A boldog jérce
Utoljára módositva: 2018-08-27 12:27:19

Csak véletlenül pillantottam rá az egyik nagyáruház állandóan rám erőltetett reklámfüzetére, és mit látok, az egyik fajta fagyasztott csirkének (16,19 lej/kg) az a termékneve, hogy Puiul Fericit. Elmosolyodtam rajta, de egy kicsit mellbe is vágott, hogy a homo sapiens még gúnyt is űz az áldozatából, mielőtt felfalná. Aztán ahogy ezen elgondolkodtam egy kicsit, eszembe jutott mindenféle dolog ezeknek a „boldog, szerencsés” csirkéknek a röpke életéről.

Már jó ideje, hogy a csirkegyárak lakóinak rövid életét nem a természetes, biológiai igényeik, hanem szigorúan csak a jogszabályok és a profit határozzák meg, mintha nem is élőlényekről lenne szó. Gép gyártja őket, apátlanul-anyátlanul jönnek a világra, hogy aztán elfásult munkások hajigálják őket szívtelenül a futószalagokra. Ha nem hizlaldában születnek, hanem tojásgyárban, a hím egyedeket rögtön eldobják, helyenként élve bedarálják, mert egy centet sem költenek fölöslegesen. A túlélőknek aztán tíznapos korukig megkurtítják a csőrüket, géppel lecsípnek belőle, sok kiscsibét ezzel meg is nyomorítanak. A csőrlecsípés nagyon fájdalmas különben, mert a csőrben nagyon sok idegvégződés van.

A pecsenyecsirkéknek szántak 35–37 napos korukra el kell hogy érjék a 2,5 kg-os vágósúlyt, másképp nem is érdemes bíbelődni velük. Ennek érdekében szűk helyen tartják őket, hogy ne szaladgáljanak, az EU-s norma 25×25 cm egy csirkének, de annyi sem jut nekik. Összezsúfolva néha megbolondulnak, és csípik, tépik egymást, ezért van a csőrlevágás is, de nem ritka a kannibalizmus sem. Ha valamelyik elpusztul közülük, az is talpon marad, mert annyi hely sincs, hogy feldobja a talpát. A tojásgyárakban a tojók még sanyarúbb, még szűkebb helyen vannak, még a szárnyukat sem tudják megemelni. Így hizlalhatta Jancsit is a gonosz boszorka a mesében.

Az erőltetett hizlalás érdekében a tudomány kísérletezi ki a legalkalmasabb tápszereket is, minden szükségletet grammra kiszámítanak, mint a testépítőknél. Isten ments, hogy az állatok gazdasági abrakot, például kukoricát kapjanak, mert az zavart okozhat a nagy tudományban. A tápszereknek sokféle, bevallott és nem bevallott összetevőjük van, rendszerint nem megjelölt eredettel. Vegyi termékeket is tartalmaznak jócskán, például Clinacoxot, Econase-t, Quantum blue-t, ez csak néhány példa, de szóját is, amelyik vagy génmanipulált, vagy nem. A tápszerekhez gyakran festékanyagokat is kevernek, így „állítják be” az eljövendő harapnivaló bőrének a színét. Az EU-ban már tiltott a hormonok és az antibiotikumok használata az állathizlalásban, de hol van például Szatmáron az ezt szigorúan ellenőrző szerv, és hol vannak az ő eszközei?

Csak a vágósúly minél hamarabbi elérése érdekében a szárnyasok a kék eget, a felhőket vagy a napot sose látják, a hizlalócsarnokokban számítógépes rendszer irányítja a hőmérsékletet, a páratartalmat, a levegő tisztaságát, a megfelelő mesterséges világítást és a szellőztetést is, de nem állatszeretetből, hol van az már, hanem csakis a mind nagyobb haszonért.

Mikor aztán elérkezik az a bizonyos 38. nap, a szárnyasokat ládákba és autókba zsúfolják, amit nem is mindegyikük él túl, és megindulnak első és utolsó útjukra, a vágóhíd felé. Ott aztán barbár módon végeznek velük, nem sokat gatyáznak, esetleges elkábításuk csak fölösleges költség lenne. Csomagolásukkor sok helyen még vizet fecskendeznek a combokba és a mellehúsába (de nem biztos, hogy csapvizet), talán azért, mert a legtöbb ember hanyagolja a folyadékbevitelt, és kurkumával igazítanak a bőr színén is, hadd örvendezzen a kisember, mikor az asztalára kerül.

Ezeknek a szegény madaraknak az ember kegyetlensége és önzése mérhetetlen, véget nem érő szenvedéseket okoz röpke életük minden napjára, és ha erre gondolunk, talán most már nem is gúnyolódás a Puiul Fericit elnevezés, hiszen amelyikük már be van pakolva, és le van hűtve, az már megnyugodott, és elmúltak a kínjai. Ezt az elnevezést őszinteségi rohamában a dolgokat közelről ismerő keresztapa adhatta, aki jól tudta, hogy csak a megboldogult jérce lehet boldog jérce.

Amíg a Földön a mammon az úr, addig ezen a helyzeten változtatni nem sokat lehet, ezért hiábavalóság lenne minden falat csirkehúsnál ezekre a dolgokra gondolni, de tudni kell róluk. Az azonban mégis elgondolkodtató, hogy egy állatvédő például, miközben felhőtlen örömmel élvezi a csirkesült zamatát, azon gondolkodik, hogy milyen példás szigorral büntesse meg azt az állampolgárt, aki nyilvános helyen oldalba rúgta a kutyáját. Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek (és fordítva), ősi bölcselet ez, amely mára még hatványozottabban érvényes, sőt, az emberi érzéseken átlépve még törvényesített is.

 

Tisztelettel,

Dr. Zagyva Miklós

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 15:00
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 17:20
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 21:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 20.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...