A bérlőn csattan az ostor?
Utoljára módositva: 2018-05-17 12:35:23

Nem ritka egy-egy földterület tulajdonjoga körüli vita, per, de még a botrány sem — sokkal bonyolultabb a helyzet, ha a területen az ország s Európa legnagyobb biogoji-ültetvénye található.

De mi is az a goji? A magyarul farkasbogyónak nevezett gyümölcske hatalmas mennyiségű C-vitamint tartalmaz, s emellett 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is — és míg Ázsiában közel ötezer éve ismerik gyógyító hatását és használják, addig Európa alig egy évtizede „ismerkedett meg vele”. Igaz, e megismerkedést robbanásszerű érdeklődés és kereslet követte mind a gyógyszer-, mind a szépségipar részéről, s ekkor (egészen pontosan 2011-ben) vetette meg gojiültetvénye alapjait Kolbaszer Imre és családja Gombáspusztán, 11,5 hektáron. A földet a helybéli görögkatolikus egyháztól bérelte és bérli ma is, rendesen fizeti a bérleti díjat, különböző mezőgazdasági kutatóintézetek segítségével egy új, szatmári gojifajt is kitenyésztettek, fejlesztette ültetvényét-vállalkozását, egyre nagyobb ismertségre téve szert az országban és külföldön is — aztán rövid idővel ezelőtt kapott egy értesítést, amely mondhatni feje tetejére állította a világát. Ugyanis kiderült, hogy az általa hét éve bérelt földterület nem a görögkatolikus egyház, hanem az egri önkormányzat tulajdona, és annak leltárában szerepel, ráadásul legelőként.

„A történet — amelynek én is, Kolbaszer úr is vétlen szereplői vagyunk, csak épp nekünk kell helyrehozni az elrontottat — 2011-ben kezdődött, amikor Egri község akkori polgármestere 11,5 hektárnyi földet mért ki és adott át tulajdonjogba tévő jegyzőkönyvvel a Gombáspusztai Görögkatolikus Egyházközségnek, amely ezt a területet még abban az évben 30 évre bérbe adta Kolbaszer úrnak, ám az önkormányzat 2013-ban valami érthetetlen módon a 350-es törvény alapján ezt a 11,5 hektárt beleltározta a község tulajdonát képező területek közé, ráadásul legelőként (mint ahogy egykor az is volt). Aztán 2016-ban ellenőrzésre érkezett a Számvevőszék, és figyelmeztette az önkormányzatot s akkor már engem is mint polgármestert, hogy a községi legelőket nem adhatjuk bérbe érvényes-törvényes legelőrendezési terv nélkül. Ez idén februárban el is készült — és ekkor döbbentünk rá, hogy az a bizonyos 11,5 hektár is ide van beleltározva. Így hagyni nem lehet, hiszen hamarosan érkezik a Számvevőszék ellenőrizni, és teljesen jogosan von majd felelősségre, hogy ezt a 11,5 hektár legelőt miért nem adtuk bérbe — minden szervet értesítettem a helyzetről, és természetesen Kolbaszer úrral is leültünk megoldást keresni —, s közben az önkormányzat hivatalos kötelességének eleget téve kiküldött számára egy értesítést, amelyben felszólítja, hogy 30 napon belül adja át a területet. De van törvényes megoldás is: megvásárol egy ugyanekkora területű földet, s az önkormányzat és ő elcseréli egymással a két területet. Ez a megoldás számára is megfelelő, kedd esti beszélgetésünkkor még azt mondta” — magyarázta a zűrzavaros helyzetet Márton Zsuzsanna, Egri polgármestere.

 

„Megveszem a földet, de kivel cserélek?”

 

Úgy tűnik azonban, az egyetlen járható út és törvényes megoldás sem épp olyan egyszerű, mint amilyennek első hallásra tűnik — legalábbis ez derül ki Kolbaszer Imre szavaiból: „Én megveszem azt a földet, hát persze, hogy meg, de kivel cserélem el? Ki a tulajdonos végül? Mert ha jól értettem, a Gombáspusztai Görögkatolikus Egyházközség és Egri Község Polgármesteri Hivatala között per zajlik, s a bíróság még nem nyilvánította semmisnek a hét évvel ezelőtti tulajdonjogba tévő jegyzőkönyvet. Mi van, ha két-három év múlva (hiszen ezek a perek éveken át húzódnak) születik ítélet, és az egyházat nevezi meg a tulajdonosnak, én meg közben már az önkormányzattal cseréltem el a területet? Akkor vásárolok még 11,5 hektárt? 2011 óta bérlem a földet, a legelőt átalakítottam első osztályú, biotermőfölddé, kitenyésztettem egy új fajt, szerződésben állok a Kolozsvári Mezőgazdasági Egyetem kutatóintézetével, gyógyszerészeti egységekkel, belefektettem hét év munkáját és 350 000 eurót — és most ‘vegyem ki a fákat, és ültessem át máshová’, mint ahogy Cosmin Dorle, a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal jogi osztályának vezetője mondta, amikor megkerestem? Márton Zsuzsát is sajnálom, mert ő is úgy belecsöppent, és zűrzavaros, sötét dolgok vannak, de azoknak nem én, a jóhiszemű bérlő kell megigyam a levét. Nézze, amikor megkötöttem a bérleti szerződést a görögkatolikus esperessel, öt évre előre kifizettem a bérleti díjat, hogy legyen miből eljárják a föld telekkönyvezését, szinte minden évben rákérdeztem, hogy áll a folyamat — most meg rajtunk és ezen a cirkuszon röhög a világ. Szó szerint az egész világ. A mezőgazdasági miniszter is tud már róla, vizsgálják az ügyet, pártok keresnek meg és ajánlják fel a segítségüket. Köszönöm szépen, nem kérem, én az igazamat keresem, és ismétlem: megvásárolom a csereföldet, csak lássam, hogy most már ki is a törvényes tulajdonos, kinek kell odaadnom” — mondta.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...