A bíróságok éve számokban
Utoljára módositva: 2017-03-02 17:50:36

Csütörtökön mutatták be a szatmárnémeti törvényszéken azt a statisztikát, amelyik a szatmári bíróságok tavalyi eredményeiről szól. Átlagban hat hónap telik el egy-egy döntés kihirdetéséig.

Nilda Preda Târnoveanu törvényszéki elnök és Remus Nemeş sajtóiroda-vezető

A szatmárnémeti, a nagykárolyi és az avasfelsőfalui bíróságok teendőit egybevetve tavaly több mint huszonötezer periratot nyitottak az ügyészek, és nagyjából ugyanennyinek értek a végére a bírák. Ennek ellenére több mint nyolcezer ügy maradt bírói ítélet nélkül, mivel a korábbi években elindított perek is tárgyalás tárgyát képezték 2016-ban. Nilda Preda Târnoveanu törvényszéki elnök szerint Szatmár megye az országos középmezőnyben helyezkedik el a munkatempó tekintetében, azonban az egy bíróra eső perek számát illetően jobb helyzetben van az átlagnál, itt ugyanis kevesebb per indul, mint az ország más megyéiben. A déli országrészben van a legtöbb munkájuk az ügyészeknek és a bíróknak. Az, hogy kevesebb az eljárások száma, mint volt korábban, annak is betudható — mutattak rá a beszámolón —, hogy az autók forgalomba íratásakor fizetendő környezetvédelmi illeték eltörlésének hírére kevesebb peres úton történő visszaigénylési eljárást indítottak az autósok. 2015-höz képest ötezerrel több perirat került a bírák elé tavaly, viszont kevesebb, mint 2014-ben, illetve 2013-ban.

Átlagban számolva 177,4 napra volt szükség ahhoz, hogy a per megindítását követően ítéletet hirdessenek egy-egy eljárás végeztével a szatmári bírák, de a legrégebb óta tárgyalt ügyek öt éve vannak folyamatban. A legtöbb időt a csődeljárások lezárása jelenti, Târnoveanu szerint azért, mert ezek befejezése olyan külső tényezőktől is függ, amelyekre a bíróságnak nincs ráhatása. A behajtást is igénylő csődeljárásokat akkor tekintik befejezettnek, ha az okozott kár is megtérül, az ügymenet lefolytatása pedig a csődbiztosoktól függ. A törvényszéki elnök szerint a fellebbezések aránya is torz képet mutat arról, mennyire végzi pontosan a munkáját a szatmári igazságszolgáltatás, szakmai berkekben ez ugyanis nagyon kényes téma, egy-egy bíró szakszerűségét ebben mérik. Târnoveanu szerint nem az kellene hogy mérvadó legyen, hányan fellebbeznek az első fokon meghozott ítélet ellen, hanem hogy hány fellebbezésnek ad helyet vagy hányat utasít el a felsőbb szintű bíróság. Utóbbi jelent jót az első fokon meghozott szakszerű bírói döntés tekintetében.

A statisztikai adatok között szerepelt még, hogy nyolc, európai szinten megindított eljárásban született döntés tavaly Szatmár megyében, illetve hét jogi asszisztenciát igénylő nemzetközi ügyben segítették az igazságszolgáltatás munkáját szatmári bírák és ügyészek.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...