836 millió lej bevételkiesést okozhat az áfacsökkentés
Utoljára módositva: 2019-05-10 16:36:04

836 millió lej bevételkiesést okoz a következő négy esztendőben a bio és hagyományos termékek áfájának (TVA) 9%-ról 5%-ra való csökkentése – írja a pénzügyminisztérium által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet tervezetének indoklásában. A dokumentum szerint ez az összeg 106 millió lej lenne idén, és 260 millió lej 2022-ben.

A kezdeményezés rámutat: az intézkedés hozzájárulna a jó minőségű élelmiszerek árának csökkenéséhez, mert ezek jelenleg általában többe kerülnek, mint a hasonló, nem hagyományos termékek.

A rendelet hatálya alá eső, jó minőségű, adalékanyagok nélküli bio, hegyi és hagyományos termékeket az illetékes hatóságok által kiadott eredetigazolással lehet forgalmazni.

A dokumentum szerint az egészséges élelmiszerek forgalmazásának támogatását az is indokolja, hogy az Európai Unió országai közül Romániában következik be a második legtöbb haláleset az érrendszeri betegségek miatt (100.000 lakosra számítva évente 1.530, az 1036-os uniós átlaghoz képest), illetve az is, hogy a romániai felnőtt lakosság 9,1%-a túlsúlyos (az Európai Unióban ez az arány 6%).

Romániában az általános áfakulcs 19%. Az országban két csökkentett TVA-kulcsot alkalmaznak: egy 9%-ost (élelmiszerekre, gyógyszerekre, protézisekre és ortopédiai ellátásra, ivóvízre és öntözővízre) és egy 5%-ost (könyvekre, iskolai tankönyvekre, turisztikai szolgáltatásokra, cateringre stb.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...