A határrendészek felkészültek a rohamra
Utoljára módositva: 2015-08-03 11:33:04

A petei határátkelőnél 13 207-en léptek be Románia területére 24 óra leforgása alatt — mind az öt bejöveteli sávot megnyitották, de a hosszú kocsisorok ellenére relatíve keveset kell várakozni.

Óriási volt a petei határátkelő hétvégi forgalma

Nem érte váratlanul a határrendészeket a többszörösére megnövekedett forgalom, hiszen hosszú évek óta megszokott jelenség ez: augusztus első napjaiban (és szinte folyamatosan egész hónapban) több tízezer, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban dolgozó román vendégmunkás jön haza szabadságra. „Felkészültünk a rohamra — mondja megkeresésünkre Radu Lungu, a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőség szóvivője. — Átcsoportosításokkal igyekeztünk minél több határrendészt a petei vámhoz irányítani, hiszen itt van a legnagyobb forgalom, megnyitottuk mind az öt bejöveteli sávot, és igyekszünk külön sávokba terelni a román rendszámú, illetve külön az olasz, spanyol és francia rendszámú gépkocsikat, ezzel is meggyorsítva és gördülékenyebbé téve az átkelést. A tömött kocsisorok ellenére nem kell hosszú, többórás várakozásra készülni, átlagosan 15–25 perc az átkelés időtartama” — magyarázza Lungu. Peténél 24 óra leforgása alatt 13 207 személy és 4216 jármű érkezett be az ország területére, ráadásul — a szabadságidőszak miatt — a kimeneteli oldalon is jelentősen megnőtt a forgalom: 601 járműben 1600-an indultak útnak. Mind a romániai, mind a magyarországi határrendészet azt javasolja az utazóknak: a petei mellett vegyék igénybe a csanálosi és az érmihályfalvi határátkelőt is.

Szombaton már kora délelőtt nagy volt a forgalom a petei vám belépési oldalán, délutánra és estére pedig valósággal bedugult a határállomás: egymást érték az olasz, spanyol, portugál és francia rendszámú gépkocsik ütközői. A bedugulás ellenére relatíve keveset kellett várni, hiszen az öt bejöveteli sáv kocsisorai — ha araszolva is — de haladtak. A határrendészek és vámosok felkészültek a rohamra: külön sávba terelték a román rendszámú autókat s külön a hazalátogató vendégmunkásokat. Nem diszkrimináltak, hanem a gördülékenység miatt szerveztek így. A hazalátogatók autói tömöttek csomagokkal, családtagoknak, barátoknak hozott ajándékokkal s az autókban átlagosan két-három kiskorú gyermek is utazik — ezek alapos ellenőrzése lényegesen időigényesebb. „Már alig várjuk, hogy hazaérjünk. És ez a legnehezebb, a több ezer kilométer után ez a várakozás, miközben tudod: még csak pár kilométer és már otthon vagy végre!” — szól ki az egyik kocsiból egy férfi, aki Komorzánba jön haza. Ugyanakkor elismeri azt is: jól felkészültek a határrendészek, hiszen halad a sor és nem kell — mint például évekkel ezelőtt — 3–4 órákat rostokolni. Az is igaz, míg pár évvel ezelőtt a külföldön dolgozók 80–85%-a, ma már alig 50%-uk vakációs úti célja az „otthon.” Augusztus első napjait követően, a „második” rohamra augusztus 15. körül számítanak a határrendészek, hiszen a Mária-napi böjti időszak után kezdődik az esküvők időszaka — főleg az Avasban. Ám ezek a forgalomnövekedések (szerencsére) már nem olyan látványosnak, mint jó pár évvel ezelőtt, amikor még valóban „egy bogban” érkeztek az Európa-szerte dolgozók, tömött, hosszú sorokat alkotva a határátkelő sávjaiban. Mostanra inkább „részletekben”, a munkahelyük országaira tagolódva érkeznek: az Angliában és Belgiumban dolgozók legnagyobb része hazajött már, az Olaszországból, Portugáliából, Spanyol- és Franciaországból jövők többsége ezen a hétvégén érkezett.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...