A gyökértéri szennyvíztisztítással ismerkedtek
Utoljára módositva: 2014-03-25 19:17:49

Megyénkben is létesülhet a vízi növények tisztítóképességének felhasználásán alapuló szennyvíztelep. Egyelőre Vámfalu és Komorzán községek elöljárói érdeklődnek a technológia iránt.

Gépek nélkül működik a környezetbarát tisztítótelep

A magosligeti szennyvíztisztítóhoz látogatott el tegnap megyénk egy küldöttsége annak érdekében, hogy megismerkedjenek az ott alkalmazott környezetbarát és költséghatékony technológiával. Békéssy Erzsébet, a Szatmár megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója, Stier István, a Szatmár megyei közegészségügyi hatóság toxikológusa, Corodan Vasile vámfalui polgármester, valamint Bale Vasile komorzáni elöljáró Uray Károly, a Felső Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakértőjének kalauzolásával érkezett a helyszínre, ahol Csernátoni István és Bajnai Miklós, a telepet üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek képviselői mutatták be a tisztítót. Kiderült, hasonló létesítmény Magyarországon is igen kevés van egyelőre, Nyugat-Európában, főleg Németországban azonban egyre nő a számuk, így minden valószínűség szerint egy olyan technológiával van dolgunk, amibe érdemes fektetni. Mivel egyre népszerűbb a módszer, Békéssy Erzsébet szerint várható, hogy a magyar-román határon átívelő együttműködési program következő kiírása keretében pénzt is lehet majd ilyesmire pályázni, ami jó lehetőség az említett két község számára ahhoz, hogy megoldja a szennyvíz tisztítását. Corodan Vasile lapunk érdeklődésére elmondta: tetszik neki az eljárás, a következő napokban pedig megtekint még néhány, községek ellátására szolgáló létesítményt, azután dönti majd el, milyen megoldáshoz folyamodik. A gyökértéri szennyvíztisztító telepeken a szennyvizet egy erre a célra kiválasztott vízi növénnyel (általában náddal és sással) betelepített talajra vezetik és azon keresztül folyatják. A technológia első lépese a durva szennyeződések leválasztása egy elő-ülepítőmedencében, hogy a nyers szennyvíz megszabaduljon az ülepíthető anyagoktól. A gyökértéri szennyvíztisztító telepen a szennyvizet náddal vagy sással beültetett talajon szivárogtatják keresztül. Az úgynevezett nádágy egy négyszögletes medence, amelynek a két végén lévő kavicsrétegen jut be az ülepített szennyvíz, illetve távozik a tisztított víz. A szennyvíztisztítás a növényekkel betelepített talajrendszerben történik, az ott élő mikroorganizmusok segítségével. A medence fenekét és oldalát a környezet szennyeződésének elkerülése érdekében vízzáróan szigetelik. A technológia közbenső eleme egy kisebb tó, mely a tisztított víz átmeneti pihentetésére szolgál. A víz hasznosítása az utolsó fázisban történik, amikor a tisztított szennyvizet szikkasztó mezőre öntözik — Magosligeten e célból egy energiafűz-ültetvény telepítését tervezik.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...