A borkészítéstől a borturizmusig
Utoljára módositva: 2018-02-13 12:39:16

Leiher Géza, az ötéves Szatmári Hegyközség Egyesület elnöke a civil szervezet megvalósításra váró terveiről beszélt lapunknak Csanáloson, ahol szombaton tartották meg a borversenyt.

Nemrég ünnepelte megalakulásának ötödik évfordulóját a Szatmári Hegyközség Egyesület, ami annak idején úgy alakult meg, hogy néhány szőlőtermesztő és borkészítő összeállt azzal a szándékkal, hogy visszaszerezzék a borvidék nevét, az itt termesztett szőlőből készült borok ne Crişana névjeggyel kerüljenek forgalomba — emlékeztetett a kezdetekre Leiher Géza, az egyesület elnöke. A Szatmári Hegyközség megnevezés elnyerése több szempontból jelent előnyöket a borászok számára, például ki lehet szűrni azokat, akik idegen borokat népszerűsítenek, forgalmaznak a térségben, mutatott rá az egyesületi elnök.

Az egyesület szervezi meg a borversenyeket a legalacsonyabb szinttől a megyei szakaszig, biztosítja a zsűrit, a diplomákat, a kiszállási költségeket stb. Az egyesület nem sajátítja ki a versenyeket, a helyi önkormányzatok ételt-italt biztosítanak, megteremtik a feltételeket és a jó hangulatot a díjkiosztó után következő mulatsághoz, hogy a borverseny igazi ünneppé váljon a gazdák életében. A zónaversenyeket minden olyan településen megszervezik, ahol a helyi borkészítők igényt tartanak az egyesület segítségére. A zsűri elbírálja a helyi borokat, véleményezi a hozott nedűket is, de azok nem vesznek részt a versenyben. A megyei borversenyen azok a borok vesznek majd részt, amelyek a zónaversenyeken megfelelő helyezést értek el.

Néhány év alatt képezték magukat olyan személyek, akik rendszeresen zsűriznek, és meghívást kapnak más megyékbe, de külföldre is. A szőlőtelepítéssel párhuzamosan borszakértők is kifejlődtek, egyre kevesebb az olyan borosgazda, aki nem ért a borkészítéshez. Több olyan település van, ahol a helyi gazdák hoztak létre egyesületet, pl. az avasújvárosi Bakator, a nagykárolyi, illetve a krasznabélteki Szent Orbán egyesület.

Leiher elmondta, hogy a csanálosi borversenyt követi majd a túrterebesi, a krasznabélteki, a szatmárhegyi, a dobrai, az erdődi és az avasújvárosi, de ha még valahol igényelni fogják az egyesület segítségét, oda is elmennek.

Sok szó esik a bor útjának a kialakításáról és a borturizmus fejlesztéséről, de ezen a téren nem történnek jelentős lépések, Leiher szerint ez még gyerekcipőben jár. Ha bejön egy idegen a megyébe, aki a borok után érdeklődik, nem tud végigmenni a borok útján. Sokat beszélnek a borok útjáról és a borturizmusról, de ez egy nem létező fogalom nálunk. Vannak ötletek, de ezek kidolgozásával még foglalkozni kell, magyarázta az egyesületi elnök.

A Szatmári Hegyközség nevet visszakapták, most az a cél, hogy kapjanak egy székházat — szögezte le Leiher. Ígéret van, s ha meg is kapják, ott berendeznek egy információs irodát, és segítenek azoknak, akik bort szeretnének vásárolni, vagy érdeklődnek a borászat iránt.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...