A család és a szabadság esélyeiről tartottak előadást
Utoljára módositva: 2014-11-30 11:45:18

A postModern Távlatok Művelődési Műhely Otthonteremtés című tematikus sorozatában a nő és férfi kapcsolatáról, a család szerepéről hangzottak el előadások, majd vita következett.

A nő és férfi kapcsolatáról, a család szerepéről hangzottak el előadások

Király Lajos református lelkipásztor Nő és Férfi címmel tartott előadást körbejárva és értékelve az otthonteremtés lehetőségeit. Az otthon kulcsszereplője a nő. Ahhoz, hogy az otthonteremtés sikeres legyen, meg kell találni a családi békét, amit a férfi és a nő viszonya határoz meg, az, hogy mennyire tudják egymást megismerni a szeretetben, és mennyire tudnak egymáshoz alkalmazkodni. A család főszereplője a gyerek, aki számára a szülő a legfőbb példa, éppen ezért a szülők életstílusa és magatartásformája határozza meg a gyermek jövőjét. Király Lajos a teremtés történetéből indult ki. Isten Ádámot a porból teremtette, Évát viszont Ádám bordájából, vagyis nem fölé, nem alá, hanem mellé rendelte. Az előadó kitért a nő és a férfi közötti különbségekre. A két nem szinte mindenben eltér egymástól, de csak együtt egészek. A férfi a vadászat, a nő pedig a fészekrakás szimbolikus gesztusaival jellemezhető. A férfira az absztrakció, a nőre az érzékenység jellemző. Király Lajos a férfi és a nő misszióját abban ragadta meg, hogy a férfit a szellemi kreativitás, a nőt a biológiai kreativitás jellemzi, ennek a kettőnek egyensúlyban kell lennie a családban. A férfié a stratégiai szerep, a nőé az intimitás.

Lélektani konfliktusok

Összetetten, ugyanakkor közérthetően beszélt a család belső problémáiról és a gyermeknevelés nagy kérdéseiről Szilágyi Szidónia pszichiáter. A transzgenerációs modell mentén mutatta be a gyermeki fejlődés kötődés-központúságát. A biztosan kötődő gyermeknek hamarabb alakul ki a szülő felé fordulása (az ősbizalom) és ezzel párhuzamosan az ÉN-tudata, kamaszkorban pedig a saját identitása. A bizonytalanul kötődő gyermek három viselkedési formát mutathat: lehet konfliktuskerülő, lehet konfliktuskereső (ellenálló), és lehet dezorganizált. Nagyon fontos a szabadság érzésének, igényének és megvalósíthatóságának a beágyazása a személyiségbe, ez csak harmonikus családi élet esetén mehet végbe.

Az otthon, mint szociális probléma

Reimer Wanda, a Caritas égisze alatt működő Barátság Házának munkatársa saját tapasztalatairól számolt be. Munkahelyén olyan gyerekekkel találkozott, akik hátrányos helyzetben lévő, többgyerekes családokból érkeztek. Ezekben a családokban a férfiaké a hatalmi szerep, ezt a magatartásformát hozzák magukkal a gyerekek is. A lányok az anyaszerep iránt érdeklődnek, úgy kerül be a tudatukba, hogy a nő feladata a férfi kiszolgálása. Ezek a gyerekek ki akarnak törni abból az életformából, amelyben élnek, ezért korai házasságot kötnek, gyereket vállalnak, de ezzel nem oldódnak meg a problémák, hanem újabbak keletkeznek. Az intézetben is fontos a példakép, a gyerekek az intézet alkalmazottainak az értékrendje után orientálódnak. Az előadó feltette a kérdést: lehet-e normális szülő az, akinek nem volt normális gyerekkora? A szülő feladata, hogy a gyerekben növelje az önmegvalósítás igényét. A mai társadalomból a legfontosabb dolog hiányzik: a szeretet. Hogy ennek milyen következményei lesznek, az egyelőre beláthatatlan.

Észrevételek, vélemények

Mára jelentősen megváltozott a női és a férfi szerep — hívta fel a figyelmet Szilágyi Szidónia. Meg kell találni a módját annak, hogy a férfi és a nő között egyensúlyba jusson a versenyszellem. Mind a két nemben vannak férfi és női hormonok. Ha egy nőben sok a férfi hormon — ami ma már egyre gyakrabban tapasztalható —, akkor a nő elveszti nőiességét, ami komoly problémákat okoz. Változnak a kultúrák, a nők férfiszerepeket vállalnak, mivel felfedezték magukban, hogy képesek közéleti szerepvállalásra. A nőiesség elvesztésével párhuzamosan hanyatlik a férfiasság nívója is. A férfiak rájöttek, hogy nekik nem egymással kell rivalizálni, hanem a nőkkel. Amennyiben a férfi vagy a női magatartásminták kerekednek felül, és végzetesen megbomlik ezek egyensúlya, az emberiségre a gyors pusztulás végzete várhat. A hatalomcentrikus férfikultúrák és az érzelemközpontú női kultúrák nélkül az emberiség felemészti önmagát. Ezért is lenne szükség a keresztény gondolat megújulására, amely az „ésszerű szeretet” fontosságát hirdeti, szabadságot ad az egyénnek, de az otthonteremtő közösségre helyezi a hangsúlyt — emelte ki Kereskényi Sándor.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár szőlőskert a jánosmajori völgyben, kút...
Tovább >>>
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...