A fizetést megkapták, a járadékok még nincsenek kifizetve
Utoljára módositva: 2018-04-17 17:49:55

A márciustól megemelt pedagógusi bérek teljes fedezetére nem volt keret, így bár a nettó fizetésüket megkapták a tanárok, a kötelező járadékok az adott hónapra még nincsenek rendezve.

Országszerte mintegy 53 ezer tanügyi alkalmazottat érintett a március 1-től bevezetett, hozzávetőlegesen 20%-os béremelés, viszont mint arról már korábban is beszámoltunk, a minisztérium az emelt fizetések mindössze 82%-t bocsátotta a tanfelügyelőségek rendelkezésére. Az elmúlt napokban, a legtöbb pedagógus meg is kapta nettó fizetése teljes összegét, viszont csaknem minden iskola elmulasztotta befizetni, vagy csak részben fizette az alkalmazottai után járó különböző járadékokat: nyugdíjalap, egészségbiztosítás stb. Ezzel nem is volna gond, hiszen a járadékok befizetésének határideje folyó hónap 25-e, viszont fedezet egyelőre nincs ezek rendezésére.

A tanügyi tárca illetékes bizottsága a múlt héten tartott megbeszélést, amelyen arról döntöttek, hogy valamennyivel pótolják a hiányt, de keddig hivatalos értesítés még nem érkezett arról, hogy az egyes megyék pontosan mekkora összegekre számíthatnak.

Călin Durla főtanfelügyelő elmondta, biztosak abban, hogy április 25-ig sikerül rendezni minden tanügyi dolgozó béréhez tartozó járadék kifizetését, viszont elsősorban most az volt a lényeges, hogy a pedagógusok ne szenvedjenek hiányt és kapják meg teljes bérüket.

A minisztérium ígérete szerint a szükséges költségvetési kiegészítések meg fognak érkezni, így a főtanfelügyelő szerint idén sincs rosszabb helyzetben a szatmári tanügy, mint bármelyik más évben volt. Minden év első harmadát deficittel kezdik a romániai tanfelügyelőségek, nincs biztosítva soha az egész éves béralap, de a harmadik trimeszterben mindig sikerül rendezni ezeket a hiányosságokat.

„Természetesen, ha nem lennének kifizetve 25-ig a különböző járadékok, az büntetést vonna maga után: a jogszabályok is kimondják, hogy az államkassza felé a fizetések utáni járulékokkal nem szabad elmaradást felhalmozni, de most is azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a megoldást ezek rendezésére, jövő hónapban pedig ismét megkaphassa minden pedagógus a neki járó fizetés teljes összegét” — magyarázta Durla.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. január 19.)


  KONYHA
  Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...