A deportáltakra emlékeztek Csanáloson
Utoljára módositva: 2016-01-03 16:10:10

A szomorú évforduló alkalmából Ft. Heinrich Antal plébános celebrált ünnepi szentmisét, azt követően pedig a község temetőjében található emlékmű elé vonult a résztvevők csoportja.

 

A hagyományokat követve idén is megemlékeztek a sváb deportálásról

Immár 71 évvel ezelőtt történt szomorú eseményre emlékeztek szombat délelőtt Csanáloson, hiszen 1945. január 3-án kezdődött meg a Nagykároly környéki falvakból a svábok deportálása. Sokan soha nem tértek haza, s akik hazatértek, azok életére is rányomta bélyegét a deportálás traumája.

1945. január 3-án kezdődött meg a Nagykároly környéki sváb falvakból a svábok deportálása. Férfiakat, nőket vegyesen vittek kényszermunkára, marhavagonokba lökdösve az embereket, akik közül többen már útközben elhunytak. A többéves szenvedést sokan nem élték túl, nyughelyük az ottani föld lett. Akik pár év után hazajöttek, egy életen át hordozták magukban a fájdalmat. Az itthon maradt özvegyek, árvák soha nem heverték ki a deportálás következményeit. 71 év után, a mai nemzedék rájuk emlékezik, vázolta fel a történéseket Ft. Heinrich Antal plébános, aki a szomorú alkalomból tartott ünnepi szentmisét celebrálta.

Sajnos ma már egyre kevesebben beszélnek az ott történtekről, azok közül, akik átélték a deportálás szörnyűségeit. Pedig beszélni kell róla, hogy így próbáljuk meg elérni: ilyesmi többé ne történhessen meg. Ezért fontos az emlékezés is, azokra a szülőkre, nagyszülőkre, dédszülőkre, akik szörnyűségeken mentek keresztül.

Az évforduló kapcsán megtartott szentmisét követően a község temetőjében található emlékmű elé vonult a résztvevők csoportja. A megemlékezés, koszorúzással ért véget, majd a közös imát követően a deportálás túlélőit, illetve az ő családtagjaikat ebéden látta vendégül a Csanálosi Polgármesteri Hivatal.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...