A diákok egészségéért aggódnak
Utoljára módositva: 2019-06-21 19:17:57

A Szatmár megyei gyermekek egészsége, az iskolai rendelők működése került terítékre péntek reggel a Társadalmi Párbeszéd Bizottság prefektúrán megtartott találkozóján.

A Társadalmi Párbeszéd Bizottságnak a Szatmár Megyei Prefektúrán tegnap megtartott ülése keretében a CNSLR-Frăţia országos szakszervezet szatmári fiókjának elnöke, Dan Burulea a Szatmár megyei diákok egészségi állapotáért való aggodalmát fejezte ki, elmondva, hogy az még hagyján, hogy az oktatási intézmények nagy részében alig találunk a mosdókban szappant és kéztörlőt, de iskolaorvosi rendelőkből, orvosokból és asszisztensekből is nagyon kevés van.

Március folyamán levélben kérte a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséget és a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot, hogy tájékoztassák arra vonatkozóan, hány rendelő működik, és hány szakember fejt ki tevékenységet ezekben, de egymásnak ellentmondó adatokat kapott. Akkor úgy tájékoztatta a tanfelügyelőség, hogy a 127 oktatási intézményben, amelyek összesen 155 struktúrában működnek, mindössze 37 orvosi és fogorvosi rendelő működik. Ellenben a közegészségügyiek válasza szerint 67 rendelőben fejtenek ki tevékenységet a szakemberek — orvosok, fogorvosok és asszisztensek egyaránt. Éppen ezért a szakszervezeti vezető szerint nagy valószínűséggel nem fordítanak elég figyelmet gyermekeink egészségére, annak megőrzésére. Delia Gavra helyettes főtanfelügyelő szerint ez közel sincs így, a helyi hatóságok kiveszik a részüket abból, hogy jobb körülményeket biztosítsanak a Szatmár megyei iskolásoknak.

Kevés iskolában van orvosi rendelő

Minden oktatási intézménybe kellene orvosi rendelő, és sokkal jobban oda kellene figyelni a diákok egészségére. Mindez városon nem okoz gondot, vidéken viszont sok tanintézmény nem rendelkezik állandó egészségügyi felügyelettel, iskolaorvossal vagy asszisztenssel — vetette fel a Társadalmi Párbeszéd Bizottságnak a Szatmár Megyei Prefektúrán tegnap megtartott ülése keretében a CNSLR-Frăţia országos szakszervezet szatmári fiókjának elnöke, Dan Burulea. Mint kiderült, az érdekvédelmis tavasszal levélben kérte a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséget és a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot, hogy tájékoztassák arra vonatkozóan, hány rendelő működik, és hány szakember fejt ki tevékenységet ezekben, de egymásnak ellentmondó adatokat kapott. Éppen ezért a szakszervezeti vezető szerint nagy valószínűséggel nem fordítanak elég figyelmet gyermekeink egészségére, annak megőrzésére.

Delia Gavra helyettes főtanfelügyelő szerint ez közel sincs így, a helyi hatóságok kiveszik a részüket abból, hogy jobb körülményeket biztosítsanak a Szatmár megyei iskolásoknak. „Ha benézne az oktatási intézményekbe, a saját szemével láthatná, hogy tisztaság van mindenütt, még ha nem is a nyugati standardoknak megfelelő az óvodák, iskolák felszereltsége. Emellett pedig az egészségügyi szakemberek félévente kötelező módon felmérik a diákok egészségügyi állapotát, az oktatásfelügyeleti forrásközpont pedig számtalan ital-, dohány- és drogellenes tevékenységet szervez a tanulók számára a rendőrséggel közösen, és az egészséges életmódra való nevelés sem hiányzik a programok közül” — hangsúlyozta a helyettes főtanfelügyelő. Ami pedig a „hibádzó” számokat illeti, az elmúlt 24 órában aktuális adatokat kért az iskoláktól arra vonatkozóan, hogy hol és milyen formában működnek iskolai rendelők. A felhívásra a 127 intézmény közül a gyűlésig 91 válaszolt, és azt nyilatkozta: 50-ben működik iskolai rendelő. Városon minden iskolában van felügyelet, amelyet vagy orvos, vagy asszisztens lát el, vidéken pedig főként a háziorvosok feladata a gyerekek egészségének megőrzése.

A Társadalmi Párbeszéd Bizottság találkozóján Doina Feher, Szatmárnémeti alpolgármestere is felszólalt, kiemelve: nagyon is fontos a gyermekek egészsége. „A város önkormányzata igyekezett kijavítani, pótolni az elmúlt években az iskolai rendelők hiányosságait. Bár olykor az iskolák fertőtlenítése hagyott némi kívánnivalót maga után, ellenőriztük ezeket, és lépéseket tettünk” — magyarázta az alpolgármester. Ami pedig a szatmári iskolai rendelőket illet: a megyeszékhelyen 52 oktatási intézmény működik, és mindegyik rendelkezik egészségügyi felügyelettel. A több mint 20 ezer szatmárnémeti tanuló egészségét a tanintézményekben 9 iskolaorvos, 40 asszisztens és 3 fogorvos vigyázza — összegezte Doina Feher.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...