A deportáltakra emlékeztek Csanáloson
Utoljára módositva: 2016-01-03 16:10:10

A szomorú évforduló alkalmából Ft. Heinrich Antal plébános celebrált ünnepi szentmisét, azt követően pedig a község temetőjében található emlékmű elé vonult a résztvevők csoportja.

 

A hagyományokat követve idén is megemlékeztek a sváb deportálásról

Immár 71 évvel ezelőtt történt szomorú eseményre emlékeztek szombat délelőtt Csanáloson, hiszen 1945. január 3-án kezdődött meg a Nagykároly környéki falvakból a svábok deportálása. Sokan soha nem tértek haza, s akik hazatértek, azok életére is rányomta bélyegét a deportálás traumája.

1945. január 3-án kezdődött meg a Nagykároly környéki sváb falvakból a svábok deportálása. Férfiakat, nőket vegyesen vittek kényszermunkára, marhavagonokba lökdösve az embereket, akik közül többen már útközben elhunytak. A többéves szenvedést sokan nem élték túl, nyughelyük az ottani föld lett. Akik pár év után hazajöttek, egy életen át hordozták magukban a fájdalmat. Az itthon maradt özvegyek, árvák soha nem heverték ki a deportálás következményeit. 71 év után, a mai nemzedék rájuk emlékezik, vázolta fel a történéseket Ft. Heinrich Antal plébános, aki a szomorú alkalomból tartott ünnepi szentmisét celebrálta.

Sajnos ma már egyre kevesebben beszélnek az ott történtekről, azok közül, akik átélték a deportálás szörnyűségeit. Pedig beszélni kell róla, hogy így próbáljuk meg elérni: ilyesmi többé ne történhessen meg. Ezért fontos az emlékezés is, azokra a szülőkre, nagyszülőkre, dédszülőkre, akik szörnyűségeken mentek keresztül.

Az évforduló kapcsán megtartott szentmisét követően a község temetőjében található emlékmű elé vonult a résztvevők csoportja. A megemlékezés, koszorúzással ért véget, majd a közös imát követően a deportálás túlélőit, illetve az ő családtagjaikat ebéden látta vendégül a Csanálosi Polgármesteri Hivatal.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...