A funka ünnepe Erdődön
Utoljára módositva: 2014-02-27 10:23:30

Az NDF erdődi szervezete március 1-jén szervezi meg a hagyományos sváb ünnepet.

 

Az idén is sok fiatal készül a funkázásra

A funka eredeti jelentése szikra, ezért talán nem is meglepő, ha a gyűrűsi úton, a református temetővel szemben lévő erdődi legelőn szombaton 18.30 órakor a helyi svábok meggyújtják a faágakból, szalmából készített máglyát, majd a harang szavára a szalmából készített keresztet is. A hagyomány szerint ez a tél, illetve a rossz szellemek elűzését szimbolizálja. A funkának azonban van még egy jelentése, mely a párkapcsolatokat illető jóslatokra vonatkozik. A funka során az égő máglya tüzében egy bot végére helyezett fakorongokat (seiba) meggyújtják, melyeket aztán egy dobbantószerű létesítményhez csapva eldobnak, közben pedig azt kiabálják, hogy „Seiba, seiba, kié legyen ez a seiba?” A hagyomány szerint egy pár nevét kiabálják, és annak függvényében, hogy milyen messze, illetve milyen magasra repül a seiba, olyan tartós és hosszú lesz a pár kapcsolata is. Ha szépen ível és messze száll a seiba, akkor azt jelzi, hogy a pár még abban az esztendőben házasságot köt. A funka régi sváb hagyomány, mellyel a telet búcsúztatják és a napot, a tavaszt hívogatják. Manapság már csak Erdődön őrzik a funka hagyományát, évekkel ezelőtt keltették életre a feledés homályába merült népszokást. A seibák dobálása közben forralt borral és meleg teával kínálják a jelenlévőket. A funka után az erdődi rendezvényteremben folytatódik az est, ahol erdődi és szatmárnémeti hagyományőrző csoportok lépnek színpadra, az asztalnál ülők pedig kóstolgatják a farsangi ételeket és italokat.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...