A beporzó méhek védelmében
Utoljára módositva: 2019-05-09 13:56:54

Európa-szerte tiltakoznak a méhészek az olyan vegyszerek használata ellen, amelyek jelentős pusztítást okoznak a méhcsaládokban, és fölöslegessé teszik azok pollenizáló tevékenységét.

A méhek vegyszerekkel szembeni védelmét szeretnék kiharcolni a méhészek. A méhek védelme érdekében megfogalmazott petíciót több mint háromezer hazai állampolgár írta alá kétszázharmincezer uniós polgárral együtt, nemcsak méhészek, hanem a tudatos környezetvédelem hívei is. Követeléseik között szerepel egyes vegyszerek pollenizáló rovarokkal — köztük a méhekkel — szembeni mérgező hatásának korrekt felmérése. A méhészek remélik, hogy a felvetett problémákra május 20-án, a méhek nemzetközi napján pozitív választ adnak az Unió tagországainak kormányai, és megszavazzák A méhek irányadója című dokumentumban foglaltakat, amely újabb tudományos szabványokat ír elő a vegyszerek mérgező hatásának felmérésére.

Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta,

hogy a nagy probléma, ami a méhészeknél megjelenik, azoknak a vegyszereknek a használata, amelyek elpusztíthaják a méhcsaládokat. Ezeket a vegyszereket egyre több mezőgazdász (főként repcetermesztő) kezdte el használni, ezért jelentős elhullás észlelhető. Egy ideje olyan vegyszereket is használnak, amelyek nem teszik szükségessé a méhek jelenlétét a beporzásnál. Szükség lenne arra, hogy a nagy kultúrások figyelembe vegyék, hogy a méhek is léteznek, és ne használjanak olyan vegyszereket, amelyek kárt okoznak a méhek életében, viszont a mezőgazdászok célja az, hogy minél kisebb befektetéssel érjenek el nagy hozamot. A cél az lenne, hogy összhangba hozzák a földművesek és a méhészek érdekeit.

Magyar szerint a méhészetben is meg kellene találni a pályázati lehetőségeket. Jelenleg van egy országos méhészeti program, amelynek keretében azok a méhészek, akik tagjai a méhészek egyesületének, támogatásokat kaphatnak méhcsaládok, kaptárak, gyógyszerek vásárlására, illetve eszközbeszerzésre.

A hazai méhészek tiltakoznak a külföldről behozott méz ellen is. Ennek a méznek a nagy része romániai méhészektől származik; az itt előállított mézet kiviszik Németországba vagy Ausztriába, ott becsomagolják, és visszahozzák az itteni boltokba. Eddig a méhek nálunk a vidékfejlesztési tervben nem voltak a kiemelten támogatható állatfajták között. A méhészek pályázhattak, de nem értek el olyan pontszámokat, hogy a pályázatuk nyertes legyen. Ezt a problémát is csak úgy lehet megoldani, ha a méhészek szövetkezetekbe tömörülnek, és együtt pályáznak — mutatott rá Magyar Lóránd.

 

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...