A betegek az erőfitogtatás elszenvedői
Utoljára módositva: 2018-01-11 17:39:19

Érdekes helyzetnek lehetünk szemtanúi, időnként szenvedő alanyai a hazai betegellátás terén. Az új év a háziorvosok tiltakozó akciójával kezdődött, 3 napig egyáltalán nem rendeltek, ezzel igencsak sok kellemetlenséget okozva a betegeknek. Most a CAS húzza az időt.

Az idei év a háziorvosok tiltakozó akciójával kezdődött, három napig egyáltalán nem rendeltek, ezzel igencsak sok kellemetlenséget okoztak a betegeknek. A tiltakozó akciónak az Országos Biztosítási Pénztár (CNAS) azon határozata vetett véget, hogy január 4-én bejelentették, lezárult a keretszerződések aláírásának határideje, így aki nem adta be a derekát, s nem írt alá az év első napjaiban érkező nyomásnak, annak meg kell várnia, hogy újra meghirdessék a szerződéskötések időszakát, erre valószínűleg tavasszal fog sor kerülni. Addig a családorvosoknak lehetőségük adódik arra, hogy az év végén lejárt szerződésüket meghosszabbítsák a biztosítási pénztárakkal. A Szatmár megyei háziorvosok több mint 60 százaléka még mindig nem áll szerződésben a biztosító pénztárral, így 258 798 Szatmár megyei lakos számára még mindig nem biztosított a családorvosi ellátás. A legtöbb háziorvos rendel ugyan, sokan ingyenesen biztosítják a vizsgálatokat, de szerződés híján nem tudnak küldőpapírokat, igazolásokat kiállítani, mint ahogy az ártámogatott gyógyszereket sem tudják felírni. Több olvasónk telefonon kereste meg szerkesztőségünket, s elmondta, milyen hátrányosan érinti őket a szerződéskötés további halogatás. Elpanaszolták, hogy krónikus betegségben szenvednek, így havonta fel kell íratniuk a gyógyszereket. Egyikük kiszámolta, mivel nem kap ártámogatott gyógyszert, nyugdíjából az eddigiekhez képest húsz százalékkal többet kell hogy költsön orvosságra januárban. Ezt igazságtalanságnak tartja, s kihangsúlyozta, hogy nem a családorvosokat vádolja, sokkal inkább a biztosítási pénztárat tartja felelősnek a kialakult helyzetért. A háziorvosok képviselői megkeresésünkre ugyanakkor elmondták, hogy ők három napig sztrájkoltak, ám a biztosítási pénztár már nyolcadik naptári napja nem tudta kiállítani a szerződéseket, amelyeket az orvosoknak alá kell írniuk. Ezt azzal magyarázták, hogy a szerződések megkötésével foglalkozó személyek először le kell ellenőrizzék a leadott dokumentációkat, majd ki kell listázzák a száznál több szerződést, majd be kell hívniuk a családorvosokat, hogy aláírják az eléjük tett dokumentumokat. Egyelőre nem lehet tudni, mikorra készülnek el a szerződések, ám kissé furcsa, hogy a 3-án és 4-én gördülékenyebben ment a szerződéskötés. A biztosítás pénztár vezetősége azt állítja, hogy ők minden tőlük telhetőt megtesznek a helyzet mihamarabbi megoldása, elsősorban a biztosítottak és a betegek érdekében.

Változtatási javaslatok

A betegek érdekeire való hivatkozással egyre több változtatás bevezetését tervezi az országos biztosítási pénztár, azonban azt felejtik el, hogy minden módosítás, változás a betegek életét bonyolítja. A CNAS honlapján megjelent egy tájékoztatás, melyben arról számolnak be, hogy a jövőben módosítani kívánják a 2006/95-ös számú egészségügyi törvényt, azaz az ártámogatott gyógyszereket a kezelőorvos kell majd felírja, nem a családorvos, természetesen ennek módját is pontosan kidolgozza majd a szakhatóság. Az az elképzelés, hogy a szakorvosok írják majd fel a kedvezményes gyógyszereket a betegeknek nem feltétlenül rossz, azonban nem minden magánrendelőben, magánklinikán rendelő szakorvosnak van szerződése a biztosítási pénztárral. Jelenleg a megyében 24 szakorvosnak, a megyei kórháznak, a nagykárolyi, illetve avasfelsőfalui városi kórházaknak, a TBC-kórháznak van szerződése a megyei egészségbiztosítási pénztárral, illetve a megyében működő magánklinikák is rendelkeznek bizonyos szakrendelések esetén szerződéssel, azonban ez nem jelenti azt, hogy biztosítva is van az ingyenes vizsgálat. A térítésmentes szakvizsgálathoz amúgy szükséges küldőpapír a családorvostól, tehát az ártámogatott gyógyszer felírása minimum 2 utat jelenhet majd a betegnek vagy hozzátartozójának, tovább bonyolítva a betegellátás menetét. (A biztosítással rendelkező szakorvosok, magánklinikák listáját a http://www.casan.ro/cassam/page/lista-furnizori-in-contract-12.html honlapon találhatják meg az érdeklődők.)

A CNAS által kidolgozott javaslatban szerepel az is, hogy az orvosoknak ezentúl semmilyen nyomtatványt nem kell papíron kitölteniük, minden a számítógépes rendszerben zajlik majd, ezzel is azt kívánják elérni, hogy a családorvosoknak több ideje maradjon a páciensek kivizsgálására. Érdekes az a javaslat is, miszerint a recepteket és küldőpapírokat az ország területén belül bárhol fel lehet használni, nem kizárólag azon megye területén, ahol a szolgáltatást végző orvos tevékenykedik. Szintén változás lesz, hogy amennyiben a szabadságon levő családorvos nem talál helyettesítőt, akkor a betegek alanyi jogon a környező családorvosi rendelőkhöz fordulhatnak.

Háttér

Szatmár megyében egyébként 2017-ben 147 háziorvosi rendelő kötött szerződést a biztosítási pénztárral, ezekben 180 családorvos dolgozott, s összesen 352 452 biztosított személy szerepelt a listájukon. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy Szatmár megyei családorvos listáján 1958 páciens szerepel. Arányait tekintve kiderült, hogy a háziorvosi rendelők alig 2,22 százalékának volt kevesebb mint ezer páciens a listáján, hiszen a legtöbbjük 45,55(%) adatbázisában 2000-nél is több beteg szerepelt. Az 1000 és 1500 beteggel rendelkező rendelők aránya 22,7 százalék, míg az 1500 és 2000 pácienssel rendelkező biztosítottaké 28,33 százalék. Tehát a CNAS azon számítása, miszerint a tiltakozó háziorvosok betegeit átveszik majd azon rendelők, akik aláírták a szerződést kivitelezhetetlen, hisz már így is nehezen tudnak minden egyes betegekre időt szánni a háziorvosok.

A fentebb említett adatok, javaslatok ismeretében félő, hogy a jövőben sem lesz zökkenőmentes az alapellátás, de még a szükséges gyógyszereikhez való hozzájutás sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...