A borkészítéstől a borturizmusig
Utoljára módositva: 2018-02-13 12:39:16

Leiher Géza, az ötéves Szatmári Hegyközség Egyesület elnöke a civil szervezet megvalósításra váró terveiről beszélt lapunknak Csanáloson, ahol szombaton tartották meg a borversenyt.

Nemrég ünnepelte megalakulásának ötödik évfordulóját a Szatmári Hegyközség Egyesület, ami annak idején úgy alakult meg, hogy néhány szőlőtermesztő és borkészítő összeállt azzal a szándékkal, hogy visszaszerezzék a borvidék nevét, az itt termesztett szőlőből készült borok ne Crişana névjeggyel kerüljenek forgalomba — emlékeztetett a kezdetekre Leiher Géza, az egyesület elnöke. A Szatmári Hegyközség megnevezés elnyerése több szempontból jelent előnyöket a borászok számára, például ki lehet szűrni azokat, akik idegen borokat népszerűsítenek, forgalmaznak a térségben, mutatott rá az egyesületi elnök.

Az egyesület szervezi meg a borversenyeket a legalacsonyabb szinttől a megyei szakaszig, biztosítja a zsűrit, a diplomákat, a kiszállási költségeket stb. Az egyesület nem sajátítja ki a versenyeket, a helyi önkormányzatok ételt-italt biztosítanak, megteremtik a feltételeket és a jó hangulatot a díjkiosztó után következő mulatsághoz, hogy a borverseny igazi ünneppé váljon a gazdák életében. A zónaversenyeket minden olyan településen megszervezik, ahol a helyi borkészítők igényt tartanak az egyesület segítségére. A zsűri elbírálja a helyi borokat, véleményezi a hozott nedűket is, de azok nem vesznek részt a versenyben. A megyei borversenyen azok a borok vesznek majd részt, amelyek a zónaversenyeken megfelelő helyezést értek el.

Néhány év alatt képezték magukat olyan személyek, akik rendszeresen zsűriznek, és meghívást kapnak más megyékbe, de külföldre is. A szőlőtelepítéssel párhuzamosan borszakértők is kifejlődtek, egyre kevesebb az olyan borosgazda, aki nem ért a borkészítéshez. Több olyan település van, ahol a helyi gazdák hoztak létre egyesületet, pl. az avasújvárosi Bakator, a nagykárolyi, illetve a krasznabélteki Szent Orbán egyesület.

Leiher elmondta, hogy a csanálosi borversenyt követi majd a túrterebesi, a krasznabélteki, a szatmárhegyi, a dobrai, az erdődi és az avasújvárosi, de ha még valahol igényelni fogják az egyesület segítségét, oda is elmennek.

Sok szó esik a bor útjának a kialakításáról és a borturizmus fejlesztéséről, de ezen a téren nem történnek jelentős lépések, Leiher szerint ez még gyerekcipőben jár. Ha bejön egy idegen a megyébe, aki a borok után érdeklődik, nem tud végigmenni a borok útján. Sokat beszélnek a borok útjáról és a borturizmusról, de ez egy nem létező fogalom nálunk. Vannak ötletek, de ezek kidolgozásával még foglalkozni kell, magyarázta az egyesületi elnök.

A Szatmári Hegyközség nevet visszakapták, most az a cél, hogy kapjanak egy székházat — szögezte le Leiher. Ígéret van, s ha meg is kapják, ott berendeznek egy információs irodát, és segítenek azoknak, akik bort szeretnének vásárolni, vagy érdeklődnek a borászat iránt.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...