A család és a szabadság esélyeiről tartottak előadást
Utoljára módositva: 2014-11-30 11:45:18

A postModern Távlatok Művelődési Műhely Otthonteremtés című tematikus sorozatában a nő és férfi kapcsolatáról, a család szerepéről hangzottak el előadások, majd vita következett.

A nő és férfi kapcsolatáról, a család szerepéről hangzottak el előadások

Király Lajos református lelkipásztor Nő és Férfi címmel tartott előadást körbejárva és értékelve az otthonteremtés lehetőségeit. Az otthon kulcsszereplője a nő. Ahhoz, hogy az otthonteremtés sikeres legyen, meg kell találni a családi békét, amit a férfi és a nő viszonya határoz meg, az, hogy mennyire tudják egymást megismerni a szeretetben, és mennyire tudnak egymáshoz alkalmazkodni. A család főszereplője a gyerek, aki számára a szülő a legfőbb példa, éppen ezért a szülők életstílusa és magatartásformája határozza meg a gyermek jövőjét. Király Lajos a teremtés történetéből indult ki. Isten Ádámot a porból teremtette, Évát viszont Ádám bordájából, vagyis nem fölé, nem alá, hanem mellé rendelte. Az előadó kitért a nő és a férfi közötti különbségekre. A két nem szinte mindenben eltér egymástól, de csak együtt egészek. A férfi a vadászat, a nő pedig a fészekrakás szimbolikus gesztusaival jellemezhető. A férfira az absztrakció, a nőre az érzékenység jellemző. Király Lajos a férfi és a nő misszióját abban ragadta meg, hogy a férfit a szellemi kreativitás, a nőt a biológiai kreativitás jellemzi, ennek a kettőnek egyensúlyban kell lennie a családban. A férfié a stratégiai szerep, a nőé az intimitás.

Lélektani konfliktusok

Összetetten, ugyanakkor közérthetően beszélt a család belső problémáiról és a gyermeknevelés nagy kérdéseiről Szilágyi Szidónia pszichiáter. A transzgenerációs modell mentén mutatta be a gyermeki fejlődés kötődés-központúságát. A biztosan kötődő gyermeknek hamarabb alakul ki a szülő felé fordulása (az ősbizalom) és ezzel párhuzamosan az ÉN-tudata, kamaszkorban pedig a saját identitása. A bizonytalanul kötődő gyermek három viselkedési formát mutathat: lehet konfliktuskerülő, lehet konfliktuskereső (ellenálló), és lehet dezorganizált. Nagyon fontos a szabadság érzésének, igényének és megvalósíthatóságának a beágyazása a személyiségbe, ez csak harmonikus családi élet esetén mehet végbe.

Az otthon, mint szociális probléma

Reimer Wanda, a Caritas égisze alatt működő Barátság Házának munkatársa saját tapasztalatairól számolt be. Munkahelyén olyan gyerekekkel találkozott, akik hátrányos helyzetben lévő, többgyerekes családokból érkeztek. Ezekben a családokban a férfiaké a hatalmi szerep, ezt a magatartásformát hozzák magukkal a gyerekek is. A lányok az anyaszerep iránt érdeklődnek, úgy kerül be a tudatukba, hogy a nő feladata a férfi kiszolgálása. Ezek a gyerekek ki akarnak törni abból az életformából, amelyben élnek, ezért korai házasságot kötnek, gyereket vállalnak, de ezzel nem oldódnak meg a problémák, hanem újabbak keletkeznek. Az intézetben is fontos a példakép, a gyerekek az intézet alkalmazottainak az értékrendje után orientálódnak. Az előadó feltette a kérdést: lehet-e normális szülő az, akinek nem volt normális gyerekkora? A szülő feladata, hogy a gyerekben növelje az önmegvalósítás igényét. A mai társadalomból a legfontosabb dolog hiányzik: a szeretet. Hogy ennek milyen következményei lesznek, az egyelőre beláthatatlan.

Észrevételek, vélemények

Mára jelentősen megváltozott a női és a férfi szerep — hívta fel a figyelmet Szilágyi Szidónia. Meg kell találni a módját annak, hogy a férfi és a nő között egyensúlyba jusson a versenyszellem. Mind a két nemben vannak férfi és női hormonok. Ha egy nőben sok a férfi hormon — ami ma már egyre gyakrabban tapasztalható —, akkor a nő elveszti nőiességét, ami komoly problémákat okoz. Változnak a kultúrák, a nők férfiszerepeket vállalnak, mivel felfedezték magukban, hogy képesek közéleti szerepvállalásra. A nőiesség elvesztésével párhuzamosan hanyatlik a férfiasság nívója is. A férfiak rájöttek, hogy nekik nem egymással kell rivalizálni, hanem a nőkkel. Amennyiben a férfi vagy a női magatartásminták kerekednek felül, és végzetesen megbomlik ezek egyensúlya, az emberiségre a gyors pusztulás végzete várhat. A hatalomcentrikus férfikultúrák és az érzelemközpontú női kultúrák nélkül az emberiség felemészti önmagát. Ezért is lenne szükség a keresztény gondolat megújulására, amely az „ésszerű szeretet” fontosságát hirdeti, szabadságot ad az egyénnek, de az otthonteremtő közösségre helyezi a hangsúlyt — emelte ki Kereskényi Sándor.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 15:00
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 16:55
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...