A határrendészek felkészültek a rohamra
Utoljára módositva: 2015-08-03 11:33:04

A petei határátkelőnél 13 207-en léptek be Románia területére 24 óra leforgása alatt — mind az öt bejöveteli sávot megnyitották, de a hosszú kocsisorok ellenére relatíve keveset kell várakozni.

Óriási volt a petei határátkelő hétvégi forgalma

Nem érte váratlanul a határrendészeket a többszörösére megnövekedett forgalom, hiszen hosszú évek óta megszokott jelenség ez: augusztus első napjaiban (és szinte folyamatosan egész hónapban) több tízezer, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban dolgozó román vendégmunkás jön haza szabadságra. „Felkészültünk a rohamra — mondja megkeresésünkre Radu Lungu, a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőség szóvivője. — Átcsoportosításokkal igyekeztünk minél több határrendészt a petei vámhoz irányítani, hiszen itt van a legnagyobb forgalom, megnyitottuk mind az öt bejöveteli sávot, és igyekszünk külön sávokba terelni a román rendszámú, illetve külön az olasz, spanyol és francia rendszámú gépkocsikat, ezzel is meggyorsítva és gördülékenyebbé téve az átkelést. A tömött kocsisorok ellenére nem kell hosszú, többórás várakozásra készülni, átlagosan 15–25 perc az átkelés időtartama” — magyarázza Lungu. Peténél 24 óra leforgása alatt 13 207 személy és 4216 jármű érkezett be az ország területére, ráadásul — a szabadságidőszak miatt — a kimeneteli oldalon is jelentősen megnőtt a forgalom: 601 járműben 1600-an indultak útnak. Mind a romániai, mind a magyarországi határrendészet azt javasolja az utazóknak: a petei mellett vegyék igénybe a csanálosi és az érmihályfalvi határátkelőt is.

Szombaton már kora délelőtt nagy volt a forgalom a petei vám belépési oldalán, délutánra és estére pedig valósággal bedugult a határállomás: egymást érték az olasz, spanyol, portugál és francia rendszámú gépkocsik ütközői. A bedugulás ellenére relatíve keveset kellett várni, hiszen az öt bejöveteli sáv kocsisorai — ha araszolva is — de haladtak. A határrendészek és vámosok felkészültek a rohamra: külön sávba terelték a román rendszámú autókat s külön a hazalátogató vendégmunkásokat. Nem diszkrimináltak, hanem a gördülékenység miatt szerveztek így. A hazalátogatók autói tömöttek csomagokkal, családtagoknak, barátoknak hozott ajándékokkal s az autókban átlagosan két-három kiskorú gyermek is utazik — ezek alapos ellenőrzése lényegesen időigényesebb. „Már alig várjuk, hogy hazaérjünk. És ez a legnehezebb, a több ezer kilométer után ez a várakozás, miközben tudod: még csak pár kilométer és már otthon vagy végre!” — szól ki az egyik kocsiból egy férfi, aki Komorzánba jön haza. Ugyanakkor elismeri azt is: jól felkészültek a határrendészek, hiszen halad a sor és nem kell — mint például évekkel ezelőtt — 3–4 órákat rostokolni. Az is igaz, míg pár évvel ezelőtt a külföldön dolgozók 80–85%-a, ma már alig 50%-uk vakációs úti célja az „otthon.” Augusztus első napjait követően, a „második” rohamra augusztus 15. körül számítanak a határrendészek, hiszen a Mária-napi böjti időszak után kezdődik az esküvők időszaka — főleg az Avasban. Ám ezek a forgalomnövekedések (szerencsére) már nem olyan látványosnak, mint jó pár évvel ezelőtt, amikor még valóban „egy bogban” érkeztek az Európa-szerte dolgozók, tömött, hosszú sorokat alkotva a határátkelő sávjaiban. Mostanra inkább „részletekben”, a munkahelyük országaira tagolódva érkeznek: az Angliában és Belgiumban dolgozók legnagyobb része hazajött már, az Olaszországból, Portugáliából, Spanyol- és Franciaországból jövők többsége ezen a hétvégén érkezett.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...