A gyökértéri szennyvíztisztítással ismerkedtek
Utoljára módositva: 2014-03-25 19:17:49

Megyénkben is létesülhet a vízi növények tisztítóképességének felhasználásán alapuló szennyvíztelep. Egyelőre Vámfalu és Komorzán községek elöljárói érdeklődnek a technológia iránt.

Gépek nélkül működik a környezetbarát tisztítótelep

A magosligeti szennyvíztisztítóhoz látogatott el tegnap megyénk egy küldöttsége annak érdekében, hogy megismerkedjenek az ott alkalmazott környezetbarát és költséghatékony technológiával. Békéssy Erzsébet, a Szatmár megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója, Stier István, a Szatmár megyei közegészségügyi hatóság toxikológusa, Corodan Vasile vámfalui polgármester, valamint Bale Vasile komorzáni elöljáró Uray Károly, a Felső Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakértőjének kalauzolásával érkezett a helyszínre, ahol Csernátoni István és Bajnai Miklós, a telepet üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek képviselői mutatták be a tisztítót. Kiderült, hasonló létesítmény Magyarországon is igen kevés van egyelőre, Nyugat-Európában, főleg Németországban azonban egyre nő a számuk, így minden valószínűség szerint egy olyan technológiával van dolgunk, amibe érdemes fektetni. Mivel egyre népszerűbb a módszer, Békéssy Erzsébet szerint várható, hogy a magyar-román határon átívelő együttműködési program következő kiírása keretében pénzt is lehet majd ilyesmire pályázni, ami jó lehetőség az említett két község számára ahhoz, hogy megoldja a szennyvíz tisztítását. Corodan Vasile lapunk érdeklődésére elmondta: tetszik neki az eljárás, a következő napokban pedig megtekint még néhány, községek ellátására szolgáló létesítményt, azután dönti majd el, milyen megoldáshoz folyamodik. A gyökértéri szennyvíztisztító telepeken a szennyvizet egy erre a célra kiválasztott vízi növénnyel (általában náddal és sással) betelepített talajra vezetik és azon keresztül folyatják. A technológia első lépese a durva szennyeződések leválasztása egy elő-ülepítőmedencében, hogy a nyers szennyvíz megszabaduljon az ülepíthető anyagoktól. A gyökértéri szennyvíztisztító telepen a szennyvizet náddal vagy sással beültetett talajon szivárogtatják keresztül. Az úgynevezett nádágy egy négyszögletes medence, amelynek a két végén lévő kavicsrétegen jut be az ülepített szennyvíz, illetve távozik a tisztított víz. A szennyvíztisztítás a növényekkel betelepített talajrendszerben történik, az ott élő mikroorganizmusok segítségével. A medence fenekét és oldalát a környezet szennyeződésének elkerülése érdekében vízzáróan szigetelik. A technológia közbenső eleme egy kisebb tó, mely a tisztított víz átmeneti pihentetésére szolgál. A víz hasznosítása az utolsó fázisban történik, amikor a tisztított szennyvizet szikkasztó mezőre öntözik — Magosligeten e célból egy energiafűz-ültetvény telepítését tervezik.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 20.
Ha jogi ügyekben kell döntenie, most is bátran hagyatkozhat csalhatatlan belső megérzésére. A megfelelő pillanatban tudni fogja, mi a helyes.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...