A Beatles-zene egy életérzés
Utoljára módositva: 2015-12-28 13:13:06

Újabb fűszerek kerültek a koncert hangulatába és a forralt borba is, történelmi pillanatnak, Elvis és a gombafejűek találkozásának is tanúi lehettünk a nagy sikerű Beatles-karácsony koncerten.

Mindenki számára öröm volt az együtt töltött idő

Azok a csodálatos, lázas és lázadó ’60-as évek — egy generáció számára soha el nem feledhető varázs, hiszen abban nőttek fel, több generáció számára pedig egy megfoghatatlan és fogalmazhatatlan, ám napjainkban is érzékelhető „valami”, melynek varázsa fél évszázad (kimondani is sok!) — múltán is töretlen. A szakszervezetek művelődési házának nagytermét szombaton este zsúfoltságig megtöltő hallgatóság nem visszarepült az időben, hanem valami különleges elegy hatására semmivé lettek az évtizedek — ez a különleges elegy pedig nem volt más, mint a zene, melyet John Lennon megfogalmazásában azért teremtett Isten, hogy szavak nélkül is tudjunk imádkozni. „A Beatles-dalok különlegessége abban is rejlik, hogy ezek nem minta szerinti, toplistára készített dalok. Utólag persze mindegyik azzá lett az egész világon, de éppen eredetiségük miatt mások. Abszolút elfogadhatónak tartom, hogy ma már klasszikusokká vannak avatva, hiszen egyediségükkel és különleges beat- hangzásvilágukkal kiérdemelték ezt a címet” — fogalmazott pár évvel ezelőtt Nagy „McCartney” Csongor.

A karácsonyi koncertet pedig mintha azért találták volna ki a szervezők (a G.M. Zamfirescu Művelődési Ház munkatársai) valamint a négy művész — saját megfogalmazásukban: a Fürge Ujjak Szövetkezet és Székely Szalonna-kategória Péter Attila „Lennon” Zsolt „Pedró”; a tökéletes egyensúly jegyében és moll csillagjegy alatt született Rappert-Vencz „Harrison” Gábor; az együttes agya és szolgálatos szépfiúja, a negyedik X-en épphogy átlibbent Nagy „McCartney” Csongor, valamint a negyedek, felek, triolák, fiolák és violák ura, Cserey „Ringo” Csaba —, hogy a Beatles zenéjén keresztül ismét szeretet adjanak.

She loves you, yeah, yeah, yeah

A Beatles-karácsony koncert ötlete tavaly született meg — nyolc évnyi színpadi szereplést követően — s akkora sikernek örvendett, hogy egymásután két előadást is lejátszott a kvartett, idén pedig újabb fűszerekkel, dalokkal, viccekkel és sztorikkal bővült a repertoár. Sőt, egy történelmi pillanat megismétlődésének, Elvis és a gombafejűek találkozásának is tanúja lehetett a közönség — az eredeti találkozás 1965-ben történt s a beszámolók alapján messze nem volt annyira élvezetes, mint ez a színpadi, ahol a Király, azaz Láposi Csaba Elvis és a Beatles két karácsonyi dalt is elénekelt közösen. Ám a meglepetések ezzel még nem értek véget, a rock-királyt követően ugyanis a szatmári blues-király, Vékony Joe József is a húrok közé csapott, tovább színesítve az este hangulatát. „Ezek a koncertek nekünk is sokat jelentenek, hiszen mindig nagy öröm újra elővenni ezeket a remek dalokat és együtt muzsikálni, de legalább ekkora élmény az is, hogy ilyen sokan jönnek el a bulikra” — mondta Péter Attila Zsolt Pedró, s valóban, az együtt zenélés öröme szinte tapintható volt a teremben. A dallamok halhatatlanságát pedig mi sem igazolta jobban, mint hogy a Twist and shout, a She loves you és a többi örök-sláger közben ugyanúgy mozdult táncra a széksorokat megtöltő idősebb és fiatalabb generáció tagjainak lába, s a közönség pedig idén is hosszú perceken át tartó vastapssal köszönte meg a művészek több mint háromórás, feledhetetlen „ajándékát”.

Szabó Kinga Mária

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. április 6.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...