A fizetést megkapták, a járadékok még nincsenek kifizetve
Utoljára módositva: 2018-04-17 17:49:55

A márciustól megemelt pedagógusi bérek teljes fedezetére nem volt keret, így bár a nettó fizetésüket megkapták a tanárok, a kötelező járadékok az adott hónapra még nincsenek rendezve.

Országszerte mintegy 53 ezer tanügyi alkalmazottat érintett a március 1-től bevezetett, hozzávetőlegesen 20%-os béremelés, viszont mint arról már korábban is beszámoltunk, a minisztérium az emelt fizetések mindössze 82%-t bocsátotta a tanfelügyelőségek rendelkezésére. Az elmúlt napokban, a legtöbb pedagógus meg is kapta nettó fizetése teljes összegét, viszont csaknem minden iskola elmulasztotta befizetni, vagy csak részben fizette az alkalmazottai után járó különböző járadékokat: nyugdíjalap, egészségbiztosítás stb. Ezzel nem is volna gond, hiszen a járadékok befizetésének határideje folyó hónap 25-e, viszont fedezet egyelőre nincs ezek rendezésére.

A tanügyi tárca illetékes bizottsága a múlt héten tartott megbeszélést, amelyen arról döntöttek, hogy valamennyivel pótolják a hiányt, de keddig hivatalos értesítés még nem érkezett arról, hogy az egyes megyék pontosan mekkora összegekre számíthatnak.

Călin Durla főtanfelügyelő elmondta, biztosak abban, hogy április 25-ig sikerül rendezni minden tanügyi dolgozó béréhez tartozó járadék kifizetését, viszont elsősorban most az volt a lényeges, hogy a pedagógusok ne szenvedjenek hiányt és kapják meg teljes bérüket.

A minisztérium ígérete szerint a szükséges költségvetési kiegészítések meg fognak érkezni, így a főtanfelügyelő szerint idén sincs rosszabb helyzetben a szatmári tanügy, mint bármelyik más évben volt. Minden év első harmadát deficittel kezdik a romániai tanfelügyelőségek, nincs biztosítva soha az egész éves béralap, de a harmadik trimeszterben mindig sikerül rendezni ezeket a hiányosságokat.

„Természetesen, ha nem lennének kifizetve 25-ig a különböző járadékok, az büntetést vonna maga után: a jogszabályok is kimondják, hogy az államkassza felé a fizetések utáni járulékokkal nem szabad elmaradást felhalmozni, de most is azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a megoldást ezek rendezésére, jövő hónapban pedig ismét megkaphassa minden pedagógus a neki járó fizetés teljes összegét” — magyarázta Durla.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 17.
Jólesik Önnek, hogy barátai az Ön tanácsára vagy véleményére kíváncsiak, mert ebből érzi, mennyire elismerik gondolkodásmódját, értékeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...