A betegek az erőfitogtatás elszenvedői
Utoljára módositva: 2018-01-11 17:39:19

Érdekes helyzetnek lehetünk szemtanúi, időnként szenvedő alanyai a hazai betegellátás terén. Az új év a háziorvosok tiltakozó akciójával kezdődött, 3 napig egyáltalán nem rendeltek, ezzel igencsak sok kellemetlenséget okozva a betegeknek. Most a CAS húzza az időt.

Az idei év a háziorvosok tiltakozó akciójával kezdődött, három napig egyáltalán nem rendeltek, ezzel igencsak sok kellemetlenséget okoztak a betegeknek. A tiltakozó akciónak az Országos Biztosítási Pénztár (CNAS) azon határozata vetett véget, hogy január 4-én bejelentették, lezárult a keretszerződések aláírásának határideje, így aki nem adta be a derekát, s nem írt alá az év első napjaiban érkező nyomásnak, annak meg kell várnia, hogy újra meghirdessék a szerződéskötések időszakát, erre valószínűleg tavasszal fog sor kerülni. Addig a családorvosoknak lehetőségük adódik arra, hogy az év végén lejárt szerződésüket meghosszabbítsák a biztosítási pénztárakkal. A Szatmár megyei háziorvosok több mint 60 százaléka még mindig nem áll szerződésben a biztosító pénztárral, így 258 798 Szatmár megyei lakos számára még mindig nem biztosított a családorvosi ellátás. A legtöbb háziorvos rendel ugyan, sokan ingyenesen biztosítják a vizsgálatokat, de szerződés híján nem tudnak küldőpapírokat, igazolásokat kiállítani, mint ahogy az ártámogatott gyógyszereket sem tudják felírni. Több olvasónk telefonon kereste meg szerkesztőségünket, s elmondta, milyen hátrányosan érinti őket a szerződéskötés további halogatás. Elpanaszolták, hogy krónikus betegségben szenvednek, így havonta fel kell íratniuk a gyógyszereket. Egyikük kiszámolta, mivel nem kap ártámogatott gyógyszert, nyugdíjából az eddigiekhez képest húsz százalékkal többet kell hogy költsön orvosságra januárban. Ezt igazságtalanságnak tartja, s kihangsúlyozta, hogy nem a családorvosokat vádolja, sokkal inkább a biztosítási pénztárat tartja felelősnek a kialakult helyzetért. A háziorvosok képviselői megkeresésünkre ugyanakkor elmondták, hogy ők három napig sztrájkoltak, ám a biztosítási pénztár már nyolcadik naptári napja nem tudta kiállítani a szerződéseket, amelyeket az orvosoknak alá kell írniuk. Ezt azzal magyarázták, hogy a szerződések megkötésével foglalkozó személyek először le kell ellenőrizzék a leadott dokumentációkat, majd ki kell listázzák a száznál több szerződést, majd be kell hívniuk a családorvosokat, hogy aláírják az eléjük tett dokumentumokat. Egyelőre nem lehet tudni, mikorra készülnek el a szerződések, ám kissé furcsa, hogy a 3-án és 4-én gördülékenyebben ment a szerződéskötés. A biztosítás pénztár vezetősége azt állítja, hogy ők minden tőlük telhetőt megtesznek a helyzet mihamarabbi megoldása, elsősorban a biztosítottak és a betegek érdekében.

Változtatási javaslatok

A betegek érdekeire való hivatkozással egyre több változtatás bevezetését tervezi az országos biztosítási pénztár, azonban azt felejtik el, hogy minden módosítás, változás a betegek életét bonyolítja. A CNAS honlapján megjelent egy tájékoztatás, melyben arról számolnak be, hogy a jövőben módosítani kívánják a 2006/95-ös számú egészségügyi törvényt, azaz az ártámogatott gyógyszereket a kezelőorvos kell majd felírja, nem a családorvos, természetesen ennek módját is pontosan kidolgozza majd a szakhatóság. Az az elképzelés, hogy a szakorvosok írják majd fel a kedvezményes gyógyszereket a betegeknek nem feltétlenül rossz, azonban nem minden magánrendelőben, magánklinikán rendelő szakorvosnak van szerződése a biztosítási pénztárral. Jelenleg a megyében 24 szakorvosnak, a megyei kórháznak, a nagykárolyi, illetve avasfelsőfalui városi kórházaknak, a TBC-kórháznak van szerződése a megyei egészségbiztosítási pénztárral, illetve a megyében működő magánklinikák is rendelkeznek bizonyos szakrendelések esetén szerződéssel, azonban ez nem jelenti azt, hogy biztosítva is van az ingyenes vizsgálat. A térítésmentes szakvizsgálathoz amúgy szükséges küldőpapír a családorvostól, tehát az ártámogatott gyógyszer felírása minimum 2 utat jelenhet majd a betegnek vagy hozzátartozójának, tovább bonyolítva a betegellátás menetét. (A biztosítással rendelkező szakorvosok, magánklinikák listáját a http://www.casan.ro/cassam/page/lista-furnizori-in-contract-12.html honlapon találhatják meg az érdeklődők.)

A CNAS által kidolgozott javaslatban szerepel az is, hogy az orvosoknak ezentúl semmilyen nyomtatványt nem kell papíron kitölteniük, minden a számítógépes rendszerben zajlik majd, ezzel is azt kívánják elérni, hogy a családorvosoknak több ideje maradjon a páciensek kivizsgálására. Érdekes az a javaslat is, miszerint a recepteket és küldőpapírokat az ország területén belül bárhol fel lehet használni, nem kizárólag azon megye területén, ahol a szolgáltatást végző orvos tevékenykedik. Szintén változás lesz, hogy amennyiben a szabadságon levő családorvos nem talál helyettesítőt, akkor a betegek alanyi jogon a környező családorvosi rendelőkhöz fordulhatnak.

Háttér

Szatmár megyében egyébként 2017-ben 147 háziorvosi rendelő kötött szerződést a biztosítási pénztárral, ezekben 180 családorvos dolgozott, s összesen 352 452 biztosított személy szerepelt a listájukon. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy Szatmár megyei családorvos listáján 1958 páciens szerepel. Arányait tekintve kiderült, hogy a háziorvosi rendelők alig 2,22 százalékának volt kevesebb mint ezer páciens a listáján, hiszen a legtöbbjük 45,55(%) adatbázisában 2000-nél is több beteg szerepelt. Az 1000 és 1500 beteggel rendelkező rendelők aránya 22,7 százalék, míg az 1500 és 2000 pácienssel rendelkező biztosítottaké 28,33 százalék. Tehát a CNAS azon számítása, miszerint a tiltakozó háziorvosok betegeit átveszik majd azon rendelők, akik aláírták a szerződést kivitelezhetetlen, hisz már így is nehezen tudnak minden egyes betegekre időt szánni a háziorvosok.

A fentebb említett adatok, javaslatok ismeretében félő, hogy a jövőben sem lesz zökkenőmentes az alapellátás, de még a szükséges gyógyszereikhez való hozzájutás sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...