A 21. században alapfeltétel a munka tisztelete
Utoljára módositva: 2019-07-27 08:34:20

Ünnepélyes keretek között ballagtak el pénteken a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Műszaki Líceum duális képzésének végzős diákjai. Kicsengettek, díjazták őket, majd jövő héten számot adhatnak a tudásukról, és többen közülük rövidesen munkába is állnak.

Az már lassan köztudott, hogy a németországi alapú duális képzést romániai szinten Nagykárolyban különösen eredményesen alkalmazzák. Péntek délelőtt a Simion Bărnuţiu Műszaki Líceum öt olyan osztályközössége ballagott el, amelyek tagjai az elméleti órákon és az oktatási intézmény bemutatótermeiben tartott képzésen kívül a leendő munkahelyeiken is megismerhették az adott szakma csínját-bínját, vagyis ízelítőt kaphattak mindebből.

Sorban ballagtak ki a jelképessége okán hosszúra nyújtott csengetés során az osztályközösségek tagjai. Elöl az autószerelő, mezőgazdasági géplakatos szakmákat tanuló A-sok (ők román tagozatosak), utánuk sorban a magyar tagozatos B-sek immár az autószerelői ismeretek birtokában, a C-sek hegesztői és géplakatosi tudással felvértezve (román tagozat), a magyar tagozatos D-sek, akik textilipari alapképzésben vettek részt (varrónők), zárásként pedig a szintén magyar tagozatos kárpitos osztály tagjai.

Az udvar árnyékos részére ballagtak a fiatalok; a szülők, barátok, ismerősök népes közössége integetett nekik, köszöntötte őket. Közben üdvözlő beszédek hangzottak el. Ezek rendjén az igazgató, Gindele Imre és Mircea Terheş aligazgató arról beszélt, hogy úgy tűnik, a szülők jól döntöttek annak idején, amikor ebben az oktatási intézményben képzelték el gyermekeik jövőjének megalapozását, hiszen a fiatalok immár szakmai ismeretekkel rendelkeznek, jövő héten akár munkába is állhatnak, mégpedig olyan környezetben, amellyel már korábban megismerkedtek.

„Ahogy mondani szokták, véget ért egy része az életnek, talán a legszebb, de ugyanakkor egy új kezdetnek vagyunk a szemtanúi, és ez a nagybetűs élet. Remélem azt, és erről meg is vagyok győződve, hogy nem azok vagytok, akik három évvel ezelőtt idejöttek. Azóta nem csak idősödtetek, szépültetek, hanem gazdagabbak vagytok egy-egy szakmával. Mi arra törekedtünk, hogy lehetőséget biztosítsunk nektek, lehetőséget arra, hogy úgy induljatok el az életben, hogy van egy mesterségetek, esetleg már van egy-egy munkahelyetek. És úgy, ahogy a 21. században el kell indulni: a munka tiszteletével, a munka becsületével, mert ezekkel meg tudod teremteni a jövőt önmagadnak, illetve a leendő családodnak” — fogalmazott az oktatási intézmény vezetője.

A duális rendszer másik oldalának szereplői, a diákokat tanító üzemek nevében, illetve egész pontosan a mezőfényi telephelyű Polipol Mobila Kft. nevében annak igazgatói szóltak. Dan Brumboiu és Knecht Csaba kiemelték azt a tényt, hogy a tanulók többsége nagyon szorgalmas volt. Mint hangsúlyozták: „Az oktatók, a szülők, illetve a képzésben szintén részt vállaló cégek arra törekedtek, hogy az életre felkészített emberekként hagyjátok el ma az iskolát.” A mezőfényi telephelyű cég vezetői szerint a szakmai tudás birtoklása a tanulók fő kincse. Így vélekedett erről a Steiger Kft. munkatársa, Dorel Prodan mérnök is. Mint kifejtette, a náluk eltöltött idő alatt a szakmai ismeretek minimumának átadására törekedtek. Annak az alapvető tudásnak az átadására, amelyre alapozva neki tudnak vágni — akár már a jövő héttől — a valós munkavégzésnek. Ezt az évek során csiszolni, bővíteni kell majd. Nyomatékosította, hogy a továbbiakban is folytonosan tanulni kell, már csak annak okán is, mert állandóan változik a nagybetűs élet, de ezzel párhuzamosan mindegyik szakma is fejlődik, átalakul. Az alapvető tudás birtokában azonban jó esélyük van ezeknek a fiataloknak. „Attól függetlenül, hogy milyen szakmának a végzését kezditek meg, azt tanácsolom mindannyiótoknak, hogy azt majd komolysággal végezzétek. Merthogy kizárólag így, ezzel a hozzáállással érhettek el eredményeket, és bizony ez tükröződhet a fizetségben és a környezetetek megbecsülésében is” — tette hozzá. A tanévzáró ceremónia során a 11. osztályos fiatalokat díjazták az osztályfőnökeik (osztályközösségenként a három legjobb jegyátlagot elérőt, de azokat is, akik például a sporttevékenységük vagy egyéb iskolán kívüli teljesítményük okán érdemesek voltak erre); és természetesen a vállalatok is díjazták a legjobbakat. A Steiger Kft. két kimagasló teljesítményt nyújtó diákot díjazott, Kind Dánielt és Kirner Eriket. A Polipol Mobila Kft. pedig ebben az évben is 1000 lejes prémiummal ismerte el a legjobb diákot, idén Safta Henrietta kapta ezt az elismerést.

A ceremónia után a hozzátartozók virágai, puszijai következtek. A jelképes búcsúölelések is megtörténtek. A fiataloknak jövő héten kell vizsga során bemutatniuk a tudásukat, utána pedig többjük munkába is állhat. Mint megtudtuk, az ősszel induló tanévre még szeptember első napjaiban is be lehet iratkozni, de érdemes már időben érdeklődni.

Megyeri Tamás Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...