A gondolat-,a lelkiismeret- és a vallásszabadság (II.)
Utoljára módositva: 2018-01-12 17:01:46

Miután Kelet-Közép-Európában megdöntötték a diktatúrákat, új lehetőségek nyíltak a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadság gyakorlására. Ezek a lehetőségek pozitív és negatív következményekkel járnak. A változások elkerülhetetlenné váltak, hiszen az addigi olyan ideológiák, mint a tudományos szocializmus, az utópisztikus kommunizmus, a materialista kapitalizmus nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket vagy illúziókat. Az előretörő globalizáció — amit a posztmodern modernizációnak is neveznek — az egyházak befolyására sokkal gyorsabban megvalósítható. Itt vetődik fel a kérdés: milyen szerepet vállalnak az egyházak a globalizáció lelassításában, mi az, amiről lemondanak és mi az, amiről semmilyen áron nem mondanak le az egyházak anyagi javak megszerzéséért? Be kell valljuk, hogy a hitre és a lelki alapokra épülő egyházak is mindig sokat adtak az anyagiakra. Az emberek nagy részének viszont kezd elege lenni a materialista, anyagias, pénzcentrikus életstílusból, amely a még több pénzért loholtatja őket. Sokan teszik fel a kérdést önmaguk számára: ki vagyok én, miért élek, mi az életem értelme, miért fontosabbak számomra az anyagiak, mint a lelkiek stb.?

A vallási identitás és a vallásgyakorlás csökkenésének hátterében az egymást követő generációk gyengülő vallási szocializációja áll. Mivel nagyon sok olyan vallás jelenik meg, ami modern alapokra épül, elismeri, hogy nem az önostorozás vezet célhoz, hanem a jólét, ezek új alternatívákat jelentenek, főként a fiatalok számára, elgondolkoznak azon, hogy ezek a vallások közelebb állnak hozzájuk, mint a történelmi egyházak. Az a gondolati-, a lelkiismereti- és a vallásszabadság, amit a történelmi egyházak évszázadokon át harcokkal és küzdelmekkel vívtak ki, most a neoprotestáns egyházak malmára hajtják a szelet. Ők tudják jobban kihasználni ezeket a lehetőségeket. Érdemes elgondolkodni azon, hogy mi az, ami ide vezetett, hol hibáztak a történelmi egyházak? A reformáció évében sok mindenről szó esett, de nagyon keveset beszéltünk a lélek megreformálásáról. Foglalkoznak ma az egyházak a lélek megreformálásával? A generációk gyengülő vallási szociológiájának a következménye a széthullás, az elidegenedés, az érzelemhiány, a távolságtartás, a túlzott önállóság stb. Amikor a vallás nem a hitre, hanem az anyagiakra épül, akkor ott valami nincs rendben. Ha nem az a jó példa, aki szeretetben és lelki egyensúlyban él, hanem az, aki anyagi javakat tud felhalmozni, akkor a vallás csak eszköz, nem identitás.

Elek György

Nehéz ma már meggyőzni egy fiatalt, hogy az anyagi jólétre való törekvés mellett foglalkozzon a lélek építésével is. Lényegében minden vallás a „hit-remény-szeretet” fontosságát hirdeti más-más módon, más-más szemszögből nézve. A jelenlegi megosztottságban sokkal több a formai, a külső szempont, mint az erkölcsi, a gondolati és a hitbéli. A vallásszabadság a hit szabadsága a szeretet korlátai között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...