A „nagyon-nagy író-asszony”-ra emlékeztek
Utoljára módositva: 2018-11-26 13:26:05

Száz éve hunyt el Kaffka Margit. Szülővárosában kétnapos főhajtással emlékeztek meg az Ady Endre szavaival élve „nagyon-nagy író-asszony”-ról, illetve gondoltak a tizenkét éves fiára is, akivel együtt a spanyolnáthajárvány áldozatává vált.

Koszorúk elhelyezésével kezdődött péntek délután az alkalom. Az írónő édesapjának, Kaffka Gyula főügyésznek a síremlékéhez vonultak a megemlékezők, majd a szülőház falán lévő emléktáblához, végül a városközpontban található mellszoborhoz. Deák Árpád nagyváradi művész alkotása előtt Sróth Ödön, a városbeli Kaffka Margit Művelődési Társaság elnöke üdvözölte a főhajtókat. Verseket mondtak helyi diákok, majd a művelődési központ színjátszói irányítójukkal, Szolomájer Timivel közösen megszólaltattak több Kaffka-költeményt. Rendhagyó, formabontó volt a szabadtéri előadás, amely során a mellszobor állványzatára a nőiséget jelképező szoknyát helyeztek el, s azt a versekben lévő fájdalom, örömérzet lenyomataként festékkel kenték be. A megemlékező publikum tapssal méltatta a fiatalokat, majd koszorúkat helyeztek el helyi és magyarországi — köztük a testvérvárosokba való — kulturális egyesületek nevében.

A városháza dísztermében folytatódott a rendezvény, ahol előbb a Nagykároly testvérvárosából, Orosházáról érkezett nyugdíjas küldöttség tagjai beszéltek, majd sort kerítettek a nagykárolyi Provinciart Kulturális Egyesület festőművész tagjai által szervezett kiállítás megnyitójára. E tárlat keretében több Kaffka-portrét is láthatunk, köztük a nagykárolyi Lendvay Zoltánét is. A kiállítás egyébként több hétig megtekinthető a hivatal székhelyén hétköznaponként. Ugyanekkor bemutatták a Provinciart reprezentatív albumát, amelyben a szép, nyomdai kivitelezésben előállított alkotások mellett az alkotók rövid életrajza is szerepel.

Szombaton kis csúszással kezdődött az irodalmi tanácskozás, értekezlet. Kisszámú érdeklődő előtt beszéltek a megjelentek a Kaffka-életműről, értékelték azt, különböző aspektusaira világítottak rá. Kovács Jenő nagykárolyi polgármester köszöntőbeszédében meg is jegyezte, hogy talán olyan megemlékezéseket kellene szervezni, amelyek jobban megszólítják az egyébként lokálpatrióta, a kultúra iránt nyitott nagykárolyiakat. Noha az elöljáró nem a rendezvény létjogosultságát vonta kétségbe, az egyik szervező társaság, a Pro Magister vezetője, Végh Balázs Béla azt emelte ki: „Ha mi, a szülőföldjén élők nem emlékezünk, akkor kik?”

Az előadások rendjén a Kaffka Margit-féle alkotásokat szintén nagyra értékelő Móricz Zsigmond nevét viselő nyíregyházi irodalmi egyesület elnöke, Mercs István irodalomtörténész a többi között a kor meghatározó kiadványában, a Nyugatban publikált írásairól beszélt. Kaffka Margit 55 szöveget közölt a lapban, 22 költeményt, 12 novellát, valamint három regényt (ezeket folytatásokban). Egy, a szakemberek által is kevéssé ismert nézőpontra is rávilágított: 16 ismertetőt, kritikát publikált (hogy ezeket mennyire személyes ambícióból, illetve mennyire szerkesztőségi felkérésre, már nem lehet eldönteni). Gyakran élesen fogalmazott — reakciót is kapott, sőt, arra ő is válaszolt —, ám összességét tekintve mindig a folytatásra, a kiemelt hibák mellőzésére buzdított. Az általa reflektorfénybe állított szerzők felerészt hölgyek voltak — ez nagy szó volt a korban —, de a férfi alkotókon is különös odafigyeléssel kérte számon a művekben szereplő nők alakjának, személyiségének leírását.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen tejterméket fogyasztasz szívesen?
Tejet, aludttejet
Joghurtot, kefírt
Sajtot
Mindet szeretem
Nem fogyasztok tejterméket
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 cm gyömbér, 1 liter víz, 2 db fahéj, 2 db szegfűszeg, méz. A gyömbért alaposan megmossuk, felszeleteljük ...