A fő probléma az volt, hogy egy választás helyett kettő zajlott
Utoljára módositva: 2019-06-11 10:08:36

Teodor Meleşcanu külügyminiszter szerint az képezte az európai parlamenti választás és referendum napján a külföldi szavazókörzeteknél észlelt rendellenességek fő okát, hogy egy választás helyett kettőt tartottak, így egy helyett három szavazólapra volt szükség, ami jelentősen meghosszabbította a voksoláshoz szükséges időt.

 

Meleşcanu úgy véli, a jelenlegi szavazási eljárás “nagyon bürokratikus”, ugyanakkor a külföldi szavazókörzeteknél május 26-án kialakult torlódás egyik fő oka – szerinte – “az államfőnek a referendum kiírására vonatkozó kései döntése volt”.

“Sajnálatos, ami történt, és bocsánatot kérek minden román állampolgártól, akinek hosszú sort kellett kiállnia” – fogalmazott a miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett minisztériumnak nincs több erőforrása a megfelelő logisztika biztosításához.

 

A külügyi tárca vezetője rámutatott, február 8-án átiratban kérte a külképviseletektől, jelezzék, ha a korábbiakhoz képest újabb szavazókörzetek kialakítását vélik szükségesnek.

 

“Arra kértem minden nagykövetséget, hogy javaslataik megfogalmazásakor tartsák szem előtt a román közösség lélekszámát, ugyanakkor konzultáljanak velük a szavazóhelyiségek kiválasztásakor, és egyeztessenek a helyi hatóságokkal újabb szavazóhelyiségek kialakítása érdekében” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az idei európai parlamenti választásokon 441 szavazókörzetet alakítottak ki külföldön, többet, mint a 2016-os parlamenti választáson, és több mint kétszer annyit, mint a 2009-es EP-választáson. A legtöbb szavazókörzetet, 76-ot, Olaszországban nyitották, Spanyolországban 50, a Moldovai Köztársaságban 36, az Amerikai Egyesült Államokban 31, Nagy-Britanniában 29, Németországban 25, Franciaországban 17, Ausztriában 9, Belgiumban 8 szavazóhelyiségben élhettek alkotmányos jogukkal a román állampolgárok.

 

A miniszter rámutatott, a legtöbb helyen rendben zajlott a szavazás, néhány szavazókörzetnél azonban történtek incidensek. A legnagyobb problémákat Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Hollandiában, Írországban, Finnországban, Dániában, Ausztriában és Cipruson észlelték, ahol nagy számú román közösség él.

 

Hozzátette, sok helyen autóbuszokkal vitték szavazni az embereket, azért alakultak ki sorok a szavazóhelyiségek előtt.

 

“Bolognában például 7 óra 30 perckor két szavazó volt, amikor megérkezett öt busz 200 emberrel. Így nyilván hosszú sor alakult ki, és kitört a botrány, hogy miért nem megy gyorsabban a szavazás” – mondta a miniszter, aki szerint az is késleltette a voksolás menetét, hogy a szavazásra jelentkezők közül sokaknak nem volt érvényes útlevelük vagy személyazonossági igazolványuk. “Ennek ellenére ők szavazni akartak, ezért sokszor történtek incidensek (…) Az ilyen helyzetek is időt raboltak” – tette hozzá.

 

Meleşcanu szerint sok helyen “ennél sokkal súlyosabb dolgok” történtek. “Vannak felvételeink sérült szavazóbiztosokról, vannak képek arról, amint urnazárás után az emberek megpróbálják betörni a nagykövetség ajtaját” – fogalmazott.

 

Teodor Meleşcanu hozzátette, a választások napján, 16 óra után kérte a szavazóhelyiségek nyitva tartásának meghosszabbítását, a külföldi szavazókörzetek választási irodájától azonban azt a választ kapta, hogy a szavazókörzetek mindenütt 7 órakor nyitnak és 21 órakor zárulnak.

 

A tárcavezető ismét nyomatékosította, hogy a többnapos szavazás bevezetését tartja a legjobb megoldásnak a hasonló problémák elkerülése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...