A biztonságos közlekedésért
Utoljára módositva: 2019-08-08 12:56:11

 

A biztonságos közlekedéshez meg kell teremteni annak a feltételeit is — például a jó utakat —, ami szép hazánkban — sok más egyébhez hasonlóan — nem megy egyszerűen. Ha útfelújításokról van szó, a szaktárca pénzhiányra hivatkozik, vagy folyton azzal nyugtatja a lakosságot, hogy megtörténtek a szükséges intézkedések, a munkálatok folyamatban vannak, de nem lehet mindent egy nap alatt elvégezni, meg tudjuk, hogy nem lehet munkásokat, szakembereket találni, és így tovább. Amikor mégis beindul egy-egy felújítási munkálat, akkor az nagyon sok kellemetlenséget okoz, de a legdühítőbb talán mégis az, amikor egy felújítási munkálat befejezése után kiderül, hogy valahol hibáztak, s emiatt újra kell kezdeni az egészet.

A biztonságos közlekedést kellene garantálniuk a közszállító cégeknek is, amelyek tulajdonosai szintén gazdasági nehézségekre hivatkozva az utasok kényelmét és biztonságát figyelmen kívül hagyva hoznak meg döntéseket. A nyári időszakban több közszállító cég szüntetett meg járatokat arra hivatkozva, hogy a nyári vakációban a diákok nem utaznak, nincs értelme annyi járatot működtetni, mint az iskolaidő alatt. Az autóbuszokon nincs kevesebb utas — legalábbis nem úgy tűnik —, a nyári forróságban zsúfolt autóbuszokban szállítják a munkából jövő, fáradt embereket, az idős betegeket, a kisgyereküket a karjukban tartó anyukákat…

Nincs könnyű dolguk azoknak sem, akik személygépkocsival közlekednek, mert ha betartják a szabályokat, akkor araszolhatnak a sorban, ha viszont úgy közlekednek, mint ahogy azt nagyon sok ügyeskedő teszi, akkor idegtépő helyzetekbe sodorhatják magukat és a közlekedésben résztvevőket.

A biztonságos utazást számtalan dolog akadályozza. Ilyenkor, nyári időszakban, amikor szabadságra jönnek „az idegenbe szakadt hazánkfiai”, igyekeznek feltűnni, kiemelkedni az átlagemberek közük, hangos zenével, a megengedettnél nagyobb sebességgel, sokszor a tilosban vagy éppen a forgalommal szembe haladva hívják fel magukra a figyelmet, ami jó esetben csak kellemetlenségekkel, de akár súlyos balesetekkel vagy tragédiákkal is járhat.

A biztonság ma már egy nagyon gyakran hangoztatott, de egyre elérhetetlenebbnek tűnő fogalom. Épp eleget hall és lát az ember ahhoz, hogy ne igazán érezhesse biztonságban magát. A baj persze akkor is bekövetkezhet, ha mindent megteszünk annak elkerülése érdekében. Nyilvánvaló, hogy a baj bekövetkezésének még nagyobb az esélye, ha bátorságból, nagyképűségből, figyelmetlenségből még adunk neki egy kezdőlökést. Statisztikai adatok igazolják, hogy éppen akkor történik a legtöbb közlekedési baleset, amikor egy-egy útszakaszon befejeződik az útfelújítás. Ez persze nem ok arra, hogy maradjanak a rossz utak, mert addig sem lehet száguldozni. A biztonságos közlekedésnek feltétele a jó minőségű út, de meghatározó az emberi magatartás is.

Elek György

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...