A bennünk lakó ellenfél
Utoljára módositva: 2012-05-20 20:57:24

 Toomey őrmester, a kegyetlen kiképzőtiszt emberségüktől fosztja meg katonáit. Vagy mégsem?

 

Egymást érték, s egy idő után már csak elutasítást váltottak ki az emberi elaljasodás jelenetei

A nagyváradiak a fesztivál második napján is szép sikert arattak Neil Simon Biloxi blues című darabjával, annak ellenére, hogy a színészek helyzet- és jellemábrázolása időnként naturalista végletei miatt maradt hiányos. Mégis: érdekes és jó nyolcvan év után is aktuális kérdéseket tudott felvetni.

A cselekmény a második világháború idején játszódik. Amerikai katonák egy csapata, mielőtt kikerülne a frontra, először egy kiképzőtáborba érkezik, az elképesztően durva és kegyetlen Toomey őrmester keze alá, aki nekilát, hogy fokozatosan leépítse jellemüket. Szent meggyőződése, hogy azzal nevel az újoncokból győzni és túlélni képes, jó katonát, ha kiírt belőlük minden emberi érzést és erkölcsi tartást. Személyes sérelemként kezel és elképesztő módszerekkel torol meg minden emberi megnyilvánulást. Tombol az erőszak, elképesztő méreteket ölt a már érkezésükkor is durva, gátlástalan katonák elállatiasodása, amikor éppen a csapat testileg–lelkileg egyaránt leggyengébbnek tűnő tagja győzi le. Egyszerűen azzal, hogy — nem lévén vesztenivalója — vállalni meri otthonról hozott emberi értékeit. S az őrmesterről — mielőtt kórházba, vagyis a valószínű pusztulásba megy — kiderül, hogy éppen olyan ember, mint ők maguk, nem jobb, de nem is rosszabb. A csapat kicsit megváltozva, gyűlölködés helyett egymás másságát elfogadva megy ki a frontra. Olyan dologra jöttek rá a kiképzés alatt, ami valóban segítheti őket a túlélésben: hogy mindaz, ami történik velük, voltaképpen rajtuk is áll.

Báthory Éva

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...