A beporzó méhek védelmében
Utoljára módositva: 2019-05-09 13:56:54

Európa-szerte tiltakoznak a méhészek az olyan vegyszerek használata ellen, amelyek jelentős pusztítást okoznak a méhcsaládokban, és fölöslegessé teszik azok pollenizáló tevékenységét.

A méhek vegyszerekkel szembeni védelmét szeretnék kiharcolni a méhészek. A méhek védelme érdekében megfogalmazott petíciót több mint háromezer hazai állampolgár írta alá kétszázharmincezer uniós polgárral együtt, nemcsak méhészek, hanem a tudatos környezetvédelem hívei is. Követeléseik között szerepel egyes vegyszerek pollenizáló rovarokkal — köztük a méhekkel — szembeni mérgező hatásának korrekt felmérése. A méhészek remélik, hogy a felvetett problémákra május 20-án, a méhek nemzetközi napján pozitív választ adnak az Unió tagországainak kormányai, és megszavazzák A méhek irányadója című dokumentumban foglaltakat, amely újabb tudományos szabványokat ír elő a vegyszerek mérgező hatásának felmérésére.

Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta,

hogy a nagy probléma, ami a méhészeknél megjelenik, azoknak a vegyszereknek a használata, amelyek elpusztíthaják a méhcsaládokat. Ezeket a vegyszereket egyre több mezőgazdász (főként repcetermesztő) kezdte el használni, ezért jelentős elhullás észlelhető. Egy ideje olyan vegyszereket is használnak, amelyek nem teszik szükségessé a méhek jelenlétét a beporzásnál. Szükség lenne arra, hogy a nagy kultúrások figyelembe vegyék, hogy a méhek is léteznek, és ne használjanak olyan vegyszereket, amelyek kárt okoznak a méhek életében, viszont a mezőgazdászok célja az, hogy minél kisebb befektetéssel érjenek el nagy hozamot. A cél az lenne, hogy összhangba hozzák a földművesek és a méhészek érdekeit.

Magyar szerint a méhészetben is meg kellene találni a pályázati lehetőségeket. Jelenleg van egy országos méhészeti program, amelynek keretében azok a méhészek, akik tagjai a méhészek egyesületének, támogatásokat kaphatnak méhcsaládok, kaptárak, gyógyszerek vásárlására, illetve eszközbeszerzésre.

A hazai méhészek tiltakoznak a külföldről behozott méz ellen is. Ennek a méznek a nagy része romániai méhészektől származik; az itt előállított mézet kiviszik Németországba vagy Ausztriába, ott becsomagolják, és visszahozzák az itteni boltokba. Eddig a méhek nálunk a vidékfejlesztési tervben nem voltak a kiemelten támogatható állatfajták között. A méhészek pályázhattak, de nem értek el olyan pontszámokat, hogy a pályázatuk nyertes legyen. Ezt a problémát is csak úgy lehet megoldani, ha a méhészek szövetkezetekbe tömörülnek, és együtt pályáznak — mutatott rá Magyar Lóránd.

 

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...