A „nemzet napszámosára” emlékeztek Kőszegremetén
Utoljára módositva: 2017-09-04 09:18:14

A Domokos-dombi obeliszknél, a „legnagyobb magyar” mindmáig egyetlen, 1861-ben emelt szabadtéri erdélyi emlékművénél hajtottak főt gróf Széchenyi István emléke előtt — Kossuth-nótával és egy 1941-ben írt, különleges módon napvilágra került verssel.

Bár Széchenyi soha nem járt az Avasban (Szatmár megyében is csak párszor, a Károlyi grófok nagykárolyi kastélyában), elevenen él a kőszegremeteiek szívében és lelkében: 156 évvel ezelőtt, alig egy évvel a gróf halála után egy maréknyi hazafi Henter Ferenc kurátor vezetésével eldöntötte: Széchenyi-emlékoszlopot emelnek — s pár hónap múlva már állt is a falu fölötti Domokos-dombon a hat méter magas kőobeliszk, a „Nagyok közt is a legnagyobbnak, dicső emléket!” állítva. A remeteiek akkor még nem tudták, hogy az obeliszk a történelmi Magyarország egyik legelső Széchenyi-emlékműve lesz — ami önmagában is felértékeli tettüket —, és avatásakor a közeli hegytetőn egy teljes hétig égett, világította be a vidéket a Széchenyi tiszteletére rakott máglya.

Szombaton a hagyomány szellemében a helyi református templomban kezdődött a kőszegremetei Széchenyi-megemlékezés Sziszik József lelkipásztor igehirdetésével, aki Mózes ötödik könyvének egyetlen mondatára építette prédikációját: „»Nem azért szeretett titeket az Úr, sem nem azért választott titeket, hogy minden népnél többen volnátok; mert ti minden népnél kevesebben vagytok; Hanem mivel szeretett titeket az Úr.« Isten meghatározott minden népet, s bennünket valóban magyarnak teremtett — amikor ezt felvállaljuk, dicső korok következnek; mikor megfeledkezünk erről és Istenről, kezdünk süllyedni. Isten nem kérdezte meg: akarsz-e magyarként élni? Ő annak teremtett. Önmagunktól kérdezhetjük meg: elfogadjuk-e ezt? Ha igen, Isten mentsen attól, hogy feladjuk vagy elfeledjük! Mikor megfeledkezünk Istenről, az Ő szeretetéről, arról a létről, amit nekünk szánt, akkor olyan dolgok történnek, melyeket szeretnénk elfeledni, de nem lehet: Mohács, Trianon, mai napjaink, amikor nem három vagy öt részre oszlik a magyarság, de ezerre Kanadától Ausztráliáig. A mában a múlt ismeretével kell élni, de ha ez az ismeret nem lendít a jövőbe, akkor nem is vagyunk. Ha csak sírunk, de nem látjuk a lehetőségeket, melyeket adott nekünk — akkor is, amikor úgy érezzük, pusztában vándorlunk —, akkor nem értjük Őt. Megérteni és elfogadni Isten akaratát, ez a feladatunk” — fogalmazott.

Az igehirdetést követően dr. Enyedi István örvendeztette meg orgonajátékával a jelenlévőket, majd a templomból a Domokos-dombon lévő emlékműhöz zarándokoltak a megemlékezők. Itt a helybéli gyermekek verses-énekes összeállításával folytatódott az ünnepség — s elhangzott az a vers, melyet Kovácsné Perec Ilona, az akkori lelkész felesége 1941. október 25-én a szatmári Széchenyi-ünnepségre írt. Más verseivel egyetemben 1943-ban jelent meg egy kis kötetben, s ezeket a köteteket pár éve, a karzat felújításakor, a régi deszkák alá rejtve találták meg. A rendezvény másik meglepetése a Kossuth-nóta volt — a Mikolából érkezett Bú Julianna énekelte a megemlékezőkkel közösen. Ünnepi gondolataiban Turos Lóránd szenátor kihangsúlyozta: az utat, hidat építő, gazdaságot, országot, nemzetet fejlesztő, korát messze megelőző Széchenyi példakép kell legyen számunkra. „A múlt század fordulóján sokan féltették az ősi rendet Széchenyitől, de ő világosan látta: gazdasági fejlődés, népjóléti intézkedések nélkül a nemzetnek nincs jövője. Külföldre dolgozni menő fiataljaink nem látják a jövőt, jövőjüket itthon — ez a mi feladatunk: hidat, utat építve jövőt teremteni számukra” — mondta. A koszorúzást követően a rendezvény a kultúrházban folytatódott, ahol az avasújvárosi Bokrétások perdültek táncra, s velük együtt azok a gyerkőcök, akik részt vettek a tánctáborban, az épület mögött pedig a tanácsosok forgatták a fakanalat s készítették a falu bográcsosát, amelyből mindenki falatozott.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 12:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...