×
2024. 03 28.
Csütörtök
Gedeon, Johanna
17 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Közhivatali ügyfélfogadás az ünnepi hétvégén
A Szatmárnémeti Lakosság-nyilvántartó Igazgatóságon 2024. március 29. és április 1. között, a húsvéti ünnepre való tekintettel speciális program szerint zajlik az ügyfélfogadás.
Ismét bérelhetők a nagykárolyi Károlyi-kastély parkjában lévő sportpályák
Március 26-tól megnyíltak a Károlyi-kastély dendrológiai parkjában lévő sportpályák - értesít az üzemeltető.
Biztosított Királydaróc és környéke minőségi ivóvízellátása
A vízszolgáltató nagyszabású, több mint 33 millió lej értékű fejlesztései elengedhetetlenül szükségesek voltak Királydaróc és térsége zavartalan ivóvízellátásának biztosításához.
Lelki nap a Hám János Líceumban
Lelki napot tartottak a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban. Az előkészítő osztályos diákoktól az érettségiző tanulókig mindenki részt vett a négy helyszínen zajlott programokban.
„Ezüstmesélő” a rákóczis Manó csapat
Nem csak a Mesék szárnyán vetélkedő országos ezüstérmét hozta haza a rákóczis Manó csapat, de a legmagasabb pontszámmal értékelt mesejelenetükért járó jutalmakat is. A legnagyobb érték és jutalom viszont, hogy csodás élményekkel gazdagodtak és igazi csapattá kovácsolódtak.
Nagypénteken és húsvéthétfőn is lehet vért adni
Nagypénteken és húsvéthétfőn is lehet vért adni a szatmári transzfúziós központban, a megszokott program szerint várják az önkénteseket március 29-én és április elsején is – jelentette be az intézmény.
Szatmárnémeti
Utcai varieté tette színesebbé a parkavató ünnepséget
Hangulatos és változatos ünnepséget szervezett a városvezetés a szatmárnémeti régi központi park elkészülte alkalmából, szerda délutántól birtokukba vehették a polgári főteret a város lakói.
Borókás húsvétváróra hívnak nagycsütörtökön
Milyen a hímes mézeskalács? És a tojásmozaikozás, -berzselés, és –írás? Milyen jelentése van a „vesztett utast” motívumnak? Hogy készül a szagos víz? Hagyományőrző húsvétvárót tartanak a Lépésházban, és nem marad el a kalácssütés, a csigatészta pödrés, de a sárga túró készítése sem.
Húsvéti készülődés másképp  6-os Számú Napközi Óvodában
Húsvét. Ünnep. Valami különleges. Ezek a gondolatok juthatnak vagy jutnak eszünkbe, amikor az ünnep szó hangzik el. Az ünnep valami varázslatos, nem egy egyszerű hétköznap. Jelentésében, hangulatában hordoz valami különlegeset, amit mindenki másképp él meg. Ilyenkor igyekszünk a környeztünket szebbé tenni, az embertársainkkal kialakított kapcsolatainkat elmélyíteni, megújítani, szebbé varázsolni és a lelkünket megtisztítani.
Kész a régi főtér. Premier előtti parkbejárás.
Befejezték a munkát a szatmárnémeti régi főtéren, szerda reggel már elkezdték leszerelni a munkatelep-kerítést, tíztől a sajtó járhatta be a szerda öt órai ünnepélyes átadás előtt a vadonatúj régi főteret.
Tele szívvel, szívesen a kórházba és az idősek otthonába
Amikor közelednek az ünnepek, sokan gondolna arra, hogy milyen jó lesz a családdal együtt ünnepelni. Mindent megtesznek azért, hogy a körülmények megfelelőek legyenek. Takarítás testileg és lelkileg, az ünnepvárás része. Vannak azonban olyanok, akik nem tudnak a családdal együtt ünnepelni. A feltámadás örömire, az értünk szenvedő Jézus Krisztus közelsége számukra az egyetlen, de kézzelfogható kapaszkodó.
Ismét Szatmárnémetiben szervez slam poetry estet a Nest, várják a jelentkezőket!
A Nest egy újabb slam poetry estet szervez Szatmárnémetiben! Április 5-én 19 órakor újra Slam poetry Open mic a Red Hat Yard-ban.
Nagykároly
A húsvéti ünnepek idejére változik a Károlyi-kastély nyitvatartási programja
A Károlyi-kastély működését felügyelő igazgatóság munkatársainak tájékoztatása szerint, a létesítmény, illetve a benne található kiállítások programja megváltozik a húsvéti időszakra.
Giurgiu-Kovács Mónika a nagykárolyi RMDSZ polgármesterjelöltje
Zsúfolásig megtelt a Nagykárolyi Városi Színház pénteken délután. Itt szervezték meg a helyi RMDSZ rangsoroló közgyűlését, melyen arról is döntés született, hogy ki lesz a Szövetség színeiben induló polgármesterjelölt.
Nagyszabású helyzetgyakorlat lesz Nagykárolyban - nem kell megijedni!
Március 21-én, csütörtökön, reggel 8 órától nagyszabású helyzetgyakorlatot tart a katasztrófavédelem és a belügyi egységek Nagykárolyban — a forgatókönyv szerint földrengést követő, romok alóli és tömbházakból való mentést, áldozatok keresését, sérültek ellátását gyakorolják. A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség arra kéri Nagykároly lakosságát, ne essenek pánikba, ne ijedjenek meg, hiszen csak szimulációról van szó. Legutóbb ilyen jellegű gyakorlatozást 2017-ben tartottak a városban.
Mesebeli estet rendeztek a nagykárolyi Károlyi-kastélyban
A grófi család teázási szokásainak átélésére nyújtottak lehetőséget a Visit Carei csapatának tagjai. A grófnő teázása elnevezésű program egy olyan világba engedett betekintést, amely hajdan a főúri lakban mindennapos volt.
Egy erős nagykárolyi magyar közösség ünnepe volt
Az ünnepekhez való viszonyunkban elválaszthatatlan szerepet tölt be személyes tapasztalatunk, ismereteink, érzelmeink, értékrendünk. Március 15-én nem az elkeseredés, a kiábrándultság, a félelem hangjait kell hallanunk füleinkben, hanem az egység, az elszántság, az ünnep hangját — hangzott Nagykárolyban.
Leteszi a lantot Kovács Jenő nagykárolyi polgármester
Nem indul újabb mandátumért Kovács Jenő polgármester, aki — kisebb megszakítással — két évtizeden keresztül vezette az RMDSZ színeiben Nagykárolyt. Most úgy döntött, eljött az ideje annak, hogy visszavonuljon, átadva a stafétát egy fiatal, új csapatnak.
Vidék
Sajtóközlemény
A Szatmárnémeti Apaserv Rt. befejezte a munkálatokat Királydarócon, Kőröstelepen, Érszentkirályon és Érkisfaluban.
Hatalmas tűz a csirkefarmon
Több mint 2000 négyzetméteren tomboltak a lángok a szekerestanyai csirkefarmon — az oltásban Szilágy megyei tűzoltók is segítettek.
Börvelyi borverseny: jó kén nélkül nincs jó bor!
Kizárás nélküli borverseny volt március 23-án Börvelyben, minden felvonultatott nedű érmet kapott a zsűritől — s míg a borok érmeket, a gazdák tanácsokat kaptak a permetezés, kénezés témájában.
Ismerjük meg hagyományainkat! — Szilágypérben
Második alkalommal szervezték meg a Szilágypéri Általános Iskolában az Ismerjük meg hagyományainkat! program keretében a helyi hagyományokat fókuszba állító találkozót — amelynek nem titkolt célja a magyar oktatás népszerűsítése, és a magyarságtudat erősítése is.
Gál Csanád és Márton Eszter szavaltak a legszebben Lázáriban
Órákon át szóltak a versek péntek délután Lázáriban, a XI. Petőfi Sándor Szavalóversenyen szinte minden versenyző díjban részesült.
Határokon át is elhallatszik Petőfi hangja
A XI. Petőfi Sándor Versmondó Versenyt tartották péntek délután Lázáriban, az egy évtizeddel ezelőtt helyiként indult esemény mára túlnőtt országhatárokon.
Külföld
Online választási csalásoktól tart az EB
Az Európai Bizottság kedden iránymutatásokat tett közzé az online óriásplatformok és keresőmotorok számára a választások integritását esetlegesen befolyásoló rendszerszintű kockázatok csökkentése érdekében.
Rendezni kell a mesterséges intelligencia és a tanulás viszonyát
Egyre több mesterséges intelligencián (AI) alapuló megoldás érhető el, ezért középiskolai tanulóként, vagy egyetemi hallgatóként jogosan merül fel a diákokban a kérdés, hogy vajon milyen keretek között használhatóak fel ezek tanulmányaik során.
Az Élet Fája és víz világnapja Gyulán
A szatmárnémeti Élet Fája Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület csatlakozott a gyulai Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság rendezvényéhez.
A Most vagy soha! a háború sújtotta Kárpátalján
A '48-as forradalom filmjének kárpátaljai premierje Beregszászon volt, a Petőfi-filmet a háború sújtotta Ukrajna magyarok lakta vidkén is bemutatja a Taylor Projects és A Vándormozi.
Ma van a nemzetközi π-nap, a matematika világnapja
A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a π (pí) számnak az ünnepe. A π-napot 1988 óta március 14-én ünneplik, mivel a dátum számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a pí értékével (3,14) A titokzatos szám (π) már az ókor óta nagyon sokat szerepelt különböző összefüggéseiben.
Sulyok Tamás Magyarország új államfője
Hétfőn a kormányzó Fidesz-KDNP államfőjelöltjét, Sulyok Tamást az Országgyűlés 134 igen szavazattal választotta meg Magyarország rendszerváltás utáni hetedik köztársasági elnökévé. Sulyok eddg az Alkotmánybíróság elnöki tisztségét töltötte be.
Belföld
Tilos lesz járó motorú autóval várakozni
Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a szenátus a közúti közlekedést szabályozó sürgősségi rendeletnek (KRESZ) azt a módosítását, amely szerint a városokban tilos járó motorral várakozni.
KMTA – támogatás tehetséges fiataloknak
Nem csak az osztálynaplóban szereplő jegyek számítanak, az alapítvány felkarolná azokat is, akik tanulmányi, művészeti és sportversenyeken jó helyezést értek el, motiváltak, szorgalmasak, kitartóak, elkötelezettek.
Világunk arcai címmel indít podcastet az Erdély TV
Március 26-án, kedden indítja új hangriport-folyamát az Erdély TV. Ezekben arra keresik a választ, miként változott, változik Erdély, a szűkebb és a tágabb környezetünk.
Kelemen Hunor: halljuk a csalódott emberek hangját! — interjú
Hosszas huzavona után a román kormánypártok eldöntötték, hogy június 9-én Romániában összevont európai parlamenti és önkormányzati választások lesznek. Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét kérdeztük.
Robogók is vezethetők B kategóriás jogosítvánnyal
Az Alkotmánybíróság alaptalannak minősítette és elutasította a Klaus Iohannis államfő beadványát azzal a sürgősségi rendelettel kapcsolatban, amely lehetővé teszi a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára az A1 kategóriás motorkerékpárok vezetését Romániában.
Év végéig marad érvényben az élelmiszerár-stop
Elfogadta kedden a képviselőház az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó sürgősségi kormányrendeletet, azzal a módosítással, hogy az intézkedés érvényessége 2024. december 31-éig tart.
Sport
Vívás: Szereday Judit Európa negyedik legjobbja
Ezüstérmet szerzett a veterán vívók között Grazban a szatmári tőrvívó, Szereday Judit. Az elért eredménnyel a 41 fős európai rangsorban lett negyedik.
Futball: újabb döntetlent a CFR-vel
Pontot szerzett a Liga 3-as női bajnokságban a Szatmárnémeti Olimpia Városi Sportklub labdarúgócsapata, mivel vasárnap 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán a Kolozsvári F. C. CFR 1907 együttessel.
Kézilabda: rutinos csapat győzte le vasárnap a lányokat
Vereséggel kezdte a bajnokság felső házi szereplést a Szatmárnémeti Olimpia Városi junior II-es korosztályos női kézilabdacsapata. Hazai pályán kaptak ki a nagyszentmiklósiaktól.
Futball: döntetlennel zárta az alapszakaszt az Olimpia VSK
A szombati mérkőzés zárta a labdarúgó Liga 3 alapszakaszát, a Szatmárnémeti Olimpia Városi Sportklub csapata pedig 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán a csoport éllovasával, a Zilahi SCM együttessel.
Futball: Rangadót játszik hazai pályán az Olimpia VSK
A román labdarúgás Liga3 alapszakaszának utolsó fordulójában, szombaton otthon játszik a Szatmárnémeti Olimpia Városi Sportklub csapata, a vendég a 10-es csoport éllovasa, a Zilahi SCM.
Kézilabda: Vasárnap kezdenek a lányok a bajnoki felsőházban
A Nagyszentmiklósi Unirea lesz az Olimpia VSK ellenfele, március 24-én 11 órától a szatmárnémeti, Ady Endre utcai LPS – Both Katalin Sportcsarnokban.
Kék hírek
Halálos baleset Avasújvárosban
Eddig még tisztázatlan körülmények között az út menti árokba csapódott és a helyszínen életét vesztette egy 55 éves avasújvárosi férfi — valószínűleg rosszul lett vezetés közben.
Befüvezve vezetett, és otthonában is decens mennyiségű füstölnivalót találtak
30 napos előzetes letartóztatásba helyezték azt a szatmári férfit, aki befüvezve vezetett a körgyűrűn, és a házkutatás során több mint 1 kg-nyi füstölnivalót találtak otthonában elrejtve.
Öten sérültek meg a hármas ütközésben
Három autó csapódott egymásba a 19-es országúton Gombáspuszta külterületén, Sárközújlak irányába — egy 20 éves fiatalembert feszító-vágóval kellett kiszabadítani a kocsironcsból.
Halmi belterületén buktak le a cigicsempészek — nem is kistételes szállítmánnyal
A Fiat Ducatoban és Opel Astrában összesen 6700 csomag cigarettával furikáztak — arról még hallgatnak a hatóságok , hogy a szállítók akkor jöttek át az ukrán-román határátkelőn az áruval, vagy valamelyik zöldhatár menti rejtett „lerakatból” töltötték fel a készletet.
Négy hónapja eltűnt nőt keres a rendőrség
A 39 éves apai illetőségű nő körülbelül négy hónappal ezelőtt távozott ismeretlen helyre otthonából — azóta nem tudnak róla semmit.
FRISSíTVE: Szatmárban is razziákkal, házkutatásokkal indul a kedd reggel (VIDEÓ)
Frissítve: Egy országos szinten összehangolt akció keretében több mint 260 házkutatást végez kedd reggel a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) rendőrökkel és csendőrökkel együtt. Szatmárban a keménydrog kategóriába tartozó 3-CMC kristály-dílerek buktak le.
Jegyzet
...amit ráterhelne a számlákra!
Úgy tűnik, hogy nagyon rossz irányba halad az energiapiaci liberalizáció, az áramszolgáltatók lassan már nem is csinálnak egyebet, minthogy számláznak és bevételeznek. Minden ügyfélhez köthető szolgáltatást a minimumra csökkentenek, mert ha nem tennék, drágább lenne minden!
Szégyellnem kellene azt, hogy dolgozom?
Nem csak az az okos, aki egyetemre járt, és nem csak az lehet "hülye", aki kétkezi munkát végez, esetleg a "földet túrja". 
Az Auchanban mindenki lehet pénztáros
Nem akartunk pénzért pénztárosok lenni?! Most azok leszünk, de ingyen! Kivezeti a pénztárosok által kezelt pénztárgépeit az Auchan, csak önkiszolgáló kasszái maradnak.
Nagyon nem mindegy
Az elmúlt hét egyik reggelén munkába menet elhaladtunk egy közúti baleset helyszíne mellett: egy bicikli volt beszorulva egy autó alá. Később kiderült, hogy a biciklis a „járgányáról” leszállva, gyalogosan akart átkelni az út túloldalára, szabályosan, ám a sofőr nem állt meg, elgázolta.
Majd én megoldom okosba’
Egyre kevesebb a jó szakember. Igény az lenne rá. Az építőanyagok ára meg közel kétszeresére nőtt, pedig még az eső sem öntözte idén. Ennek ellenére vagy éppen ezért egyre többen építenek, javítanak valamit, mindenki tákol. Ha nem jön a szaki, majd megoldja Mekk Elek, elvégre ezer és egy dologhoz vél érteni.
Ajándék városnak ne nézd a szagát!
Egyszer tanulmányi kiránduláson vettem részt a magyar pusztában. A házigazdák szerint aki ott jár, annak meg kell szoknia a finom homokból származó port, amelyet ők találóan pusztapúdernek neveztek el.