A fiatalokért dolgoznak Mezőfényen
Utoljára módositva: 2017-09-26 10:32:46

Élhető jövőt szeretne a mezőfényi fiataloknak biztosítani az aktuális községvezetés, tudva azt, hogy a fiatalokban van a község jövője. Ennek érdekében a község infrastruktúrája mellett a sport- és a kulturális élet fellendítését tűzték ki célul Mezőfényen.

Most már nem olyan nehéz Mezőfényre eljutni, mint az utóbbi időszakban volt, a kátyúzás után most már járható az út, de várhatóan további aszfaltréteg kerül még rá, hiszen a megyei tanács jó minőségű, becsületes munkát ígért a mezőfényieknek. Brém László polgármester éppen ezért türelemre is inti a község lakóit, mondván, jól tudja, hogy a megyei tanács munkagépei a megyében több helyszínen is dolgoznak, és nem kétli, hogy a közeljövőben újra visszatérnek, és befejezik az aszfaltozást Mezőfényen.

Mindezek mellett a polgármester beszámolt az év fontosabb beruházásairól is, ugyanis több projektet is sikerült befejezni idén.

Ez az év elsősorban olyan tervek kivitelezéséről szólt, amelyek nem csupán az infrastruktúra fejlesztését, hanem a fiatalok jólétét tűzték ki célul, így tavasszal sikerült befejezni egy új, önerőből létrehozott játszóteret, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend. Sokan látogatják, remek kikapcsolódási pont a kisgyermekes családok számára.

Modernizálták a falu közvilágítását is, mostantól minden oszlopon energiatakarékos LED-izzók vannak, aminek köszönhetően még biztonságosabb az éjjeli közlekedés, sőt, a takarékos világítótesteknek köszönhetően a villanyáramra fordított kiadások sem növekedtek, annak ellenére, hogy megkétszereződött az égők száma az utcai lámpákon.

A nyár folyamán átadtak egy önerőből létrehozott műfüves sportpályát is, amelynek szintén nagy sikere van a fiatalság körében, akik rendszeresen látogatják is az új sportlétesítményt.

Hogy a komplexum még fejlettebb és még vonzóbb legyen a fiatalok számára, a polgármesteri hivatal egy gördeszka-, görkorcsolya-, BMX- és rollerpályát is építeni fog a műfüves pálya szomszédságában, sőt, öltöző építése is a tervek között szerepel.

A megyében egyedülálló, extrém sportolásra alkalmas pálya 700 négyzetméteren fog elterülni. Jelenleg az építkezési engedélyek beszerzése van folyamatban, így ha minden a tervek szerint alakul, még idén sikerül megépíteni ezt a létesítményt.

A polgármester elmondta, hogy mindezen beruházások elsősorban a fiatalságért valósulnak meg. A szóban forgó szabadidőpark, amely egy több éve feltöltött szemétlerakó helyére épül, azért jön létre, hogy a mezőfényi fiatalok jól érezzék magukat idehaza, ne vágyjanak el, szeressenek itthon lenni.

Továbbá jó hír az is, hogy nemrég kedvező elbírálásban részesült egy, az Országos Vidékfejlesztési Programhoz benyújtott pályázat is, amely révén 10,4 millió lejt nyert a község. Ebből az összegből a járdák, a vízelvezető árkok, behajtók és hidak felújítását valósítaná meg az önkormányzat, valamint azt az 1,8 kilométeres községi utat szeretné modernizálni, amely a község központjából a Csanálos felé vezető úthoz visz. A pályázathoz szükséges dokumentációk összeállítása elkezdődött, várhatóan a tél folyamán sikerül kiírni a közbeszerzést, így ha minden zökkenőmentesen halad, tavasszal meg lehet kezdeni a munkálatokat.

Megkezdődtek továbbá a nagy kultúrotthon felújítási munkálatai is, de szintén készül a dokumentáció a régi kultúrotthon modernizálására. Egykor a régi legényegylet üzemelt ott, majd kultúrotthonként funkcionált, de mára megérett a felújításra.

 

Kulturális egyesület jött létre

 

A polgármesteri hivatal idén a sportegyesület bővítésével létrehozta a Fröhlich Sport- és Kulturális Egyesületet. Ennek célja a községben zajló sport- és kulturális rendezvények fellendítése volt. „Szeretnénk összefogni a fiatalságot. Leültünk beszélgetni velük az igényeikről, és a felújítás előtt álló kis kultúrotthont szeretnénk átadni számukra, hogy rendezvény-, illetve próbateremként tudják használni” — magyarázta a polgármester.

Kialakult egy tánccsoport is ennek keretében, amelyben 20–25 fiatal aktívan részt is vesz, de vannak még érdeklődők, és biztosan lesznek köztük, akik beállnak az egyletbe. A polgármester szerint egyelőre a lányok a lelkesebbek, a fiúknak kicsit több bátorításra van szükségük, de remélik, hogy idővel ők is aktív részesei lesznek a fiatalok ilyen formában zajló közösségi életének is.

„Mindezen törekvéseink és kezdeményezéseink célja egy élhető Mezőfény teremtése a fiatalság számára, szeretnénk minden támogatást megadni annak érdekében, hogy jól érezzék magukat itthon. Rengeteg pénzt fektetünk ebbe, hiszen a fiatalok lesznek a község jövője. Örülünk annak is, hogy Heinrich Györgyi személyében megtaláltuk a megfelelő személyt is a kulturális élet mozgatására, aki teljes odaadással végzi a munkáját” — fogalmazott a polgármester.

Végezetül azt is elmondta az elöljáró, hogy a nyári kulturális rendezvények elmúltával hátravan még a mezőfényi templombúcsú is, amit az idei évtől szeretne a szüreti bállal összekötve megrendezni a község vezetősége, hiszen hagyományosan így volt meg az igazi varázsuk a kirbájoknak.

Ugyanakkor a szüreti bál után idén is lesz Katalin-bál is, amely szintén egy remek rendezvénynek ígérkezik. Sőt, az ősz beköszöntével, novembertől rendszeres szórakoztató esteket szeretne rendezni a polgármesteri hivatal. Stand-upos fellépőkkel, zenei estekkel és más meghívott előadókkal szeretnék színesebbé tenni a szürke, hűvös estéket úgy a fiatalok, mint az idősek számára.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...