A csatorna kötelező, a víz nem
Utoljára módositva: 2019-07-17 16:40:43

Bírságot kockáztat, akinek a háza előtt ott a szennyvízelvezető csatorna, de nem csatlakozik rá. Az emésztőgödröket szeretnék felszámolva tudni, ha kerti árnyékszék van, az nem olyan nagy baj.

Európai uniós elvárás (lett volna), hogy 2018 végéig minden háztartásnak legyen szennyvízhálózat-elérése, amelyik kétezer főnél népesebb településen áll, és ne olyan formán, hogy a faluban vagy városban bent legyen az utcák alatt a csatorna, hanem csatlakozva is legyen erre minden egyes háztartás. Sajnos azokon a településeken sem százszázalékos a csatlakozási arány, ahol kiépült az ivóvízhálózat és a szennyvízelvezető rendszer, vannak olyan lakók, akik sem egyikre, sem a másikra nem kapcsolódtak rá: kútból szedik a vizet, emésztőgödörbe ürül a háztartási használt víz, és ott a kert végében az árnyékszék. 

Uniós elvárás az emésztőgödör-stop

Közeleg a határidő, amikor már büntetés terhe mellett lehet semlegesnek lenni a ház előtt húzódó hálózathoz, a Szatmár megyei víz- és szennyvíz-elvezetési szolgáltató erről értesítőt is küldött ki az uniós normatíva hatálya alá eső, kétezer főnél nagyobb településen lakó, és ilyen hálózati szolgáltatással nem rendelkező címekre: augusztus végéig kapcsolódjanak rá legalább a szennyvízelvezető rendszerre! Leitner János, az Apaserv Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy azért van ez az uniós elvárás, mert főleg az emésztőgödrök szennyezik a talajvizet, és a jelenségnek mielőbb elejét kell venni, mert ha túlzásba lesz víve a szennyezés, sokba fog kerülni a mentesítés. A kinti vécékkel nincs olyan nagy probléma, ezek nincsenek akkora káros hatással, mint a házakban épített vécékből érkező használt vizet befogadó, majd ezt a talajba szivárogtató emésztőgödrök. Érdekes jelenség, hogy a vezetékes vízhálózatra rácsatlakozott háztartások közül egyesek a csatornára már nem csatlakoztak rá, mikor erre lehetőségük adódott, pedig a befolyó vezetékes vízzel arányosan a szennyvízelvezetésért is fizetnek, és a csatlakozás nem annyira költséges, ráadásul önerőből is elvégezhető, az Apaserv semmilyen professzionális beavatkozást nem vár el. A tarifa átalányban van megszabva, ilyen esetben havonta és fejenként hat köbméter elvezetett vízért vesz majd el pénzt az Apaserv.

Az Apaservnek folyamatban van egy projektje, amelyik a nemrég befejezett folytatásaként újabb és újabb településeken oldaná meg az ivóvíz- és a szennyvízelvezetési hálózat kiépítését. A legrosszabb helyzetben az avasfelsőfalui régió van, ahol csak a háztartások 29,57 százalékának van szennyvízelvezetés-elérésre; a legjobb helyzetben pedig a megyeszékhelyi régióban élők vannak, az ide sorolt mintegy 180 ezer háztartás közel nyolcvan százaléka kapcsolódva van a szennyvízelvezető rendszerre.

Pénzbírság is kiróható

Az uniós normatíva, amelyik a kétezer lakosnál több főt számláló települések esetében mondta ki a szennyvízhálózatra csatlakozás kötelező voltát, az önkormányzatokat kötelezi arra, hogy megadják ezt a lehetőséget az embereknek. Pénzbeli, időbeli és technológiai hiányosságokra hivatkozva maradtak el ezek, amit az uniós biztosok megértettek, és a csatornára csatlakozás hiányát ezért is nem tették büntethetővé az emberek számára, csak ott, ahol tényleg van is hálózat. Ahol viszont van, ott tényleg jó lenne rácsatlakozni, mert kétezertől négyezer lejig terjedő bírság szabható ki, az eljáró hatóság lehet a polgármesteri hivatal, a környezetvédelmi őrség és az Apaserv is.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...