A deportáltakra emlékeztek Csanáloson
Utoljára módositva: 2016-01-03 16:10:10

A szomorú évforduló alkalmából Ft. Heinrich Antal plébános celebrált ünnepi szentmisét, azt követően pedig a község temetőjében található emlékmű elé vonult a résztvevők csoportja.

 

A hagyományokat követve idén is megemlékeztek a sváb deportálásról

Immár 71 évvel ezelőtt történt szomorú eseményre emlékeztek szombat délelőtt Csanáloson, hiszen 1945. január 3-án kezdődött meg a Nagykároly környéki falvakból a svábok deportálása. Sokan soha nem tértek haza, s akik hazatértek, azok életére is rányomta bélyegét a deportálás traumája.

1945. január 3-án kezdődött meg a Nagykároly környéki sváb falvakból a svábok deportálása. Férfiakat, nőket vegyesen vittek kényszermunkára, marhavagonokba lökdösve az embereket, akik közül többen már útközben elhunytak. A többéves szenvedést sokan nem élték túl, nyughelyük az ottani föld lett. Akik pár év után hazajöttek, egy életen át hordozták magukban a fájdalmat. Az itthon maradt özvegyek, árvák soha nem heverték ki a deportálás következményeit. 71 év után, a mai nemzedék rájuk emlékezik, vázolta fel a történéseket Ft. Heinrich Antal plébános, aki a szomorú alkalomból tartott ünnepi szentmisét celebrálta.

Sajnos ma már egyre kevesebben beszélnek az ott történtekről, azok közül, akik átélték a deportálás szörnyűségeit. Pedig beszélni kell róla, hogy így próbáljuk meg elérni: ilyesmi többé ne történhessen meg. Ezért fontos az emlékezés is, azokra a szülőkre, nagyszülőkre, dédszülőkre, akik szörnyűségeken mentek keresztül.

Az évforduló kapcsán megtartott szentmisét követően a község temetőjében található emlékmű elé vonult a résztvevők csoportja. A megemlékezés, koszorúzással ért véget, majd a közös imát követően a deportálás túlélőit, illetve az ő családtagjaikat ebéden látta vendégül a Csanálosi Polgármesteri Hivatal.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...