A dinnye ellenáll Lőrincnek
Utoljára módositva: 2014-09-12 14:22:58

Ha nem hűl le nagyon az idő, akkor a hónap végéig is eltarthat a dinnyeszezon, legalábbis a szatmári piacon még kapható lesz az őstermelőtől származó érmihályfalvi dinnye.

 

Egyik Lőrinc-nap ide, másik Lőrinc-nap oda, egy héttel a második ünnepet követően a szatmárnémeti nagypiacon még tartja magát a dinnye, ezt megerősítette csütörtöki terepszemlénk is, mikor a borongós idő ellenére az érmihályfalvi Nagy Endre standjánál bizony volt forgalom. Jó félóra alatt többen is megfordultak, a meglékelt dinnyét megkóstolva úgy tűnt, hogy itt még nem érvényes a népi bölcsesség, vagyis hogy „Lőrinc belepisilt a dinnyébe”, mindenki a gyümölcs zamatával megelégedve távozott. „Az tény, hogy augusztus vége, szeptember eleje után már változik a dinnye íze, az éjszakák hidegebbek, ami lágyítja a gyümölcsöt. Ilyenkor jobban meg kell válogatni, mit szakítunk le, hiszen a vásárló mindig a jó minőséget szereti. Nekünk már megvan a kialakult vásárlói körünk, és őket ki kell szolgálni. A szatmári piac egyébként is igényes” — magyarázta Nagy Endre, miközben a klienseket is kiszolgálta. Két idős hölgy elmondta, hogy ők már tizenöt éve csak innen vásárolják a dinnyét, egy idősebb úr pedig az unokájának megjegyezte, hogy ez a világ legjobb dinnyéje.

A 2,5 hektáron gazdálkodó Bihar megyei termelő június 28-án érkezett először a piacra, és szerinte ha nem hűl le nagyon az idő, akkor még a hónap végéig is árulhatják a görögdinnyét, melynek kilója jelenleg 1,5 lej, a kezdő ár bő egy hétig 2,5 lej volt. Nagy Endre tizenkilencedik éve ugyanazon a helyen árulja portékáját, de a családdal már a nyolcvanas években is jelen voltak a szatmári piacon. „Nálunk a dinnyetermesztés családi örökség, nagyapám még a 60-as években kezdett el foglalkozni vele” — tette hozzá.

 

Mi is a helyzet a Lőrinc-nappal?

Az első Lőrinc-napot augusztus 10-én ünneplik, ekkor Szent Lőrincre emlékeznek, aki Sixtus pápa diakónusa volt. A vértanú pápa elfogatásakor őrá bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza föl a szegények között. A pápa egyben azt is megjósolta, hogy három nap múlva ő is mártíromságra jut. Lőrinc Sixtus végakarata szerint cselekedett, és mikor az egyház értékeit rajta követelték, a szegényeket vezette a bíró elé, mondván: Íme, az egyház vagyona! Kegyetlen halált szenvedett (258. augusztus 10.), rostélyon sütötték meg, de meghökkentő humorérzékről tett tanúságot. Amikor már sült a roston, így szólt hóhérához: „Az egyik oldalam már megsült, fordíts a másik oldalamra!” A másik kevésbé ismert jeles nap szeptember 5-én van, ez Justiniani Szent Lőrinc(olaszul Lorenzo Giustiniani) ünnepe, ekkor a XV. századi velencei püspökre emlékeznek, aki a szegényeket támogatta.

 

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...