A csend szövője — emlékkiállítás
Utoljára módositva: 2017-08-23 18:28:15

Gazdáné Olosz Ella idén lenne 80 éves. Az évforduló alkalmával a textilművésznő munkáiból nyitottak kedden kiállítást a Szatmár Megyei Múzeumban a Partiumi Magyar Napok keretében.

Gazdáné Olosz Ella munkáinak méltatói a keddi kiállításmegnyitón

A tárlat anyaga része a kovásznai Gazdáné Olosz Ella állandó kiállításnak, ami a kovásznai Városi Művelődési Házban kapott helyet 2012-ben. A kiállított textíliákat, a művésznő életművét Szakolczay Lajos művészetkritikus méltatta, elismerő szavakat mondott dr. Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum menedzsere, Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke, Gazda József, a művésznő férje, énekelt Faragó Laura. Az erdélyi magyar művészet egyik nagyasszonya volt Gazdáné Olosz Ella, aki huszonnégy éve nincs már az élők sorában. A kedden megnyílt kiállításon látható szőnyegek és faldíszek a művész elkötelezettségét, igényességét mutatják be. Hátrahagyott örökségét nem a mennyiség (bár ez sem elhanyagolható), hanem a minőség, a művészi elkötelezettség, az anyagok, a színek és a motívumok jellemzik. A népművészetből indul, arra építkezik, de a népművészet megismerése után annak minden értékét beemelte a kortárs textil-képzőművészetbe. Gazdáné Olosz Ella egyetemes értékeket teremtett, és lázas munkával eltöltött évei során úgy ötvözte a hagyományt a modernnel, az ősi technikákat a korszerű kifejezés eszközeivel, hogy gyökeresen átértelmezte ezek viszonyát, és teljesen új, félreismerhetetlen formanyelvet teremtett. Gazda József, Olosz Ella férje szerény asszonynak nevezte feleségét, akinek éppen szerénysége tette lehetővé, hogy a textil-képzőművészetet olyan korszerű kifejezőeszközzé formálja, ami összeköti a Keletet a Nyugattal, a népit a modernnel, az anyagot a szellemmel. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassa, nagyon sokat kellett tanulnia itthon és azokban az országokban, ahol mély gyökerei vannak ennek a kifejezési formának. Hogy ezt milyen sikeresen és milyen magas szinten tette, az bizonyítja, hogy huszonnégy évvel halála után még mindig nagy az érdeklődés művészete iránt.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 25.
Sokszor elkedvetleníti az örökös pénzzavar, de most alkalma nyílik rá, hogy komolyabb tartalékra tegyen szert, persze csak ha képes megállni, hogy azonnal elköltse.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...