A befőzéshez mindent megtalálunk a piacon
Utoljára módositva: 2019-08-10 07:49:33

Szinte nincs olyan zöldség vagy gyümölcs, amit most ne találnánk meg bármelyik szatmárnémeti piacon, ha befőzni, savanyítani vagy tartósítani szeretnénk a téli hónapokra, viszont az árak a legtöbb esetben a tavalyihoz képest magasabbak lehetnek.

Annak, hogy télen is érezhessük a zamatos nyári ízeket, a legjobb módja a befőzés, tartósítás lehet, amit ha jól csinálunk, bespájzolhatunk mindenféle finomságból, amelyek a téli hónapokban bizony nagyon jól tudnak majd esni az egész családnak. A házi készítésű befőttek, lekvárok, savanyúságok, szörpök amellett, hogy változatosabbá és vitaminban gazdagabbá teszik étkezéseinket, lehetőséget adnak, hogy valami finom, a boltokban nem kapható csemegével örvendeztessük meg családtagjainkat. Éppen ezért nyáron, a befőzés idején ne csak arra törekedjünk, hogy a hagyományos ízesítésű, télire elrakott gyümölcsöktől és zöldségektől roskadozzanak a kamra polcai, hanem arra is, hogy olyan különlegességekből is legyen néhány üveggel, amelyekhez máshogy nem tudnánk hozzájutni.

Szatmárnémeti élelmiszerpiacain most mindenből gazdag a választék, bár az árusok és termelők közül sokan állítják, hogy a júliusi hűvös időjárás nem tett jót a termésnek, a szabad ég alatt termesztett zöldségek közül volt, amit helyenként a jég is elvert, viszont a melegházban termesztett zöldség minősége idén is kifogástalan, az árak azonban érezhetően magasabbak lehetnek, mint tavaly.

Több árussal is szóba elegyedtünk a napokban a szatmárnémeti nagypiacon, akik elmondták: a júliusi hűvös miatt főként a fólia alatt volt jó a termés, a szabad földi gazdaságoknak nem minden esetben kedvezett az időjárás. Viszont van néhány olyan termék, amivel idén is lehet büszkélkedni. Az egri termelők a paradicsomot, az édesburgonyát és a padlizsánt dicsérték nagyon.

Ami a befőzést, savanyítást és tartósítást illeti, most a paradicsomnak van talán a legnagyobb keletje, rengetegen főznek ezekben a hetekben paradicsomlevet. A piacon pedig paradicsomból van választék bőven, van olyan stand, ahol hét fajtát lehet találni, akár nagyobb mennyiségben is; a kilónkénti ára 4 és 8 lej között mozog.

A savanyúság készítéséhez fontos, és az alapfűszerek közé tartozik a torma, melynek kilogrammjáért 20 lejt kérnek a piacon, kötegét pedig 3 lejért kínálják. A befőzéskor szintén elengedhetetlen a kapor és csombor, kötegükért 1–2 lejt kérnek.

A tölteni való paprika kilója 6 lej, a kápia paprika 6–7 lej, a karfiol 5 lej, a káposzta és uborka még mindig nem olcsó, 5 lej körül van a kilónkénti áruk.

A lila padlizsán (vinetta) kilója 3 lejbe kerül, a cékláért 4–5 lejt kérnek, míg a hagyma is 5 lejes kilónkénti áron vásárolható meg. A cseresznyeparadicsom nem olcsó a piacon sem, ahogy a bevásárlóközpontokban, itt is 15 lejbe kerül egy kilogrammnyi belőle.

Akik szívesen készítenek zakuszkát, a vinettás változaton kívül paszulyosat is tehetnek el télire. Ehhez a paszulyt 8–10 lejes kilónkénti áron tudják beszerezni.

Továbbá a zeller darabja 3–4 lej, a petrezselyemgyökér kilogrammja 10–12 lej, a petrezselyemzöld, a zeller, a lestyán kötegje 1 lej, a sárgarépa kilójáért pedig 4 lejt kérnek.

Ugyanakkor tele van a piac friss burgonyával is, aminek 2 lej kilója, de számos gyümölcs is van a standokon, jóféle lekváralapanyag kapható a piacon. Az őszibarack kilója 5–6 lej körül van, a szilvát 2,5–3 lejért lehet megvenni. Almából is van választék, kilónkénti ára 2–4 lej között mozog, a körte pedig 5 lejes kilónkénti áron kapható.

A választék tehát bőséges, készülhet a paradicsomlé, a zakuszka, a barack- és szilvalekvár, de uborkát is lehet savanyítani, vegyes savanyúság is kerülhet a befőttesüvegbe, és igazából bármi, ami a család ízlésének megfelel.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...