A 12 pont kivívása nem elég a szabadsághoz
Utoljára módositva: 2014-03-17 09:46:24

A Szamos mentén — Szamoskóródon, Kiskolcson, Nagykolcson és Szamoskrassón — az RMDSZ és a települések református felekezetei szerveztek megemlékezéseket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapján, a településeken található emlékhelyeken.

 

Szavalatok a szamoskóródi emlékműnél

Szamoskóródon a református lelkészhivatal falán elhelyezett Petőfi-emléktáblánál vette kezdetét a március 15-i megemlékezés-sorozat. A résztvevőket Erdei Árva István helyi lelkipásztor köszöntötte, majd Thoroczkay Sándor történelemtanár méltatta március 15. jelentőségét. A templomkertben elhelyezett hősök emlékművénél Erdei Árva István arról beszélt, hogy remélhetőleg az emlékműn szereplő nevek az örökkévalóságban is fel vannak jegyezve. A szabadság, egyenlőség és testvériség eszméje már 1848 előtt is létezett, erről vall a Biblia, sajnos kevesen tudnak úgy élni, ahogy azt Jézus tanította. Mielőtt megkoszorúzták az emlékművet, Vajda Csongor Tibor és Nagy Dávid szavalt.

 

Kiskolcson

 

Ünnepi megemlékezés Kiskolcson a temlomkertben lévő kopjafánál

A református templom előtt lévő kopjafánál Győrbíró Sándor helyi lelkipásztor hangsúlyozta, hogy a magyar nép életében március 15. az egyik legnagyobb ünnep, az 1848-as forradalom Európa legnagyobb forradalma volt. Mindannyiunk kötelessége hagyományaink és történelmünk megismerése, hogy azt tovább tudjuk adni utódainknak. Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét Csomai Botond szavalta el, a kopjafa megkoszorúzása után a résztvevők elénekelték a Himnuszt. A kiskolcsi református templomban este hét órától ünnepi istentiszteleten emlékeztek meg a forradalom és a szabadságharc kitöréséről, a helyi fiatalok az alkalomhoz illő műsort adtak elő.

 

Nagykolcson

 

A nagykolcsi Oroszhegyi Józsa-emléktáblánál

Apjok Artur lelkipásztor és hívei várták a vendégeket a templom falán lévő Oroszhegyi Józsa emléktáblánál. A lelkipásztor a kokárda történetét ismertette, kihangsúlyozva, hogy nagyon sok ember a szívében viseli a kokárdát. A kokárda színei (piros, fehér, zöld) az erő, a hűség és a reménység szimbólumai, ezek tartották meg a magyar népet a történelem viharaiban. A lelkipásztor elmondta Wass Albert Ébredj, magyar című versét, majd azt kívánta, hogy a becsület, a tisztesség, az emberszeretet és az Isten-félelem vezesse a magyar népet.

 

Szamoskrassón

 

A szabadság zászlója az idősek kezéből a fiatalokhoz kerül

A református templomban tartott ünnepi istentiszteleten Sipos László lelkipásztor igehirdetésében március 15-öt az összmagyarság ünnepének nevezte, amikor elindult az a dicsőséges forradalom és szabadságharc, amire mindig gondolni kell. Mi is emlékezünk, hiszen népünk történelmében voltak csodálatos dolgok, amelyekre emlékezni kell, hogy követni tudjuk őseinket és hőseinket. Minden időben volt kegyelem, ami annak a bizonyítéka, hogy ma is van magyar nemzet. Sajnos, ma sincs egyetértés, nincs összefogás, nem tudunk együtt ünnepelni, pedig külön-külön gyengék és tehetetlenek vagyunk.

Erdei D. István parlamenti képviselő minden településen kiemelte, hogy a tizenkét pont, ha beteljesülne, az még nem lenne elég a szabadsághoz. Ahhoz, hogy szabadon éljünk, valóra kell váljanak azok az álmok is, amelyeket az 1956-os, az 1989-es forradalmárok tűztek ki célul. A szabadság nem egy olyan gyógyszer, amit az orvos felír egy bizonyos időre, a szabadságért minden nap meg kell harcolni. Számos eredményt értünk el az elmúlt huszonöt év alatt, de még nagyon sok jogunkért kell harcolnunk ahhoz, hogy szabadnak érezzük magunkat. A résztvevők megkoszorúzták az I. és II. világháborús hősök templom falán található emléktábláit, valamint a Darvay-kúria előtt álló Bem-szobrot, majd a Darvay-kúria felújított pincéjében Man Gabriella történelemtanár rendezésében a fiatalok előadták az erre az alkalomra készült műsorukat.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...