A befőzéshez mindent megtalálunk a piacon
Utoljára módositva: 2019-08-10 07:49:33

Szinte nincs olyan zöldség vagy gyümölcs, amit most ne találnánk meg bármelyik szatmárnémeti piacon, ha befőzni, savanyítani vagy tartósítani szeretnénk a téli hónapokra, viszont az árak a legtöbb esetben a tavalyihoz képest magasabbak lehetnek.

Annak, hogy télen is érezhessük a zamatos nyári ízeket, a legjobb módja a befőzés, tartósítás lehet, amit ha jól csinálunk, bespájzolhatunk mindenféle finomságból, amelyek a téli hónapokban bizony nagyon jól tudnak majd esni az egész családnak. A házi készítésű befőttek, lekvárok, savanyúságok, szörpök amellett, hogy változatosabbá és vitaminban gazdagabbá teszik étkezéseinket, lehetőséget adnak, hogy valami finom, a boltokban nem kapható csemegével örvendeztessük meg családtagjainkat. Éppen ezért nyáron, a befőzés idején ne csak arra törekedjünk, hogy a hagyományos ízesítésű, télire elrakott gyümölcsöktől és zöldségektől roskadozzanak a kamra polcai, hanem arra is, hogy olyan különlegességekből is legyen néhány üveggel, amelyekhez máshogy nem tudnánk hozzájutni.

Szatmárnémeti élelmiszerpiacain most mindenből gazdag a választék, bár az árusok és termelők közül sokan állítják, hogy a júliusi hűvös időjárás nem tett jót a termésnek, a szabad ég alatt termesztett zöldségek közül volt, amit helyenként a jég is elvert, viszont a melegházban termesztett zöldség minősége idén is kifogástalan, az árak azonban érezhetően magasabbak lehetnek, mint tavaly.

Több árussal is szóba elegyedtünk a napokban a szatmárnémeti nagypiacon, akik elmondták: a júliusi hűvös miatt főként a fólia alatt volt jó a termés, a szabad földi gazdaságoknak nem minden esetben kedvezett az időjárás. Viszont van néhány olyan termék, amivel idén is lehet büszkélkedni. Az egri termelők a paradicsomot, az édesburgonyát és a padlizsánt dicsérték nagyon.

Ami a befőzést, savanyítást és tartósítást illeti, most a paradicsomnak van talán a legnagyobb keletje, rengetegen főznek ezekben a hetekben paradicsomlevet. A piacon pedig paradicsomból van választék bőven, van olyan stand, ahol hét fajtát lehet találni, akár nagyobb mennyiségben is; a kilónkénti ára 4 és 8 lej között mozog.

A savanyúság készítéséhez fontos, és az alapfűszerek közé tartozik a torma, melynek kilogrammjáért 20 lejt kérnek a piacon, kötegét pedig 3 lejért kínálják. A befőzéskor szintén elengedhetetlen a kapor és csombor, kötegükért 1–2 lejt kérnek.

A tölteni való paprika kilója 6 lej, a kápia paprika 6–7 lej, a karfiol 5 lej, a káposzta és uborka még mindig nem olcsó, 5 lej körül van a kilónkénti áruk.

A lila padlizsán (vinetta) kilója 3 lejbe kerül, a cékláért 4–5 lejt kérnek, míg a hagyma is 5 lejes kilónkénti áron vásárolható meg. A cseresznyeparadicsom nem olcsó a piacon sem, ahogy a bevásárlóközpontokban, itt is 15 lejbe kerül egy kilogrammnyi belőle.

Akik szívesen készítenek zakuszkát, a vinettás változaton kívül paszulyosat is tehetnek el télire. Ehhez a paszulyt 8–10 lejes kilónkénti áron tudják beszerezni.

Továbbá a zeller darabja 3–4 lej, a petrezselyemgyökér kilogrammja 10–12 lej, a petrezselyemzöld, a zeller, a lestyán kötegje 1 lej, a sárgarépa kilójáért pedig 4 lejt kérnek.

Ugyanakkor tele van a piac friss burgonyával is, aminek 2 lej kilója, de számos gyümölcs is van a standokon, jóféle lekváralapanyag kapható a piacon. Az őszibarack kilója 5–6 lej körül van, a szilvát 2,5–3 lejért lehet megvenni. Almából is van választék, kilónkénti ára 2–4 lej között mozog, a körte pedig 5 lejes kilónkénti áron kapható.

A választék tehát bőséges, készülhet a paradicsomlé, a zakuszka, a barack- és szilvalekvár, de uborkát is lehet savanyítani, vegyes savanyúság is kerülhet a befőttesüvegbe, és igazából bármi, ami a család ízlésének megfelel.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...