A dinnye ellenáll Lőrincnek
Utoljára módositva: 2014-09-12 14:22:58

Ha nem hűl le nagyon az idő, akkor a hónap végéig is eltarthat a dinnyeszezon, legalábbis a szatmári piacon még kapható lesz az őstermelőtől származó érmihályfalvi dinnye.

 

Egyik Lőrinc-nap ide, másik Lőrinc-nap oda, egy héttel a második ünnepet követően a szatmárnémeti nagypiacon még tartja magát a dinnye, ezt megerősítette csütörtöki terepszemlénk is, mikor a borongós idő ellenére az érmihályfalvi Nagy Endre standjánál bizony volt forgalom. Jó félóra alatt többen is megfordultak, a meglékelt dinnyét megkóstolva úgy tűnt, hogy itt még nem érvényes a népi bölcsesség, vagyis hogy „Lőrinc belepisilt a dinnyébe”, mindenki a gyümölcs zamatával megelégedve távozott. „Az tény, hogy augusztus vége, szeptember eleje után már változik a dinnye íze, az éjszakák hidegebbek, ami lágyítja a gyümölcsöt. Ilyenkor jobban meg kell válogatni, mit szakítunk le, hiszen a vásárló mindig a jó minőséget szereti. Nekünk már megvan a kialakult vásárlói körünk, és őket ki kell szolgálni. A szatmári piac egyébként is igényes” — magyarázta Nagy Endre, miközben a klienseket is kiszolgálta. Két idős hölgy elmondta, hogy ők már tizenöt éve csak innen vásárolják a dinnyét, egy idősebb úr pedig az unokájának megjegyezte, hogy ez a világ legjobb dinnyéje.

A 2,5 hektáron gazdálkodó Bihar megyei termelő június 28-án érkezett először a piacra, és szerinte ha nem hűl le nagyon az idő, akkor még a hónap végéig is árulhatják a görögdinnyét, melynek kilója jelenleg 1,5 lej, a kezdő ár bő egy hétig 2,5 lej volt. Nagy Endre tizenkilencedik éve ugyanazon a helyen árulja portékáját, de a családdal már a nyolcvanas években is jelen voltak a szatmári piacon. „Nálunk a dinnyetermesztés családi örökség, nagyapám még a 60-as években kezdett el foglalkozni vele” — tette hozzá.

 

Mi is a helyzet a Lőrinc-nappal?

Az első Lőrinc-napot augusztus 10-én ünneplik, ekkor Szent Lőrincre emlékeznek, aki Sixtus pápa diakónusa volt. A vértanú pápa elfogatásakor őrá bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza föl a szegények között. A pápa egyben azt is megjósolta, hogy három nap múlva ő is mártíromságra jut. Lőrinc Sixtus végakarata szerint cselekedett, és mikor az egyház értékeit rajta követelték, a szegényeket vezette a bíró elé, mondván: Íme, az egyház vagyona! Kegyetlen halált szenvedett (258. augusztus 10.), rostélyon sütötték meg, de meghökkentő humorérzékről tett tanúságot. Amikor már sült a roston, így szólt hóhérához: „Az egyik oldalam már megsült, fordíts a másik oldalamra!” A másik kevésbé ismert jeles nap szeptember 5-én van, ez Justiniani Szent Lőrinc(olaszul Lorenzo Giustiniani) ünnepe, ekkor a XV. századi velencei püspökre emlékeznek, aki a szegényeket támogatta.

 

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...