A Családi hétvége üzenete
Utoljára módositva: 2014-05-17 13:01:39

A boldog család — idő előtti mennyország (John Bowring). Ezt olvasva felvetődik bennem a kérdés: van-e olyan ember, akinek nem az a célja, hogy az idő előtti mennyországban éljen? A logikus válasz az lenne: nincs, hiszen a család és az emberi lét egymástól elkülönítve el sem képzelhető. Az ember szívébe a másik nem iránti vonzalmat maga a teremtő oltotta bele, amikor azt mondta: „Nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítő társat, hozzá illőt” (1 Mózes: 2,18). A több éve megszervezésre kerülő Családi hétvége mint elképzelés tökéletes, hogy mennyi az, ami az elképzelésből megvalósul, aligha mérhető. Bár a családi élet benső tartalma a történelem folyamán sokszor módosult, de lényegét tekintve sohasem változott, sőt mindig egy olyan kapaszkodó volt az élet viharaiban, amely az embert biztonságban tarthatta, reményt, erőt adott a létezéséhez. Túlélte a család a bűnbeesést, látta a vízözönt, részese volt szörnyű háborúknak, megszenvedte a csapások minden formáját anélkül, hogy ezek bármelyike is végzetes lett volna a családra. Nincs olyan ember, akinek nem az a célja, hogy az idő előtti mennyországban éljen — kellene legyen a válasz mindenki számára, de sajnos, van más válasz is. Egyre több olyan ember van, akiket legyőznek a demoralizáló szenvedélyek, akik hallgatnak a kordivat kihívásaira, és ezek miatt nem tudják magukat féken tartani. A szeretettel töltött családi élet sok rossztól tarthatja vissza az embert, már csírájában legyőzheti a gonoszt, szárnyakat adhat a kézen fogva haladó család tagjainak. A nem családi keretek között folyó nevelés épp azt nem tudja nyújtani, amit az utód kiegyensúlyozott személyiséggé válása elsősorban igényel: az érzéseken és szavakon átsugárzó személyes szeretetet. A szeretet szó sokak számára költői képnek, ábrándnak, elérhetetlen álomnak, vágynak tűnik. Márpedig a szeretet, a kötődési igény alapvető szükséglete a modern társadalom emberének is. A stabil emberi kapcsolatokra való igény is nagy szerepet játszik abban, hogy a család mint társadalmi intézményrendszer fennmaradt, pedig sokszor kongatták meg a vészharangot felette. Család nélkül az emberiség szétszórt nyájjá szakadna. A családi konfliktusok és a családi elszigetelődés nemegyszer okoztak már kisebb–nagyobb tragédiát a magyar történelemben. Azok az emberpárok, akik még öregkorban is együtt vannak, valóságos kincs birtokosai. Valahogy ezt az üzenetet kellene hordozza a Családi hétvége.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...