A DNA és Kövesi főügyész nem kobozta el az Antena3-at
Utoljára módositva: 2014-08-13 10:55:33

Laura Codruta Kövesi főügyész

A korrupcióellenes főügyésznek, Codruţa Kövesinek elege lett az ellene már több napja tartó hadjáratból és határozottan visszautasította azon vádakat, hogy a Dan Voiculescu médiamágnást célzó bűnvádi eljárás sértené a sajtószabadságot.
A börtönbüntetését töltő üzletember trösztjének munkatársai tovább folytatják a nyomozóhatóság elleni hadjáratukat, az ítélet meghozatalának pillanatától „Kövesi elkobozta az Antena3-at” feliratú szalagcím jelent meg folyamatosan az adások során. Eközben a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy sértették-e a Dan Voiculescu üzletember elleni perben eljáró ügyészek és bírák függetlenségét és pártatlanságát az ügyben megjelent sajtóanyagok.
A bírói testület azután rendelte el az eljárást, hogy Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője szerint a CSM és a médiahatóság (CNA) tétlenül szemlélte az élelmiszer-kutató intézet (ICA) privatizációjával kapcsolatban lefolytatott pert övező sajtóhadjáratot. Kövesi hétfőn az Adevărul napilap online kiadásának adott interjúban leszögezte: a tíz év börtönbüntetésre ítélt Voiculescu tulajdonában lévő Antena3 újságíróinak állításával ellentétben sem a bűnvádi eljárás, sem a hat évig zajló per nem irányult a hírtelevízió ellen, amelynek semmilyen szerepe nem volt a nyomozati anyagban.

Teljesen valótlan az a sokat hangoztatott kijelentés, miszerint az ügyészség vagy más állami intézmény elkobozta volna a csatornát. A bíróság a privatizáció útján szerzett telek és a rajta található épületek lefoglalását rendelte el, az Antena3 pedig maradhat, ha meg tud egyezni a bérleti díjról a székház új tulajdonosával” — jelentette ki a korrupcióellenes főügyész, hozzátéve: a Voiculescu-pernek vagy az üzletember-politikus elítélésének semmi köze a sajtószabadsághoz.
Kövesi élesen kifogásolta, hogy a bírói tanács és a CNA semmiféleképpen nem reagált a Voiculescu érdekeltségébe tartozó Intact-tröszt részéről az ügyben megnyilvánuló „médialincselésre”, és nem védte meg az ügyben eljáró, éles kritikának és nyomásnak kitett ügyészeket és bírákat.
A DNA főügyészének kifakadása nem véletlen, hiszen Voiculescu rács mögé juttatása miatt Traian Băsescu államfővel együtt az Antena3 újságíróinak céltáblájává vált. Az önmagát „elkobzott csatornaként” feltüntető hírtévé hívására mintegy kétezren vettek részt az államfői hivatal előtt vasárnap tartott megmozduláson, amelynek résztvevői Băsescu lemondását követelték, és az igazságszolgáltatást ostorozták.
A televízió munkatársai „kivégzésnek” tartják a tulajdonosukra szabott ítéletet, székházuk elkobzását pedig a kommunista államosítással egyenértékű túlkapásnak. Az engedélyezetlen demonstrációt számos incidens tarkította, az Antena3 által manipulált emberek ugyanis bántalmazták és elüldözték az eseményről tudósító konkurens televíziók riportereit. Az ellenzéki pártok a csendőrség országos parancsnokának lemondását követelték amiatt, hogy a rendfenntartók egyetlen esetben sem avatkoztak közbe.
Elena Udrea és a Népi Mozgalom Pártja hétfőn bűnvádi feljelentést fogalmazott meg Laura Georgescu, az Országos Audiovizuális Ügynökség (CNA) elnöke ellen, akit azzal vádolt, hogy szinte „lovat adott” az Antena 3 hírtelevízió alá azzal, hogy tétlenül nézte a per körüli és az ítélethozatal utáni sajtóhadjáratot és bujtogatást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...