A gyengébb eredmények nyomában
Utoljára módositva: 2019-10-01 11:15:22

Főként a román vizsga gyenge eredményei miatt szerepeltek rosszabbul az országos átlagnál a képességvizsgán a magyar nyelven tanuló nyolcadikosok — állapítja meg az Erdélystat elemzése.

Az idei nyolcadikos képességvizsgán a hivatalos sikerességi ráta 73,2% volt országos szinten, a magyar nyelven tanulók esetében ennél alacsonyabb, 70,7%. A magyar nyelven tanulók lemaradásának elsődleges oka a gyenge román vizsgaeredmény (a bukók aránya 49%), de matematikából is jelentős a hátrányuk az országos átlaghoz képest (a bukók aránya 44%).

A 7875 magyar tagozatos beiratkozottból 7253 tanuló vett részt mindhárom vizsgán, közülük 5131 ért el 5-ös vagy annál nagyobb átlagot.

A beiratkozott diákok közül nem mindenki vett részt a vizsgákon — hívja fel a figyelmet az Erdélystat elemzése —, országos szinten a beiratkozottak 94,5%-a, a magyar tannyelvűek esetében 92,5% jelent meg minden próbán; így a beiratkozók populációjához viszonyított sikerességi arányok még kisebbek, országos szinten a diákok 69, a magyar tagozaton tanulók 65%-a ért el 5-ös vagy annál nagyobb átlagot az idei felmérésen. A magyar nyelven tanulók lemorzsolódása jelentős, míg a nyolcadik osztályt elkezdők között arányuk 5,3%, a képességvizsgára beiratkozók között 5,1%, az 5-öst elérők körében pedig csupán 4,8%.

A tantárgyak szerinti sikerességi arányokat és vizsgajegyeket elemezve az Erdélystat rámutat: a magyar nyelven tanulók esetében román nyelv és irodalomból a vizsgaeredmények átlaga 4,87, illetve majdnem felük, 49%-uk megbukott. Matematikából is az országos teljesítmény alattiak az eredmények. Az összes romániai diák átlaga 5,71 matematikából, a magyar nyelven tanulóké 5,26, az 5-ösnél kisebb jegyet szerzők aránya pedig 44% az országos 37%-hoz képest. A magyar osztályokba járó diákok átlagát a magyar nyelv és irodalom vizsgák eredményei ellensúlyozzák. Az anyanyelvből elért eredmények kiemelkedően jók, az átlag 7,85, a bukók aránya csupán 5%. A magyar nyelven tanulók anyanyelvi (magyar nyelv és irodalom) eredményei jobbak a román nyelven tanulók anyanyelvi (román nyelv és irodalom) jegyeinél is. A román tannyelvű osztályok esetében a román vizsga átlaga 7, a bukók aránya 17%.

Az Erdélystat a vizsgateljesítmények megoszlását több háttértényező alapján is elemzi. Ennek eredményei rámutatnak arra, hogy a magyar nyelven tanulók hátránya részben olyan strukturális tényezőknek tudható be, melyek szerint a magyar diákok alulreprezentáltak a nagyobb létszámú, illetve városi iskolák esetében, ahol általában nagyobb az esélyük a jó eredményeknek.

Az elemzés statisztikai magyarázó modellekkel tovább árnyalja a teljesítményt meghatározó háttértényezőket. Ezek szerint egy erdélyi, magyar tagozattal működő iskola jó teljesítményének az esélye nagyobb egy nagy létszámú, magasan képesített pedagógusokkal, kevés roma etnikumú diákkal rendelkező, önálló magyar tannyelvű, jó infrastrukturális adottságokkal bíró tanintézmény esetében. Az iskola nagy valószínűséggel egy közép-erdélyi vagy szórványmegye nagyvárosában található, ahol a magyar lakosság kisebbségben van. A gyenge teljesítmény kockázata pedig egy kis létszámú, alacsonyabb képesítésű tanítókkal, jelentős arányú roma diákkal rendelkező, gyengén felszerelt iskola esetében nagyobb, amelyik nagy valószínűséggel egy partiumi vagy székelyföldi kistelepülésen működik.

További érdekesség, hogy az önálló magyar tannyelvű, illetve a magyar többségű vegyes iskolák teljesítménye jobb, mint azoké a vegyes iskoláké, ahol a magyar tagozat kisebbséget képvisel. Ugyanígy fontos következtetés, hogy a települések mérete nem feltétlenül jelzi előre az iskolák eredményességét. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy kis falusi iskola is lehet sikeres, amennyiben más feltételek adottak — például magasan képzettek a pedagógusai, és jó az iskola felszereltsége. Az Erdélystat teljes elemzése az erdelystat.ro honlapon olvasható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...