A CFR átszervezése kell
Utoljára módositva: 2019-10-07 11:43:30

A versenytanács szerint a vasúti áru- és személyszállítást egy időben jobbá lehet tenni.

Szegről-végről átvizsgálta a román versenytanács, hogyan működik a román vasúti teher- és személyszállítás; a biztosok szerint házon belül is van megoldás arra, hogy javítsák a szolgáltatás és az infrastruktúra minőségét. A versenytanács szerint a vasúti infrastruktúrát birtokló Román Vasúttársaság Rt.-nek (CFR SA.) át kellene vennie a Román Vasúttársaság Áruszállítás (CFR Marfă) által birtokolt rakodóterminálokat, így nagyobb bevételhez jutna, javíthatna a vasúti szállítók számára biztosított körülményeken, és saját, de különálló jogi személyként kezelt áruszállító részlege is törleszteni tudná adósságát. Az áruszállítás ugyanis fizet a vasúttársaságnak azért, mert az infrastruktúrát használja, tavaly 1,4 milliárd lejes adóssága volt előbbinek a másikkal szemben.

A vasúti közlekedés az egyik legfontosabb helyváltoztatási forma kellene hogy legyen az országban, hiszen a fontosabb városok és ipartelepek vasútelérése adott, ez a fajta kötött pályás közlekedés nemcsak hogy olcsó és hatékony, de környezetebarát is, s ha a vasúthálózat kezelését is optimalizálnák, gyors is lehetne. A versenyhivatali mérések szerint tavaly 16 kilométer/óra volt a vasúti áruszállítás átlagsebessége, a személyszállítás pedig 44 kilométer/órás átlagsebesség mellett zajlott tavaly, miközben a mai világban mindkettőnek 100 kilométer/óra fölöttinek kellene lennie.

A Román Vasúttársaság a cégszervezési műveletek lerövidítésével hatékonyabbá tehetné a sínhálózat kezelését, több pénze lenne karbantartásra és felújításra, felgyorsulna a közlekedés, és nőne a vasúton történő szállítás mennyisége, így nőnének a bevételei. És ha ezt hatékony EU-s pályázással megtoldaná, az európai átlaghoz közelíthetne a romániai vasúti közlekedés minősége. És ez nem lenne elhanyagolható nemzetközi szinten sem, mert a román vasúthálózat a kontinens hetedik leghosszabbika, több mint tízezer kilométer hosszú.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 30.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...