A diákok 2,3%-a szenved fertőző betegségben
Utoljára módositva: 2014-01-17 19:38:57

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) járványügyi szakemberei a téli szünidő végeztével, januárban epidemiológiai kampányt szerveztek, melynek során 166 tanintézményt látogattak meg, ahol a beíratott 27 927 gyerekből 26 304 egészségi állapotát mérték fel.

607 olyan esettel találkoztak, amikor a megvizsgált diák valamilyen vírusos, bakteriális vagy parazita-fertőzés hordozója volt: 2-nél bárányhimlőt, 9-nél akut hasmenéses (BDA), 161-nél torokgyulladásos megbetegedést diagnosztizáltak, 295 gyereknek fejtetűje, 22-nek bőrgombásodása volt, ugyanakkor 4 rühes gyereket is találtak, míg egy gyerek esetében egyéb fertőző megbetegedést észleltek. A DSP munkatársai a januári akciójuk során Szatmár megye 82 óvodájában 4083 gyereket vizsgáltak meg, akik közül 148 fertőzőt találtak. Közülük 80-nak volt torokgyulladása, 3-nak heveny hasmenése, 49-nek fejtetűje, 4-nek bőrgombásodása. A járványügyi szakemberek által előírt kezelést követően a fertőzések jelentős részét felszámolták, azonban 12 gyerek még mindig tetves maradt. A bölcsődék esetében 6 intézményben jártak, ahol a beíratott 169 gyerekből 82-t vizsgáltak meg, és mindössze két tetves gyereket találtak, akik az előírt kezelés következtében megszabadultak az élősködőktől. Az általános iskolák viszonylatában 52 intézmény 12 559 kisdiákját vizsgálták meg, akik közül 390-nél diagnosztizáltak fertőző betegséget: 2-nél bárányhimlőt, 6-nál hasmenést, 58 esetben torokgyulladást, 216 gyereknél fejtetűt, 8-nál bőrgombásodást észleltek, ketten pedig rühesek voltak. A kezelést követően 98 gyerek maradt tetves, a többi diák kigyógyult fertőzéséből. Szatmár megye 20 líceumának 9283 tanulóját szintén epidemiológiai vizsgálatnak vetették alá a járványügyi szakemberek, és közülük 54-nél diagnosztizáltak fertőző betegséget. 21 diáknak volt torokgyulladása, 19-nek fejtetűje, 10 diáknál bőrgombásodást találtak, ugyanakkor egy diák rühes volt, egy diák esetében pedig egyéb fertőző megbetegedést észleltek. A szakemberek által előírt kezelést követően 2 diák maradt tetves. Az inasképző és szakiskolák közül egy intézmény 46 diákját vetették alá a rutinvizsgálatnak, mindannyian egészségeseknek bizonyultak epidemiológiai szempontból. A speciális tanintézmények közül ötben tartottak ellenőrzést a DSP-sek, amelyekben összesen 251 óvodást és iskolást vizsgáltak meg. Hét óvodás és hat iskolás esetében találtak fertőző betegséget: legtöbben tetvesek voltak, ám egy torokgyulladásos és egy rühes gyereket is találtak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 17.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...