A Családi hétvége üzenete
Utoljára módositva: 2014-05-17 13:01:39

A boldog család — idő előtti mennyország (John Bowring). Ezt olvasva felvetődik bennem a kérdés: van-e olyan ember, akinek nem az a célja, hogy az idő előtti mennyországban éljen? A logikus válasz az lenne: nincs, hiszen a család és az emberi lét egymástól elkülönítve el sem képzelhető. Az ember szívébe a másik nem iránti vonzalmat maga a teremtő oltotta bele, amikor azt mondta: „Nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítő társat, hozzá illőt” (1 Mózes: 2,18). A több éve megszervezésre kerülő Családi hétvége mint elképzelés tökéletes, hogy mennyi az, ami az elképzelésből megvalósul, aligha mérhető. Bár a családi élet benső tartalma a történelem folyamán sokszor módosult, de lényegét tekintve sohasem változott, sőt mindig egy olyan kapaszkodó volt az élet viharaiban, amely az embert biztonságban tarthatta, reményt, erőt adott a létezéséhez. Túlélte a család a bűnbeesést, látta a vízözönt, részese volt szörnyű háborúknak, megszenvedte a csapások minden formáját anélkül, hogy ezek bármelyike is végzetes lett volna a családra. Nincs olyan ember, akinek nem az a célja, hogy az idő előtti mennyországban éljen — kellene legyen a válasz mindenki számára, de sajnos, van más válasz is. Egyre több olyan ember van, akiket legyőznek a demoralizáló szenvedélyek, akik hallgatnak a kordivat kihívásaira, és ezek miatt nem tudják magukat féken tartani. A szeretettel töltött családi élet sok rossztól tarthatja vissza az embert, már csírájában legyőzheti a gonoszt, szárnyakat adhat a kézen fogva haladó család tagjainak. A nem családi keretek között folyó nevelés épp azt nem tudja nyújtani, amit az utód kiegyensúlyozott személyiséggé válása elsősorban igényel: az érzéseken és szavakon átsugárzó személyes szeretetet. A szeretet szó sokak számára költői képnek, ábrándnak, elérhetetlen álomnak, vágynak tűnik. Márpedig a szeretet, a kötődési igény alapvető szükséglete a modern társadalom emberének is. A stabil emberi kapcsolatokra való igény is nagy szerepet játszik abban, hogy a család mint társadalmi intézményrendszer fennmaradt, pedig sokszor kongatták meg a vészharangot felette. Család nélkül az emberiség szétszórt nyájjá szakadna. A családi konfliktusok és a családi elszigetelődés nemegyszer okoztak már kisebb–nagyobb tragédiát a magyar történelemben. Azok az emberpárok, akik még öregkorban is együtt vannak, valóságos kincs birtokosai. Valahogy ezt az üzenetet kellene hordozza a Családi hétvége.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...