A funka ünnepe Erdődön
Utoljára módositva: 2014-02-27 10:23:30

Az NDF erdődi szervezete március 1-jén szervezi meg a hagyományos sváb ünnepet.

 

Az idén is sok fiatal készül a funkázásra

A funka eredeti jelentése szikra, ezért talán nem is meglepő, ha a gyűrűsi úton, a református temetővel szemben lévő erdődi legelőn szombaton 18.30 órakor a helyi svábok meggyújtják a faágakból, szalmából készített máglyát, majd a harang szavára a szalmából készített keresztet is. A hagyomány szerint ez a tél, illetve a rossz szellemek elűzését szimbolizálja. A funkának azonban van még egy jelentése, mely a párkapcsolatokat illető jóslatokra vonatkozik. A funka során az égő máglya tüzében egy bot végére helyezett fakorongokat (seiba) meggyújtják, melyeket aztán egy dobbantószerű létesítményhez csapva eldobnak, közben pedig azt kiabálják, hogy „Seiba, seiba, kié legyen ez a seiba?” A hagyomány szerint egy pár nevét kiabálják, és annak függvényében, hogy milyen messze, illetve milyen magasra repül a seiba, olyan tartós és hosszú lesz a pár kapcsolata is. Ha szépen ível és messze száll a seiba, akkor azt jelzi, hogy a pár még abban az esztendőben házasságot köt. A funka régi sváb hagyomány, mellyel a telet búcsúztatják és a napot, a tavaszt hívogatják. Manapság már csak Erdődön őrzik a funka hagyományát, évekkel ezelőtt keltették életre a feledés homályába merült népszokást. A seibák dobálása közben forralt borral és meleg teával kínálják a jelenlévőket. A funka után az erdődi rendezvényteremben folytatódik az est, ahol erdődi és szatmárnémeti hagyományőrző csoportok lépnek színpadra, az asztalnál ülők pedig kóstolgatják a farsangi ételeket és italokat.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...