A boldogság és a hit összetartozik
Utoljára módositva: 2014-08-15 20:29:58

Kicsinek bizonyult a kökényesdi görögkatolikus Gyümölcsoltó Boldogasszony kápolna-templom és annak udvara tegnap: több száz hívő gyűlt össze a Mária-napi búcsúra azon a helyen, ahol 3 alkalommal is láttak Szűz Mária-jelenést. A búcsú körmenettel zárult.

 

Több százan vettek részt a búcsún

Régiónkban az egyik legismertebb búcsújáró hely a kökényesdi görögkatolikus kápolna, hiszen itt több alkalommal is Szűz Mária-jelenést láttak a hagyomány szerint. Az idősebbek elbeszélése alapján szalmán aludtak a környékbeli kárpátaljai és magyarországi falvakból érkezettek, óriási tömeg gyűlt össze és töltött el több napot is a jelenések helyén épített egykori fakápolna körül búcsúünnepek alkalmával. Ft. Harangozó József főesperes, parókus — felemlegetve a régi búcsúkat és a régi fakápolnát, amelyet ő kellett lebontasson a kommunista rendszer idején, akkor még nem is remélve, hogy valaha új épülhet helyette — örömmel adta tudtul, hogy az égi édesanya gondoskodásának köszönhetően a kápolnatemplomot idén nyáron kifestették. A kápolna külön ékessége az a csodálatos Szűz Mária kép is, amely Ukrajnából került Kökényesdre. Maga a festmény története sem mindennapi, hiszen az az ukrajnai fatemplom, amelyet valaha díszített, teljesen leégett, csak ez a kép maradt meg sértetlenül.

A Harangozó József főesperes-parókus által főcelebrált és Ft. Hriczu Ferenc lázári tb. esperes, Szemák Miklós csedregi parókus, Kudla György sárközújlaki parókus, illetve Radu Hutton gombási parókus által kocelebrált Szent Liturgián a község szülötte, Ft. Szmutku Róbert nagybányai római katolikus plébános mondott szentbeszédet — hiszen a kápolna ökumenikus, s a vidékre jellemző ökuménia jegyében az ünnepségen részt vett id. Fodor Lajos halmi református lelkész is.

Szmutku Róbert szentbeszéde alapjául Márta és Mária történetét választotta: Jézus utolsó igehirdető körútján, mielőtt Jeruzsálembe látogatott volna, Betániába ment, ahol egy Márta nevű asszony befogadta őt a házába. Volt neki egy Mária nevű testvére, aki Jézus lábainál ülve hallgatta beszédét. Márta pedig sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt, és méltatlankodva ezt mondta: Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott? Mondd néki, hogy segítsen nekem! Jézus azt felelte: Márta, Márta, szorgalmas vagy és sok mindennel törődsz, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, mely el nem vétetik tőle — azaz inkább boldogok azok, akik Isten igéjét hallgatják, megtartják és hisznek benne. „Boldog vagy, mert hittél! Valahányszor Mária kegyelmére zarándokolunk, érezzük, hogy hazajöttünk, hiszen az ember ott van otthon, ahol édesanyja van. És csak az tud nekünk boldogságot adni, aki maga is boldog. Mária élete az után lett boldog, miután elfogadva Isten akaratát beengedte Jézust az életébe. Mindannyian boldogságra vágyunk, de vajon jó helyen keressük-e? A boldogság és a hit összetartozik. Máriát a hite tette boldoggá, és ezt a boldogságot meg akarja osztani velünk, gyermekeivel. Reánk, magyarokra különös szeretettel tekint, miután István király felajánlotta, kegyelmére bízta országát és népét. És a Nagyboldogasszony segített bennünket évszázadokon át! Ezért építettek tiszteletére templomot az őseink, vésték arcképét pénzérmékre, kötöttek olvasót az eke szarvára.”

Mária hite arra tanít: igent mondani Istenre és az Ő terveire, hiszen mindenkinek komoly feladatot szánt az életben; igent mondani embertársainkra, anélkül, hogy elítélnénk őket, hiszen sokszor csak a felszínt látjuk és ostobán ítélkezünk; igent mondani a nehézségekre és fájdalmakra. Mária hite kiállta a próbákat, a csalódásokat, a nehézségeket és egyetlen gyermeke halála miatti fájdalmát. „Ott állt a kereszt alatt és tudta, hogy Isten megerősíti — ebben a hitben kell élnünk nekünk is, hiszen hit nélkül nem is érdemes élni.”

A búcsú körmenettel, olajkenéssel (mirodálással) és szeretetvendégséggel zárult.

Szabó Kinga Mária

A búcsú körmenettel zárult

 

 

 

 

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...