A 21. században alapfeltétel a munka tisztelete
Utoljára módositva: 2019-07-27 08:34:20

Ünnepélyes keretek között ballagtak el pénteken a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Műszaki Líceum duális képzésének végzős diákjai. Kicsengettek, díjazták őket, majd jövő héten számot adhatnak a tudásukról, és többen közülük rövidesen munkába is állnak.

Az már lassan köztudott, hogy a németországi alapú duális képzést romániai szinten Nagykárolyban különösen eredményesen alkalmazzák. Péntek délelőtt a Simion Bărnuţiu Műszaki Líceum öt olyan osztályközössége ballagott el, amelyek tagjai az elméleti órákon és az oktatási intézmény bemutatótermeiben tartott képzésen kívül a leendő munkahelyeiken is megismerhették az adott szakma csínját-bínját, vagyis ízelítőt kaphattak mindebből.

Sorban ballagtak ki a jelképessége okán hosszúra nyújtott csengetés során az osztályközösségek tagjai. Elöl az autószerelő, mezőgazdasági géplakatos szakmákat tanuló A-sok (ők román tagozatosak), utánuk sorban a magyar tagozatos B-sek immár az autószerelői ismeretek birtokában, a C-sek hegesztői és géplakatosi tudással felvértezve (román tagozat), a magyar tagozatos D-sek, akik textilipari alapképzésben vettek részt (varrónők), zárásként pedig a szintén magyar tagozatos kárpitos osztály tagjai.

Az udvar árnyékos részére ballagtak a fiatalok; a szülők, barátok, ismerősök népes közössége integetett nekik, köszöntötte őket. Közben üdvözlő beszédek hangzottak el. Ezek rendjén az igazgató, Gindele Imre és Mircea Terheş aligazgató arról beszélt, hogy úgy tűnik, a szülők jól döntöttek annak idején, amikor ebben az oktatási intézményben képzelték el gyermekeik jövőjének megalapozását, hiszen a fiatalok immár szakmai ismeretekkel rendelkeznek, jövő héten akár munkába is állhatnak, mégpedig olyan környezetben, amellyel már korábban megismerkedtek.

„Ahogy mondani szokták, véget ért egy része az életnek, talán a legszebb, de ugyanakkor egy új kezdetnek vagyunk a szemtanúi, és ez a nagybetűs élet. Remélem azt, és erről meg is vagyok győződve, hogy nem azok vagytok, akik három évvel ezelőtt idejöttek. Azóta nem csak idősödtetek, szépültetek, hanem gazdagabbak vagytok egy-egy szakmával. Mi arra törekedtünk, hogy lehetőséget biztosítsunk nektek, lehetőséget arra, hogy úgy induljatok el az életben, hogy van egy mesterségetek, esetleg már van egy-egy munkahelyetek. És úgy, ahogy a 21. században el kell indulni: a munka tiszteletével, a munka becsületével, mert ezekkel meg tudod teremteni a jövőt önmagadnak, illetve a leendő családodnak” — fogalmazott az oktatási intézmény vezetője.

A duális rendszer másik oldalának szereplői, a diákokat tanító üzemek nevében, illetve egész pontosan a mezőfényi telephelyű Polipol Mobila Kft. nevében annak igazgatói szóltak. Dan Brumboiu és Knecht Csaba kiemelték azt a tényt, hogy a tanulók többsége nagyon szorgalmas volt. Mint hangsúlyozták: „Az oktatók, a szülők, illetve a képzésben szintén részt vállaló cégek arra törekedtek, hogy az életre felkészített emberekként hagyjátok el ma az iskolát.” A mezőfényi telephelyű cég vezetői szerint a szakmai tudás birtoklása a tanulók fő kincse. Így vélekedett erről a Steiger Kft. munkatársa, Dorel Prodan mérnök is. Mint kifejtette, a náluk eltöltött idő alatt a szakmai ismeretek minimumának átadására törekedtek. Annak az alapvető tudásnak az átadására, amelyre alapozva neki tudnak vágni — akár már a jövő héttől — a valós munkavégzésnek. Ezt az évek során csiszolni, bővíteni kell majd. Nyomatékosította, hogy a továbbiakban is folytonosan tanulni kell, már csak annak okán is, mert állandóan változik a nagybetűs élet, de ezzel párhuzamosan mindegyik szakma is fejlődik, átalakul. Az alapvető tudás birtokában azonban jó esélyük van ezeknek a fiataloknak. „Attól függetlenül, hogy milyen szakmának a végzését kezditek meg, azt tanácsolom mindannyiótoknak, hogy azt majd komolysággal végezzétek. Merthogy kizárólag így, ezzel a hozzáállással érhettek el eredményeket, és bizony ez tükröződhet a fizetségben és a környezetetek megbecsülésében is” — tette hozzá. A tanévzáró ceremónia során a 11. osztályos fiatalokat díjazták az osztályfőnökeik (osztályközösségenként a három legjobb jegyátlagot elérőt, de azokat is, akik például a sporttevékenységük vagy egyéb iskolán kívüli teljesítményük okán érdemesek voltak erre); és természetesen a vállalatok is díjazták a legjobbakat. A Steiger Kft. két kimagasló teljesítményt nyújtó diákot díjazott, Kind Dánielt és Kirner Eriket. A Polipol Mobila Kft. pedig ebben az évben is 1000 lejes prémiummal ismerte el a legjobb diákot, idén Safta Henrietta kapta ezt az elismerést.

A ceremónia után a hozzátartozók virágai, puszijai következtek. A jelképes búcsúölelések is megtörténtek. A fiataloknak jövő héten kell vizsga során bemutatniuk a tudásukat, utána pedig többjük munkába is állhat. Mint megtudtuk, az ősszel induló tanévre még szeptember első napjaiban is be lehet iratkozni, de érdemes már időben érdeklődni.

Megyeri Tamás Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...