A gyökértéri szennyvíztisztítással ismerkedtek
Utoljára módositva: 2014-03-25 19:17:49

Megyénkben is létesülhet a vízi növények tisztítóképességének felhasználásán alapuló szennyvíztelep. Egyelőre Vámfalu és Komorzán községek elöljárói érdeklődnek a technológia iránt.

Gépek nélkül működik a környezetbarát tisztítótelep

A magosligeti szennyvíztisztítóhoz látogatott el tegnap megyénk egy küldöttsége annak érdekében, hogy megismerkedjenek az ott alkalmazott környezetbarát és költséghatékony technológiával. Békéssy Erzsébet, a Szatmár megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója, Stier István, a Szatmár megyei közegészségügyi hatóság toxikológusa, Corodan Vasile vámfalui polgármester, valamint Bale Vasile komorzáni elöljáró Uray Károly, a Felső Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakértőjének kalauzolásával érkezett a helyszínre, ahol Csernátoni István és Bajnai Miklós, a telepet üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek képviselői mutatták be a tisztítót. Kiderült, hasonló létesítmény Magyarországon is igen kevés van egyelőre, Nyugat-Európában, főleg Németországban azonban egyre nő a számuk, így minden valószínűség szerint egy olyan technológiával van dolgunk, amibe érdemes fektetni. Mivel egyre népszerűbb a módszer, Békéssy Erzsébet szerint várható, hogy a magyar-román határon átívelő együttműködési program következő kiírása keretében pénzt is lehet majd ilyesmire pályázni, ami jó lehetőség az említett két község számára ahhoz, hogy megoldja a szennyvíz tisztítását. Corodan Vasile lapunk érdeklődésére elmondta: tetszik neki az eljárás, a következő napokban pedig megtekint még néhány, községek ellátására szolgáló létesítményt, azután dönti majd el, milyen megoldáshoz folyamodik. A gyökértéri szennyvíztisztító telepeken a szennyvizet egy erre a célra kiválasztott vízi növénnyel (általában náddal és sással) betelepített talajra vezetik és azon keresztül folyatják. A technológia első lépese a durva szennyeződések leválasztása egy elő-ülepítőmedencében, hogy a nyers szennyvíz megszabaduljon az ülepíthető anyagoktól. A gyökértéri szennyvíztisztító telepen a szennyvizet náddal vagy sással beültetett talajon szivárogtatják keresztül. Az úgynevezett nádágy egy négyszögletes medence, amelynek a két végén lévő kavicsrétegen jut be az ülepített szennyvíz, illetve távozik a tisztított víz. A szennyvíztisztítás a növényekkel betelepített talajrendszerben történik, az ott élő mikroorganizmusok segítségével. A medence fenekét és oldalát a környezet szennyeződésének elkerülése érdekében vízzáróan szigetelik. A technológia közbenső eleme egy kisebb tó, mely a tisztított víz átmeneti pihentetésére szolgál. A víz hasznosítása az utolsó fázisban történik, amikor a tisztított szennyvizet szikkasztó mezőre öntözik — Magosligeten e célból egy energiafűz-ültetvény telepítését tervezik.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...