×
2024. 04 16.
Kedd
Csongor
9 °C
közepes eső
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.68 RON
100HUF = 1.26 RON
Ki törte le a Kubik-parki facsemetét?
Kitört facsemetét talált vasárnap reggeli műszak-kezdéskor a kubiki parkőr, a szombat éjszakai történés nagy eséllyel vandál tettre vall, de a szél műve sem kizárt. A térfigyelő kamerák felvételeit nézik a városi rendőrök.
Tanulmányúton jártak a falugazdászok
A gyergyószentmiklósi Caritas Vidékfejlesztés Tangazdaságát keresték fel - hasznos volt a tapasztalatcsere.
Rozsályi körtúrára hív az EKE
Újabb túrát szervez az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti április 20-án, szombaton, a Gutin hegységben lévő Rozsály tetőre.
Vasárnap Retroparádé lesz a Károlyi-kastélynál!
Április 21-én, vasárnap, 11 és 17 óra között a Károlyi-kastély parkjában, a lovarda előtti téren kerül sor az idei Tavaszi Retroparádéra - tájákoztatnak a szervezők.
Jelentkezhetnek a negyedikesek az MCC Fiatal Tehetség Programjába
Június 30-ig Szatmárnémetiben is jelentkezhetnek a jelenlegi negyedik osztályos gyerekek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjába. Az intézmény a következő tanévben is izgalmas kurzusokkal, ingyenes, iskola mellett végezhető képzéssel várja az ősszel 5. osztályt kezdő tanulókat.
Kubik: a környéken lakóknak megvan a saját központi parkjuk
A Solidarităţii lakónegyed szomszédságában lévő öt hektáros park közepén tartott szabadtéri lakossági fogadóórát hétfő délután Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester.
Szatmárnémeti
Komák a Yardban
Április 19-én ismét egy rendhagyó „kocsmakoncertre” várják az érdeklődőket — ezúttal a különleges hangzásvilágú moldvai csángó népzene tölti be a Yardot, a Komák zenekar előadásában.
Szerdán Szatmárnémetibe érkezik a Nép Ügyvédje
Április 17-én Szatmárnémetibe látogat a nép ügyvédje. A Nagyváradi Területi Ombudsmani Iroda ügyvédje délelott fél 11-től várja a szatmáriakat a prefektusi hivatal épületében, az Alexandru Ioan Cuza (Eötvös) utca 11. szám alatt.
Hétvégén lesz a nemzetközi kutyakiállítás Szatmárnémetiben
Ezen a hétvégén több száz gyönyörű ebet mutatnak be Szatmárnémetiben: április 20–21-én rendezik meg ugyanis a rendkívül népszerű nemzetközi kutyakiállítást.
MCC: Gazdálkodj okosan - Mi áll pontosan a gazdatüntetések hátterében?
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) az európai gazdatüntetések és a romániai mezőgazdasági szektor kihívásai közötti összefüggések feltárására építve szervez kerekasztal-beszélgetést április 16-án Szatmárnémetiben.
Kétirányú lett a Decebal (Várdomb) utca egy része
Újabb finomhangolás történt a szatmárnémeti városközponti közlekedésében, kétirányú lett a Someşul üzlet mögötti leendő parkolóház környékén a Decebal (Várdomb) utca.
Elhunyt a páciens, aki kizuhant a régi kórház ablakán
Hétfőre virradó éjszaka kizuhant egy páciens a szatmárnémeti régi kórház ablakán, az életét sajnos már nem tudták megmenteni. Jelenleg vizsgálat folyik a tragédiához vezető körülmények tisztázására.
Nagykároly
Különleges kabaréra várják a nagykárolyiakat
Kabaré a Holnap városából címmel, régi idők hangulata elevenedik fel április 17-én 18:00 órától a Nagykárolyi Városi Színházban, egy egészen különleges és egyedi produkció során.
Szülőföldön magyarul — segítenek a nagykárolyiaknak!
A nagykárolyi RMDSZ, Kölcsey Ferenc utca 2. szám alatti székházában, április 8-a és május 3-a között ingyenesen segítenek minden nagykárolyinak a Szülőföldön magyarul pályázati papírjainak kitöltésében és beküldésében!
Mesetáncház — interaktív gyermekelőadás lesz Nagykárolyban
Mesetáncház néven interaktív gyermekelőadásra hívja az érdeklődőket a sepsiszentgyörgyi Folkert együttes április 12-én, pénteken, 18 órától — nem is akárhová: a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal dísztermébe! Mint ígérik, a rednezvényen tánc és a szórakozás garantált! A belépés ingyenes, viszont adományokat köszönettel elfogadnak a helyszínen kihelyezett adományládába.
Károlyi-kastély: közös versfelolvasás a magyar költészet napján
A Nagykárolyi Művelődési Központ magyar amatőr színjátszó csoportjának tagjai közösségi felolvasó-délutánra hívják az érdeklődöket április 11-én, csütörtökön, 17:00 órától, a Károlyi-kastély 58-as termébe.
Komoly pénzbírság jár azoknak, akik közterületen szemetelnek!
A nagykárolyi közösségi rendőrség munkatársai arra kérik a város lakóit, hogy a szemetet ne a közterületeken, hanem az erre kijelölt szeméttárolókba helyezzék.
Szemétszedéssel egybekötött erdei sétára hív a Rekettye
Negyedik alkalommal szervezik meg szemétszedéssel egybekötött erdei sétájukat a Rekettye Kulturális Egyesület tagjai vasárnap.
Vidék
Nincs messze! – Szigetlankai konfirmandusok csapatösszerázó tábora
Csapatösszerázó táborban vettek részt a szigetlankai nagykonfirmandusok az elmúlt hétvégén. Túrterebesen megtekintették a templomot, Nagytarnán az Ecosunhomeban színes és tartalmas programokon részesei voltak, túráztak, kirándultak. Halmiban az árvaház lakóival találkoztak. Vasárnap pedig a délelőtti istentiszteleten szolgáltak.
Lázári: operettgála az idősek tiszteletére - KÉPGALÉRIA
Szépkorúak találkozóját szervezte a lázári RMDSZ vasárnap, az Orfeum Hungaricum volt a nap fénypontja, a község idős lakosai a nap díszvendégei.
Közel 500-an rangsoroltak Halmiban — Illyés Sándor lett a polgármesterjelölt
Öt mandátum, azaz húsz év után dr. Incze Lajos polgármester leteszi a lantot — az RMDSZ színeiben Illyés Sándort jelenlegi alpolgármester száll majd harcba a tisztségért, 15 fős tanácsosjelölti csapattal, de kemény csata vár rájuk.
Szamoskrassó ad otthont a Fodor-Romász-Csajkos Emléktornának jövő hét végén
Április 20-án, szombaton a szamoskrassói sportteremben szervezik meg az immár a Fodor-Romász-Csajkos Emléktorna nevet felvevő focibajnokságot.
Lázári: ellenszavazat nélkül lett polgármester-jelölt Béres
Százkilencven igenlő, egy érténytelen és nulla ellenszavazattal szentesítetted Béres Antal jelenlegi lázári polgármester újbóli jelölését vasárnap a lázári községi közgyűlés.
Kaplonyba érkezik a Magyarok Kenyere
A Kárpát-Medencei Búzaszentelő Ünnepségnek ad otthont április derekán Kaplony, illetve a Páduai Szent Antal ferences templom - tájékoztat a Partiumi Falugazdász Hálózat.
Külföld
Irán több száz rakétát zúdított Izraelre - élesedik a konfliktus a Közel-Keleten
Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka - jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari televíziós sajtótájékoztatóján, megerősítve az izraeli média értesüléseit.
Halálos baromfihús-szállítmány jött Ukrajnából
Halált is okozhat az a szalmonellaváltozat, mely ukrán baromfihússal érkezett Európába – jelezte az Agroinform. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) több szalmonellafertőzésről is beszámolt.
Zelenszkij: ha az USA nem ad pénzt, Ukrajnának vége!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országának haladéktalanul szüksége van az USA pénzügyi támogatására, különben elveszítheti a háborút. Zelenszkij nagyon bízik Bidenben.
Online választási csalásoktól tart az EB
Az Európai Bizottság kedden iránymutatásokat tett közzé az online óriásplatformok és keresőmotorok számára a választások integritását esetlegesen befolyásoló rendszerszintű kockázatok csökkentése érdekében.
Rendezni kell a mesterséges intelligencia és a tanulás viszonyát
Egyre több mesterséges intelligencián (AI) alapuló megoldás érhető el, ezért középiskolai tanulóként, vagy egyetemi hallgatóként jogosan merül fel a diákokban a kérdés, hogy vajon milyen keretek között használhatóak fel ezek tanulmányaik során.
Az Élet Fája és víz világnapja Gyulán
A szatmárnémeti Élet Fája Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület csatlakozott a gyulai Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság rendezvényéhez.
Belföld
Románia elítéli Irán Izrael elleni támadását
Románia határozottan elítéli Irán Izrael elleni támadását, és a konfliktus eszkalálódásának elkerülésére szólít fel a térségben - közölte vasárnap az X közösségimédia-platformon az államfő.
Változtassuk meg az Európai Uniót!
A partiumi és bánsági határmenti munkavállalók miért másodrendű európai polgárok? Miért kell nekünk még mindig sorban állnunk a határon? Miért nem ér ugyanannyit a székely gazda munkája, mint a francia gazdáé? Miért pont az őshonos kisebbségek védelme ügyében fogy el az európai szolidaritás és a kisebbségek támogatási szándéka?
Közel 300 ezer aláírást iktatott az RMDSZ
Szerda délután iktatta a Szövetség az összegyűjtött közel 300 ezer aláírást a Központi Választási Irodánál (BEC). Kelemen Hunor az aláírások iktatása után köszönete mondott a magyarok bizalmáért és köszönetet mondott azoknak, akik segítették az aláírásgyűjtést, kint voltak az utcákon és a tereken és meghallgatták a magyarok véleményét.
Betiltották kistelepüléseken a szerencsejáték-gépeket
Döntő fórumként elfogadta kedden a képviselőház azt a törvényt, amely megtiltja a játéktermek működtetését a 15 ezer fősnél kisebb településeken – jelentette be az alsóház ügyvivő házelnöke.
Fatolvajok ellen vetik be a mesterséges intelligenciát
A mesterséges intelligenciát hívja segítségül a környezetvédelmi minisztérium a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszerbe feltöltött szállítási engedélyek és a szállítmányról készült fotók ellenőrzéséhez.
Nemzetközi hadgyakorlat kezdődik Romániában
Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődik hétfőn a Fekete-tengeren, a Dunán és a Duna-deltában több mint 2200 katona részvételével - közölte a román védelmi minisztérium.
Sport
Vívás: Rijádi VB-re utazik Kurtinecz és Tomşa
Két szatmárnémeti párbajtőrvívó megy a hét végén Szaúd-Arábiába, hogy április 15-én és 16-án pástra lépjenek a kadet és junior korosztályos vívó-világbajnokságon.
Cselgáncs: sporttörténelmet írtak Aradon
Történelmi eredményt értek el a Szatmárnémeti Olimpia Városi Sportklub judokái a felnőttek egyéni országos bajnokságán, Aradon. A szatmári küldöttség legjobbja Maidelines Gorguet volt.
Futball: gyengén játszott Zilah ellen az Oli
Vereséget szenvedett a Liga 3 rájátszásának felsőházában a Szatmárnémeti Olimpia VSK labdarúgócsapata, miután pénteken, idegenben 2–1-re kikapott Zilahon az éllovas együttestől.
Zsinórban hetedik éve bajnok a férfi párbajtőrvívó-csapat
Bajnoki címet szerzett a Szatmárnémeti Olimpia Városi Sportklub férfi párbajtőrvívó-csapata, miután a Csipler Sándor Vívóteremben rendezett döntőben 45-37-re legyőzte a Marosvásárhelyi CSU együttest.
Helytálltak a Partium Labdarúgó akadémia csapatai a Lazio Cup-on!
Kiemelt meghívást kapott a Partium Labdarúgó Akadémia két korosztályos csapata a húsvéti hétvégén lezajlott Lazio Cup-ra. A négynapos nemzetközi gyermeklabdarúgó tornát Rómában rendezték.
Futball: újabb rangadót játszik az Olimpia VSK Zilahon
A Liga 3-as bajnoki rájátszás felsőházában a második mérkőzését játssza pénteken a Szatmárnémeti Olimpia VSK labdarúgócsapata, és ezúttal az éllovas Zilahi SCM lesz az ellenfél.
Kék hírek
Halálos baleset Avasújvárosban
Eddig még tisztázatlan körülmények között az út menti árokba csapódott és a helyszínen életét vesztette egy 55 éves avasújvárosi férfi — valószínűleg rosszul lett vezetés közben.
Befüvezve vezetett, és otthonában is decens mennyiségű füstölnivalót találtak
30 napos előzetes letartóztatásba helyezték azt a szatmári férfit, aki befüvezve vezetett a körgyűrűn, és a házkutatás során több mint 1 kg-nyi füstölnivalót találtak otthonában elrejtve.
Öten sérültek meg a hármas ütközésben
Három autó csapódott egymásba a 19-es országúton Gombáspuszta külterületén, Sárközújlak irányába — egy 20 éves fiatalembert feszító-vágóval kellett kiszabadítani a kocsironcsból.
Halmi belterületén buktak le a cigicsempészek — nem is kistételes szállítmánnyal
A Fiat Ducatoban és Opel Astrában összesen 6700 csomag cigarettával furikáztak — arról még hallgatnak a hatóságok , hogy a szállítók akkor jöttek át az ukrán-román határátkelőn az áruval, vagy valamelyik zöldhatár menti rejtett „lerakatból” töltötték fel a készletet.
Négy hónapja eltűnt nőt keres a rendőrség
A 39 éves apai illetőségű nő körülbelül négy hónappal ezelőtt távozott ismeretlen helyre otthonából — azóta nem tudnak róla semmit.
FRISSíTVE: Szatmárban is razziákkal, házkutatásokkal indul a kedd reggel (VIDEÓ)
Frissítve: Egy országos szinten összehangolt akció keretében több mint 260 házkutatást végez kedd reggel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) rendőrökkel és csendőrökkel együtt. Szatmárban a keménydrog kategóriába tartozó 3-CMC kristály-dílerek buktak le.
Jegyzet
...amit ráterhelne a számlákra!
Úgy tűnik, hogy nagyon rossz irányba halad az energiapiaci liberalizáció, az áramszolgáltatók lassan már nem is csinálnak egyebet, minthogy számláznak és bevételeznek. Minden ügyfélhez köthető szolgáltatást a minimumra csökkentenek, mert ha nem tennék, drágább lenne minden!
Szégyellnem kellene azt, hogy dolgozom?
Nem csak az az okos, aki egyetemre járt, és nem csak az lehet "hülye", aki kétkezi munkát végez, esetleg a "földet túrja". 
Az Auchanban mindenki lehet pénztáros
Nem akartunk pénzért pénztárosok lenni?! Most azok leszünk, de ingyen! Kivezeti a pénztárosok által kezelt pénztárgépeit az Auchan, csak önkiszolgáló kasszái maradnak.
Nagyon nem mindegy
Az elmúlt hét egyik reggelén munkába menet elhaladtunk egy közúti baleset helyszíne mellett: egy bicikli volt beszorulva egy autó alá. Később kiderült, hogy a biciklis a „járgányáról” leszállva, gyalogosan akart átkelni az út túloldalára, szabályosan, ám a sofőr nem állt meg, elgázolta.
Majd én megoldom okosba’
Egyre kevesebb a jó szakember. Igény az lenne rá. Az építőanyagok ára meg közel kétszeresére nőtt, pedig még az eső sem öntözte idén. Ennek ellenére vagy éppen ezért egyre többen építenek, javítanak valamit, mindenki tákol. Ha nem jön a szaki, majd megoldja Mekk Elek, elvégre ezer és egy dologhoz vél érteni.
Ajándék városnak ne nézd a szagát!
Egyszer tanulmányi kiránduláson vettem részt a magyar pusztában. A házigazdák szerint aki ott jár, annak meg kell szoknia a finom homokból származó port, amelyet ők találóan pusztapúdernek neveztek el.