A biztonságos közlekedésért
Utoljára módositva: 2019-08-08 12:56:11

 

A biztonságos közlekedéshez meg kell teremteni annak a feltételeit is — például a jó utakat —, ami szép hazánkban — sok más egyébhez hasonlóan — nem megy egyszerűen. Ha útfelújításokról van szó, a szaktárca pénzhiányra hivatkozik, vagy folyton azzal nyugtatja a lakosságot, hogy megtörténtek a szükséges intézkedések, a munkálatok folyamatban vannak, de nem lehet mindent egy nap alatt elvégezni, meg tudjuk, hogy nem lehet munkásokat, szakembereket találni, és így tovább. Amikor mégis beindul egy-egy felújítási munkálat, akkor az nagyon sok kellemetlenséget okoz, de a legdühítőbb talán mégis az, amikor egy felújítási munkálat befejezése után kiderül, hogy valahol hibáztak, s emiatt újra kell kezdeni az egészet.

A biztonságos közlekedést kellene garantálniuk a közszállító cégeknek is, amelyek tulajdonosai szintén gazdasági nehézségekre hivatkozva az utasok kényelmét és biztonságát figyelmen kívül hagyva hoznak meg döntéseket. A nyári időszakban több közszállító cég szüntetett meg járatokat arra hivatkozva, hogy a nyári vakációban a diákok nem utaznak, nincs értelme annyi járatot működtetni, mint az iskolaidő alatt. Az autóbuszokon nincs kevesebb utas — legalábbis nem úgy tűnik —, a nyári forróságban zsúfolt autóbuszokban szállítják a munkából jövő, fáradt embereket, az idős betegeket, a kisgyereküket a karjukban tartó anyukákat…

Nincs könnyű dolguk azoknak sem, akik személygépkocsival közlekednek, mert ha betartják a szabályokat, akkor araszolhatnak a sorban, ha viszont úgy közlekednek, mint ahogy azt nagyon sok ügyeskedő teszi, akkor idegtépő helyzetekbe sodorhatják magukat és a közlekedésben résztvevőket.

A biztonságos utazást számtalan dolog akadályozza. Ilyenkor, nyári időszakban, amikor szabadságra jönnek „az idegenbe szakadt hazánkfiai”, igyekeznek feltűnni, kiemelkedni az átlagemberek közük, hangos zenével, a megengedettnél nagyobb sebességgel, sokszor a tilosban vagy éppen a forgalommal szembe haladva hívják fel magukra a figyelmet, ami jó esetben csak kellemetlenségekkel, de akár súlyos balesetekkel vagy tragédiákkal is járhat.

A biztonság ma már egy nagyon gyakran hangoztatott, de egyre elérhetetlenebbnek tűnő fogalom. Épp eleget hall és lát az ember ahhoz, hogy ne igazán érezhesse biztonságban magát. A baj persze akkor is bekövetkezhet, ha mindent megteszünk annak elkerülése érdekében. Nyilvánvaló, hogy a baj bekövetkezésének még nagyobb az esélye, ha bátorságból, nagyképűségből, figyelmetlenségből még adunk neki egy kezdőlökést. Statisztikai adatok igazolják, hogy éppen akkor történik a legtöbb közlekedési baleset, amikor egy-egy útszakaszon befejeződik az útfelújítás. Ez persze nem ok arra, hogy maradjanak a rossz utak, mert addig sem lehet száguldozni. A biztonságos közlekedésnek feltétele a jó minőségű út, de meghatározó az emberi magatartás is.

Elek György

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 28.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...