A biodiverzitás napját ünnepelték
Utoljára módositva: 2019-05-23 17:37:33

Nagykárolyban szerdán megünnepelték a biodiverzitás világnapját, számos környékbeli és szatmári tanintézmény diákjai vettek részt a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség rendezvényén.

A biológiai sokféleség nemzetközi napja vagy a biodiverzitás védelmének világnapja egy olyan, minden év május 22-én megtartott rendezvény, amely az élővilág sokféleségére (diverzitására), illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a nyilvánosság figyelmét.

E jeles nap megünneplésére két rendezvényt is szervezett a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, ezúttal Nagykárolyban.

Az egyik rendezvényt a Simion Bărnuţiu Technológiai Líceummal közösen szervezte meg, s az alkalomra 5 iskola 31 diákja is ellátogatott, mivel két versennyel is készültek a diákok számára a szervezők. Mindkét verseny ugyanazon témához igazodott, mégpedig a parlagfű veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A legjobb biomezőgazdász és a legjobb esszéíró címért a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a szopori Petru Cupcea Technológiai Líceum, az Érendrédi Általános Iskola, valamint a nagykárolyi Iuliu Maniu és Simion Bărnuţiu líceumok diákjai szálltak versenybe, a díjakat pedig Radu Roca, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség alelnöke és Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója adta át. A díjátadó ünnepségen Juhász Andrea tanuló saját verset szavalt.

A másik rendezvényt a Károlyi-kastélyban tartotta meg a környezetvédelmi ügynökség, egy olyan céggel közösen, amelyik nemrég éppen a Nagykároly környéki biológiai sokszínűség felmérésével foglalkozott. A szeminárium során Cristina Lincar, az APM tanácsadója a térség gazdag élővilágáról tartott előadást, majd a társszervező cég munkatársai egy érdekfeszítő bemutató során beszéltek azokról a lehetőségekről, amelyek a térségben adottak.

A rendezvényen számos nagykárolyi és Nagykároly környéki iskola tanulói és pedagógusai vettek részt, akiknek fontos szerepük lesz az itt szerzett információk továbbításában is.

Mindkét rendezvény jól sikerült, bizonyítva, hogy úgy a diákok, mint pedagógusaik érzékenyek a környezetvédelmi problémákra, és foglalkoztatja őket a természeti értékek megőrzése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...