A CSM negatívan véleményezte a speciális nyugdíjak megadóztatását
Utoljára módositva: 2019-08-02 18:51:59

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatívan véleményezte pénteken a speciális nyugdíjak megadóztatását előíró sürgősségi kormányrendeletet.

A CSM egy csütörtökön kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem fogja eltűrni, hogy a szolgálati nyugdíjak eltörlésével “negatívan befolyásolják a bírák és ügyészek jogállását” és “megsértsék függetlenségüket”.

A CSM emlékeztet arra, hogy “többször határozottan kifejezte álláspontját’ azzal a követelménnyel kapcsolatban, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalomnak eleget kell tennie azon alkotmányos kötelezettségnek, amely szavatolja, hogy a bírák és az ügyészek a hivataluk megszűnésekor olyan nyugdíjban részesülnek, amelynek szintje a lehető legközelebb van az utolsó javadalmazásukhoz. Hozzátették: a bírák és ügyészek jogállása, az igazságszolgáltatás függetlenségének és a jogállamiság szavatolásának részeként, magába foglalja a szolgálati nyugdíjat, ahogyan azt alkotmány 1. szakaszának (3) bekezdése előírja.

A CSM szerint a kormány az alkotmány előírásait, valamint a CSM véleményét figyelmen kívül hagyva, kidolgozott egy rendeletet, amely, a speciális nyugdíjak megadóztatásával ‘burkolt módon’ megvonja a szolgálati nyugdíjat az ügyészektől és bíráktól, ezáltal ‘korlátozva a bírák objektív függetlenségét ebből a szempontból “.

Az CSM szerint a nem hozzájáruláson alapuló nyugdíjak adóztatására vonatkozó rendelet sérti az alkotmánybíróság állandó joggyakorlatát, amely egyértelműen megállapította, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége alkotmányos garanciaként magába foglalja a bírák pénzügyi biztonságát, amely a szolgálati nyugdíj által egyúttal egy szociális garanciát is jelent.

A CSM ugyanakkor emlékeztet, hogy a májusi népszavazáson egyértelmű közösségi akaratként jelent meg, hogy a kormány ne adjon ki sürgősségi rendeleteket az igazságszolgáltatás területén.

“A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ismételten, határozottan és egyértelműen hangsúlyozza, hogy semmilyen módon nem tolerálja, hogy a szolgálati nyugdíjak eltörlésével negatívan befolyásolják a bírák és ügyészek jogállását és megsértsék függetlenségüket” – írja az idézett nyilatkozatban.

AGERPRES

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...