A festészet az élete része
Utoljára módositva: 2019-08-02 08:56:37

Tegnap a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház) nyílt meg Székely I. Tünde egyéni festészeti kiállítása. Ez volt az első egyéni tárlata a Vécsey-házban.

Székely I. Tünde már elemi iskolás korában elkezdett érdeklődni a festészet iránt, az I–VIII. osztályt a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban, a középiskolai tanulmányait pedig a Mihai Eminescu Főgimnáziumban végezte matematika szakon. Az egyetemet matematika szakon végezte, harmincnyolc évig volt matematikatanár. Közben folytatta tanulmányait az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban, majd a Nagybányai Északi Egyetemen szerzett diplomát, most ugyanott végez mesterképzést. Tanári munkája mellett sokat festett, részt vett egyéni és közös kiállításokon, tegnap pedig első alkalommal volt egyéni tárlata a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház).

Székely Tünde kedvelt stílusirányzata a szimbolizmus, a mesteri képzésén is erre helyezte a hangsúlyt. A képei távol állnak az absztrakttól, meg lehet találni bennük a szimbólumokat. A tegnap megnyílt kiállításon találhatók portrék, ezeket tíz-tizenöt éve készítette. A legkönnyebben felismerhető szimbólumokat alkalmazza, például: a nap, az ablak, a fa, valamint olyan dolgokat, amelyeknek nagyon erős szimbolisztikai értékeik vannak.

Székely Tünde elmondása szerint a matematika és a festészet iránti érdeklődése a gyerekkoráig nyúlik vissza. Általános iskolás korában szinte versengett benne a matematika és a festészet. Édesanyja terelte a figyelmét a matematika irányába, de sohasem tudott elszakadni a festészettől. Mindig többet és többet akart tudni a szimbolisztika rejtélyeiről, ezért sokat tanult és sokat tanul ma is. A matematika kapcsolódik a festészethez, Leonardo da Vinci is reál szakos volt, de a híres építészek közül is sokan festettek. A festő is gondolkodik, kiszámít dolgokat, nagy szükség van a koncentrálásra. A festő elképzel valamit, de amikor veszi az ecsetet, el kell gondolkozzon azon, hogy mit kezdjen azzal. A mai modern irányzatoknál kezdik mellőzni a figuratív festészetet, és olyan dolgokat várnak el a festőtől, amik teljesen újak, különlegesek, amiket addig soha senki nem alkalmazott. A festők kísérleteznek, hogy megtalálják a kifejezési módjukat. A szimbolizmus nagyon sokat segít az önkifejezésben, a meleg színek derűs hangulatot idéznek. Székely Tünde jelenlegi kiállítása nem sok képből áll, de ezek a képek elegendőek ahhoz, hogy a tárlatlátogatók megismerjék életérzését.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...