A CFR átszervezése kell
Utoljára módositva: 2019-10-07 11:43:30

A versenytanács szerint a vasúti áru- és személyszállítást egy időben jobbá lehet tenni.

Szegről-végről átvizsgálta a román versenytanács, hogyan működik a román vasúti teher- és személyszállítás; a biztosok szerint házon belül is van megoldás arra, hogy javítsák a szolgáltatás és az infrastruktúra minőségét. A versenytanács szerint a vasúti infrastruktúrát birtokló Román Vasúttársaság Rt.-nek (CFR SA.) át kellene vennie a Román Vasúttársaság Áruszállítás (CFR Marfă) által birtokolt rakodóterminálokat, így nagyobb bevételhez jutna, javíthatna a vasúti szállítók számára biztosított körülményeken, és saját, de különálló jogi személyként kezelt áruszállító részlege is törleszteni tudná adósságát. Az áruszállítás ugyanis fizet a vasúttársaságnak azért, mert az infrastruktúrát használja, tavaly 1,4 milliárd lejes adóssága volt előbbinek a másikkal szemben.

A vasúti közlekedés az egyik legfontosabb helyváltoztatási forma kellene hogy legyen az országban, hiszen a fontosabb városok és ipartelepek vasútelérése adott, ez a fajta kötött pályás közlekedés nemcsak hogy olcsó és hatékony, de környezetebarát is, s ha a vasúthálózat kezelését is optimalizálnák, gyors is lehetne. A versenyhivatali mérések szerint tavaly 16 kilométer/óra volt a vasúti áruszállítás átlagsebessége, a személyszállítás pedig 44 kilométer/órás átlagsebesség mellett zajlott tavaly, miközben a mai világban mindkettőnek 100 kilométer/óra fölöttinek kellene lennie.

A Román Vasúttársaság a cégszervezési műveletek lerövidítésével hatékonyabbá tehetné a sínhálózat kezelését, több pénze lenne karbantartásra és felújításra, felgyorsulna a közlekedés, és nőne a vasúton történő szállítás mennyisége, így nőnének a bevételei. És ha ezt hatékony EU-s pályázással megtoldaná, az európai átlaghoz közelíthetne a romániai vasúti közlekedés minősége. És ez nem lenne elhanyagolható nemzetközi szinten sem, mert a román vasúthálózat a kontinens hetedik leghosszabbika, több mint tízezer kilométer hosszú.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...