A boldog jérce
Utoljára módositva: 2018-08-27 12:27:19

Csak véletlenül pillantottam rá az egyik nagyáruház állandóan rám erőltetett reklámfüzetére, és mit látok, az egyik fajta fagyasztott csirkének (16,19 lej/kg) az a termékneve, hogy Puiul Fericit. Elmosolyodtam rajta, de egy kicsit mellbe is vágott, hogy a homo sapiens még gúnyt is űz az áldozatából, mielőtt felfalná. Aztán ahogy ezen elgondolkodtam egy kicsit, eszembe jutott mindenféle dolog ezeknek a „boldog, szerencsés” csirkéknek a röpke életéről.

Már jó ideje, hogy a csirkegyárak lakóinak rövid életét nem a természetes, biológiai igényeik, hanem szigorúan csak a jogszabályok és a profit határozzák meg, mintha nem is élőlényekről lenne szó. Gép gyártja őket, apátlanul-anyátlanul jönnek a világra, hogy aztán elfásult munkások hajigálják őket szívtelenül a futószalagokra. Ha nem hizlaldában születnek, hanem tojásgyárban, a hím egyedeket rögtön eldobják, helyenként élve bedarálják, mert egy centet sem költenek fölöslegesen. A túlélőknek aztán tíznapos korukig megkurtítják a csőrüket, géppel lecsípnek belőle, sok kiscsibét ezzel meg is nyomorítanak. A csőrlecsípés nagyon fájdalmas különben, mert a csőrben nagyon sok idegvégződés van.

A pecsenyecsirkéknek szántak 35–37 napos korukra el kell hogy érjék a 2,5 kg-os vágósúlyt, másképp nem is érdemes bíbelődni velük. Ennek érdekében szűk helyen tartják őket, hogy ne szaladgáljanak, az EU-s norma 25×25 cm egy csirkének, de annyi sem jut nekik. Összezsúfolva néha megbolondulnak, és csípik, tépik egymást, ezért van a csőrlevágás is, de nem ritka a kannibalizmus sem. Ha valamelyik elpusztul közülük, az is talpon marad, mert annyi hely sincs, hogy feldobja a talpát. A tojásgyárakban a tojók még sanyarúbb, még szűkebb helyen vannak, még a szárnyukat sem tudják megemelni. Így hizlalhatta Jancsit is a gonosz boszorka a mesében.

Az erőltetett hizlalás érdekében a tudomány kísérletezi ki a legalkalmasabb tápszereket is, minden szükségletet grammra kiszámítanak, mint a testépítőknél. Isten ments, hogy az állatok gazdasági abrakot, például kukoricát kapjanak, mert az zavart okozhat a nagy tudományban. A tápszereknek sokféle, bevallott és nem bevallott összetevőjük van, rendszerint nem megjelölt eredettel. Vegyi termékeket is tartalmaznak jócskán, például Clinacoxot, Econase-t, Quantum blue-t, ez csak néhány példa, de szóját is, amelyik vagy génmanipulált, vagy nem. A tápszerekhez gyakran festékanyagokat is kevernek, így „állítják be” az eljövendő harapnivaló bőrének a színét. Az EU-ban már tiltott a hormonok és az antibiotikumok használata az állathizlalásban, de hol van például Szatmáron az ezt szigorúan ellenőrző szerv, és hol vannak az ő eszközei?

Csak a vágósúly minél hamarabbi elérése érdekében a szárnyasok a kék eget, a felhőket vagy a napot sose látják, a hizlalócsarnokokban számítógépes rendszer irányítja a hőmérsékletet, a páratartalmat, a levegő tisztaságát, a megfelelő mesterséges világítást és a szellőztetést is, de nem állatszeretetből, hol van az már, hanem csakis a mind nagyobb haszonért.

Mikor aztán elérkezik az a bizonyos 38. nap, a szárnyasokat ládákba és autókba zsúfolják, amit nem is mindegyikük él túl, és megindulnak első és utolsó útjukra, a vágóhíd felé. Ott aztán barbár módon végeznek velük, nem sokat gatyáznak, esetleges elkábításuk csak fölösleges költség lenne. Csomagolásukkor sok helyen még vizet fecskendeznek a combokba és a mellehúsába (de nem biztos, hogy csapvizet), talán azért, mert a legtöbb ember hanyagolja a folyadékbevitelt, és kurkumával igazítanak a bőr színén is, hadd örvendezzen a kisember, mikor az asztalára kerül.

Ezeknek a szegény madaraknak az ember kegyetlensége és önzése mérhetetlen, véget nem érő szenvedéseket okoz röpke életük minden napjára, és ha erre gondolunk, talán most már nem is gúnyolódás a Puiul Fericit elnevezés, hiszen amelyikük már be van pakolva, és le van hűtve, az már megnyugodott, és elmúltak a kínjai. Ezt az elnevezést őszinteségi rohamában a dolgokat közelről ismerő keresztapa adhatta, aki jól tudta, hogy csak a megboldogult jérce lehet boldog jérce.

Amíg a Földön a mammon az úr, addig ezen a helyzeten változtatni nem sokat lehet, ezért hiábavalóság lenne minden falat csirkehúsnál ezekre a dolgokra gondolni, de tudni kell róluk. Az azonban mégis elgondolkodtató, hogy egy állatvédő például, miközben felhőtlen örömmel élvezi a csirkesült zamatát, azon gondolkodik, hogy milyen példás szigorral büntesse meg azt az állampolgárt, aki nyilvános helyen oldalba rúgta a kutyáját. Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek (és fordítva), ősi bölcselet ez, amely mára még hatványozottabban érvényes, sőt, az emberi érzéseken átlépve még törvényesített is.

 

Tisztelettel,

Dr. Zagyva Miklós

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...