A 2011/2012-es Ladik médiavetélkedő III. fordulójának értékelése
Utoljára módositva: 2012-04-11 09:20:10

Az elődöntő utolsó fordulójában a csapatok feladata egy ezüst- vagy aranylakodalmát ünneplő házaspár, valamint iskolájuk divatdiktátorának bemutatása volt.

 

Ladik

 

Az első feladat keretében a csapatok egy helybeli házaspárt mutattak be, akik hosszú évek óta jóban és rosszban kitartanak egymás mellett. Bár nem volt meghatározott a műfaj, a megoldások legnagyobb része interjú formájában íródott, ami egyes esetekben jó, míg más esetekben előnytelen választás volt. Az interjúkészítés előnyére vált azoknak a csapatoknak, akik beszédes házasfeleket kerestek fel, viszont előfordult az is, hogy az újságíró valósággal háttérbe szorult, „szóhoz sem jutott”, az írás pedig emiatt igazából nem is nevezhető interjúnak.

Hogy az interjúalany megnyílik, kitárulkozik-e, nagy mértékben befolyásolja a kérdések összeállítási módja, valamint stílusa. Némely csapat interjúja inkább kihallgatásra emlékezetet, sok, rövid, zárt kérdést tartalmaz, amelyek, kizárólag konkrétumokra rákérdezve, egyszerűen nem adtak lehetőséget arra, hogy a megkérdezett személy kibontakozzon.

A bogdándi Szivárványok megoldása esetében dicséretre méltó, hogy megpróbálták a témát aktuális, széles olvasói réteget megszólító szemszögből felvezetni.

Bár az első feladat megoldásai között akadt néhány ügyes írás, mégis kitűnt, hogy a második feladat, egy divatosan öltözködő diáktárs bemutatása, a versenyző csapatok számára sokkal szimpatikusabb volt. Ennek köszönhető az is, hogy a divatdiktátorokkal készített interjúk színesre, ütősre sikeredtek a legtöbb esetben. A szatmárnémeti Bălcescu-Petőfi Általános Iskola Hírmanók csapata és a Vas-sajtósok is, érzékelhetően élvezték a feladatot, érdekes, kreatív kérdések megfogalmazása által derítettek ki az olvasó számára érdekes részleteket.

A III. fordulóval véget ért az idei Ladik médiavetélkedő Szatmár megyei szakaszának elődöntője, a májusban megszervezendő megyei döntőre továbbjutott nyolc csapat: az 5-LET(T), a Halmi Általános Iskolából, az Újdondászok (Református Gimnázium), az Okoskák (Avasújvárosi Általános Iskola), a Szivárványok (bogdándi Petri Mór Általános Iskola), a Hírmanók, a Hét, valamint a Vas-sajtósok (Bălcescu-Petőfi Általános Iskola), és nem utolsó sorban a Rikkancsok (Csomaközi Általános Iskola).

A májusi megyei döntőről, valamint a június közepén megszervezendő nemzetközi döntőről is folyamatosan tájékoztatjuk majd olvasóinkat. Addig is, folytatjuk a Ladikosok írásaiból összeállított válogatások közlését.

Ezúttal is köszönetet mondunk a 2011/2012-es Ladik médiavetélkedő elődöntőjén részt vett diákoknak és felkészítő oktatóiknak, továbbá mindazoknak, akik őket ladikos munkájuk során támogatták.

Palincas Erika

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...