A deportáltakra emlékeztek Csanáloson
Utoljára módositva: 2016-01-03 16:10:10

A szomorú évforduló alkalmából Ft. Heinrich Antal plébános celebrált ünnepi szentmisét, azt követően pedig a község temetőjében található emlékmű elé vonult a résztvevők csoportja.

 

A hagyományokat követve idén is megemlékeztek a sváb deportálásról

Immár 71 évvel ezelőtt történt szomorú eseményre emlékeztek szombat délelőtt Csanáloson, hiszen 1945. január 3-án kezdődött meg a Nagykároly környéki falvakból a svábok deportálása. Sokan soha nem tértek haza, s akik hazatértek, azok életére is rányomta bélyegét a deportálás traumája.

1945. január 3-án kezdődött meg a Nagykároly környéki sváb falvakból a svábok deportálása. Férfiakat, nőket vegyesen vittek kényszermunkára, marhavagonokba lökdösve az embereket, akik közül többen már útközben elhunytak. A többéves szenvedést sokan nem élték túl, nyughelyük az ottani föld lett. Akik pár év után hazajöttek, egy életen át hordozták magukban a fájdalmat. Az itthon maradt özvegyek, árvák soha nem heverték ki a deportálás következményeit. 71 év után, a mai nemzedék rájuk emlékezik, vázolta fel a történéseket Ft. Heinrich Antal plébános, aki a szomorú alkalomból tartott ünnepi szentmisét celebrálta.

Sajnos ma már egyre kevesebben beszélnek az ott történtekről, azok közül, akik átélték a deportálás szörnyűségeit. Pedig beszélni kell róla, hogy így próbáljuk meg elérni: ilyesmi többé ne történhessen meg. Ezért fontos az emlékezés is, azokra a szülőkre, nagyszülőkre, dédszülőkre, akik szörnyűségeken mentek keresztül.

Az évforduló kapcsán megtartott szentmisét követően a község temetőjében található emlékmű elé vonult a résztvevők csoportja. A megemlékezés, koszorúzással ért véget, majd a közös imát követően a deportálás túlélőit, illetve az ő családtagjaikat ebéden látta vendégül a Csanálosi Polgármesteri Hivatal.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 18:30
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Egy kis szívesség
Ma, 20:30
Az Egy kis szívesség egy misztikus krimi-thriller, amely egy nő eltűnése köré épül. A főszerepekben viszont itt is két női karaktert találunk.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...