A fő probléma az volt, hogy egy választás helyett kettő zajlott
Utoljára módositva: 2019-06-11 10:08:36

Teodor Meleşcanu külügyminiszter szerint az képezte az európai parlamenti választás és referendum napján a külföldi szavazókörzeteknél észlelt rendellenességek fő okát, hogy egy választás helyett kettőt tartottak, így egy helyett három szavazólapra volt szükség, ami jelentősen meghosszabbította a voksoláshoz szükséges időt.

 

Meleşcanu úgy véli, a jelenlegi szavazási eljárás “nagyon bürokratikus”, ugyanakkor a külföldi szavazókörzeteknél május 26-án kialakult torlódás egyik fő oka – szerinte – “az államfőnek a referendum kiírására vonatkozó kései döntése volt”.

“Sajnálatos, ami történt, és bocsánatot kérek minden román állampolgártól, akinek hosszú sort kellett kiállnia” – fogalmazott a miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett minisztériumnak nincs több erőforrása a megfelelő logisztika biztosításához.

 

A külügyi tárca vezetője rámutatott, február 8-án átiratban kérte a külképviseletektől, jelezzék, ha a korábbiakhoz képest újabb szavazókörzetek kialakítását vélik szükségesnek.

 

“Arra kértem minden nagykövetséget, hogy javaslataik megfogalmazásakor tartsák szem előtt a román közösség lélekszámát, ugyanakkor konzultáljanak velük a szavazóhelyiségek kiválasztásakor, és egyeztessenek a helyi hatóságokkal újabb szavazóhelyiségek kialakítása érdekében” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az idei európai parlamenti választásokon 441 szavazókörzetet alakítottak ki külföldön, többet, mint a 2016-os parlamenti választáson, és több mint kétszer annyit, mint a 2009-es EP-választáson. A legtöbb szavazókörzetet, 76-ot, Olaszországban nyitották, Spanyolországban 50, a Moldovai Köztársaságban 36, az Amerikai Egyesült Államokban 31, Nagy-Britanniában 29, Németországban 25, Franciaországban 17, Ausztriában 9, Belgiumban 8 szavazóhelyiségben élhettek alkotmányos jogukkal a román állampolgárok.

 

A miniszter rámutatott, a legtöbb helyen rendben zajlott a szavazás, néhány szavazókörzetnél azonban történtek incidensek. A legnagyobb problémákat Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Hollandiában, Írországban, Finnországban, Dániában, Ausztriában és Cipruson észlelték, ahol nagy számú román közösség él.

 

Hozzátette, sok helyen autóbuszokkal vitték szavazni az embereket, azért alakultak ki sorok a szavazóhelyiségek előtt.

 

“Bolognában például 7 óra 30 perckor két szavazó volt, amikor megérkezett öt busz 200 emberrel. Így nyilván hosszú sor alakult ki, és kitört a botrány, hogy miért nem megy gyorsabban a szavazás” – mondta a miniszter, aki szerint az is késleltette a voksolás menetét, hogy a szavazásra jelentkezők közül sokaknak nem volt érvényes útlevelük vagy személyazonossági igazolványuk. “Ennek ellenére ők szavazni akartak, ezért sokszor történtek incidensek (…) Az ilyen helyzetek is időt raboltak” – tette hozzá.

 

Meleşcanu szerint sok helyen “ennél sokkal súlyosabb dolgok” történtek. “Vannak felvételeink sérült szavazóbiztosokról, vannak képek arról, amint urnazárás után az emberek megpróbálják betörni a nagykövetség ajtaját” – fogalmazott.

 

Teodor Meleşcanu hozzátette, a választások napján, 16 óra után kérte a szavazóhelyiségek nyitva tartásának meghosszabbítását, a külföldi szavazókörzetek választási irodájától azonban azt a választ kapta, hogy a szavazókörzetek mindenütt 7 órakor nyitnak és 21 órakor zárulnak.

 

A tárcavezető ismét nyomatékosította, hogy a többnapos szavazás bevezetését tartja a legjobb megoldásnak a hasonló problémák elkerülése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...