A festészet az élete része
Utoljára módositva: 2019-08-02 08:56:37

Tegnap a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház) nyílt meg Székely I. Tünde egyéni festészeti kiállítása. Ez volt az első egyéni tárlata a Vécsey-házban.

Székely I. Tünde már elemi iskolás korában elkezdett érdeklődni a festészet iránt, az I–VIII. osztályt a szatmárnémeti Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban, a középiskolai tanulmányait pedig a Mihai Eminescu Főgimnáziumban végezte matematika szakon. Az egyetemet matematika szakon végezte, harmincnyolc évig volt matematikatanár. Közben folytatta tanulmányait az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban, majd a Nagybányai Északi Egyetemen szerzett diplomát, most ugyanott végez mesterképzést. Tanári munkája mellett sokat festett, részt vett egyéni és közös kiállításokon, tegnap pedig első alkalommal volt egyéni tárlata a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház).

Székely Tünde kedvelt stílusirányzata a szimbolizmus, a mesteri képzésén is erre helyezte a hangsúlyt. A képei távol állnak az absztrakttól, meg lehet találni bennük a szimbólumokat. A tegnap megnyílt kiállításon találhatók portrék, ezeket tíz-tizenöt éve készítette. A legkönnyebben felismerhető szimbólumokat alkalmazza, például: a nap, az ablak, a fa, valamint olyan dolgokat, amelyeknek nagyon erős szimbolisztikai értékeik vannak.

Székely Tünde elmondása szerint a matematika és a festészet iránti érdeklődése a gyerekkoráig nyúlik vissza. Általános iskolás korában szinte versengett benne a matematika és a festészet. Édesanyja terelte a figyelmét a matematika irányába, de sohasem tudott elszakadni a festészettől. Mindig többet és többet akart tudni a szimbolisztika rejtélyeiről, ezért sokat tanult és sokat tanul ma is. A matematika kapcsolódik a festészethez, Leonardo da Vinci is reál szakos volt, de a híres építészek közül is sokan festettek. A festő is gondolkodik, kiszámít dolgokat, nagy szükség van a koncentrálásra. A festő elképzel valamit, de amikor veszi az ecsetet, el kell gondolkozzon azon, hogy mit kezdjen azzal. A mai modern irányzatoknál kezdik mellőzni a figuratív festészetet, és olyan dolgokat várnak el a festőtől, amik teljesen újak, különlegesek, amiket addig soha senki nem alkalmazott. A festők kísérleteznek, hogy megtalálják a kifejezési módjukat. A szimbolizmus nagyon sokat segít az önkifejezésben, a meleg színek derűs hangulatot idéznek. Székely Tünde jelenlegi kiállítása nem sok képből áll, de ezek a képek elegendőek ahhoz, hogy a tárlatlátogatók megismerjék életérzését.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...