A bérlőn csattan az ostor?
Utoljára módositva: 2018-05-17 12:35:23

Nem ritka egy-egy földterület tulajdonjoga körüli vita, per, de még a botrány sem — sokkal bonyolultabb a helyzet, ha a területen az ország s Európa legnagyobb biogoji-ültetvénye található.

De mi is az a goji? A magyarul farkasbogyónak nevezett gyümölcske hatalmas mennyiségű C-vitamint tartalmaz, s emellett 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is — és míg Ázsiában közel ötezer éve ismerik gyógyító hatását és használják, addig Európa alig egy évtizede „ismerkedett meg vele”. Igaz, e megismerkedést robbanásszerű érdeklődés és kereslet követte mind a gyógyszer-, mind a szépségipar részéről, s ekkor (egészen pontosan 2011-ben) vetette meg gojiültetvénye alapjait Kolbaszer Imre és családja Gombáspusztán, 11,5 hektáron. A földet a helybéli görögkatolikus egyháztól bérelte és bérli ma is, rendesen fizeti a bérleti díjat, különböző mezőgazdasági kutatóintézetek segítségével egy új, szatmári gojifajt is kitenyésztettek, fejlesztette ültetvényét-vállalkozását, egyre nagyobb ismertségre téve szert az országban és külföldön is — aztán rövid idővel ezelőtt kapott egy értesítést, amely mondhatni feje tetejére állította a világát. Ugyanis kiderült, hogy az általa hét éve bérelt földterület nem a görögkatolikus egyház, hanem az egri önkormányzat tulajdona, és annak leltárában szerepel, ráadásul legelőként.

„A történet — amelynek én is, Kolbaszer úr is vétlen szereplői vagyunk, csak épp nekünk kell helyrehozni az elrontottat — 2011-ben kezdődött, amikor Egri község akkori polgármestere 11,5 hektárnyi földet mért ki és adott át tulajdonjogba tévő jegyzőkönyvvel a Gombáspusztai Görögkatolikus Egyházközségnek, amely ezt a területet még abban az évben 30 évre bérbe adta Kolbaszer úrnak, ám az önkormányzat 2013-ban valami érthetetlen módon a 350-es törvény alapján ezt a 11,5 hektárt beleltározta a község tulajdonát képező területek közé, ráadásul legelőként (mint ahogy egykor az is volt). Aztán 2016-ban ellenőrzésre érkezett a Számvevőszék, és figyelmeztette az önkormányzatot s akkor már engem is mint polgármestert, hogy a községi legelőket nem adhatjuk bérbe érvényes-törvényes legelőrendezési terv nélkül. Ez idén februárban el is készült — és ekkor döbbentünk rá, hogy az a bizonyos 11,5 hektár is ide van beleltározva. Így hagyni nem lehet, hiszen hamarosan érkezik a Számvevőszék ellenőrizni, és teljesen jogosan von majd felelősségre, hogy ezt a 11,5 hektár legelőt miért nem adtuk bérbe — minden szervet értesítettem a helyzetről, és természetesen Kolbaszer úrral is leültünk megoldást keresni —, s közben az önkormányzat hivatalos kötelességének eleget téve kiküldött számára egy értesítést, amelyben felszólítja, hogy 30 napon belül adja át a területet. De van törvényes megoldás is: megvásárol egy ugyanekkora területű földet, s az önkormányzat és ő elcseréli egymással a két területet. Ez a megoldás számára is megfelelő, kedd esti beszélgetésünkkor még azt mondta” — magyarázta a zűrzavaros helyzetet Márton Zsuzsanna, Egri polgármestere.

 

„Megveszem a földet, de kivel cserélek?”

 

Úgy tűnik azonban, az egyetlen járható út és törvényes megoldás sem épp olyan egyszerű, mint amilyennek első hallásra tűnik — legalábbis ez derül ki Kolbaszer Imre szavaiból: „Én megveszem azt a földet, hát persze, hogy meg, de kivel cserélem el? Ki a tulajdonos végül? Mert ha jól értettem, a Gombáspusztai Görögkatolikus Egyházközség és Egri Község Polgármesteri Hivatala között per zajlik, s a bíróság még nem nyilvánította semmisnek a hét évvel ezelőtti tulajdonjogba tévő jegyzőkönyvet. Mi van, ha két-három év múlva (hiszen ezek a perek éveken át húzódnak) születik ítélet, és az egyházat nevezi meg a tulajdonosnak, én meg közben már az önkormányzattal cseréltem el a területet? Akkor vásárolok még 11,5 hektárt? 2011 óta bérlem a földet, a legelőt átalakítottam első osztályú, biotermőfölddé, kitenyésztettem egy új fajt, szerződésben állok a Kolozsvári Mezőgazdasági Egyetem kutatóintézetével, gyógyszerészeti egységekkel, belefektettem hét év munkáját és 350 000 eurót — és most ‘vegyem ki a fákat, és ültessem át máshová’, mint ahogy Cosmin Dorle, a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal jogi osztályának vezetője mondta, amikor megkerestem? Márton Zsuzsát is sajnálom, mert ő is úgy belecsöppent, és zűrzavaros, sötét dolgok vannak, de azoknak nem én, a jóhiszemű bérlő kell megigyam a levét. Nézze, amikor megkötöttem a bérleti szerződést a görögkatolikus esperessel, öt évre előre kifizettem a bérleti díjat, hogy legyen miből eljárják a föld telekkönyvezését, szinte minden évben rákérdeztem, hogy áll a folyamat — most meg rajtunk és ezen a cirkuszon röhög a világ. Szó szerint az egész világ. A mezőgazdasági miniszter is tud már róla, vizsgálják az ügyet, pártok keresnek meg és ajánlják fel a segítségüket. Köszönöm szépen, nem kérem, én az igazamat keresem, és ismétlem: megvásárolom a csereföldet, csak lássam, hogy most már ki is a törvényes tulajdonos, kinek kell odaadnom” — mondta.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...