A hatvanötödik Brit Nagydíjat rendezik ezen a hétvégén Silverstone-ban
Utoljára módositva: 2014-07-04 19:49:11

Nagy hagyományokkal rendelkezik a silverstone-i versenypálya a Forma–1 történelmében, ahol remek a hangulat a boxutcában és a lelátókon egyaránt. A rendkívül gyors pálya azonban több kihívást tartogat a mérnököknek, ugyanakkor a gumibeszállító is változtatott a tavalyi felálláshoz képest.

A 2014-es Forma–1-es világbajnokság kilencedik versenyhétvégéjén a mezőny visszatér arra a pályára, ahol 1950 májusában az első vb–futamot rendezték meg. A gyors kanyarokkal teli, lendületes Silverstone megint a Mercedesnek kedvezhet, de a németek elismerik, hogy az ellenfelek egyre közelebb kerülnek hozzájuk.

Az autóversenyzésben óriási hagyományokkal rendelkező országban immár a 65. F1-es nagydíjat rendezik, ebből a legtöbbnek Silverstone adott otthont. A pálya története már ismert valamennyi Forma–1–rajongónak: a második világháborúban a Brit Király Légierő által repülőtérként használt területen 1948-ban alakítottak ki egy versenypályát, amelyet természetesen folyamatosan módosítottak az évtizedek során. A legjelentősebb átalakítást 1991-ben végezték el, technikásabbá tették a pályát, de a vonalvezetés alapvető jellegzetességeit máig sikerült megőrizni. Silverstone ma is a leggyorsabb, és a versenyzők által ezért a legélvezetesebbnek tartott pályák közé tartozik. „Imádom, ez az egyik kedvencem az egész szezonban, mert az egymást követő gyors kanyarok elképesztő élményt nyújtanak” – lelkendezett a Lotus francia pilótája, Jean–Eric Vergne.

Hazai környezet

Silverstone-t nemcsak lendületes vonalvezetése és gazdag hagyományai miatt szeretik a csapatok, hanem azért is, mert a mezőny nagy része hazai pályájaként tekinthet a brit versenyre. A tizenegy istállóból nyolcnak Angliában található a központja, a többségük ráadásul Silverstone közvetlen közelében helyezkedik el. A csapatoknak így logisztikai szempontból is a szokásosnál kisebb gondot jelent a Brit Nagydíjra való felkészülés, a hétvége előtt pedig az utolsó pillanatokig dolgozhatnak a főhadiszállásukon, sőt egyes mérnökök a nagydíj alatt is ingáznak a központ és a pálya között. „A versenyzőink is a gyárban töltik a futam előtti hetet, kihasználjuk, hogy még szerdán is dolgozhatnak a szimulátorban” – nyilatkozta a Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley, akinek csapata ráadásul pont Silverstone-ban rendezkedett be.

Noha a legutóbbi két nagydíjat is gyors pályákon rendezték Kanadában és Ausztriában, a silverstone-i pálya másfajta kihívást állít a csapatok elé. Itt ugyanis nem törik meg lassú kanyarok a hosszú egyeneseket és a tempós pályaszakaszokat, sőt éppen ellenkezőleg: a 18 kanyarból mindössze egy olyan van, amelyet 100 km/h-nál alacsonyabb sebességgel vesznek be a versenyzők, a többi a közepes és gyors tempójú közé sorolható.

„Sehol nem lehet annyira intenzíven érezni, hogy milyen nagyszerű teljesítményre képes egy Forma–1-es autó, mint Silverstone-ban” – magyarázta a Red Bull Racing ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo. Abban szinte minden pilóta egyetért, hogy a silverstone-i pálya inkább mentálisan, mint fizikailag kimerítő, hiszen a nagy tempójú, lendületes kör folyamatos koncentrációt igényel, a hibák pedig a tágas bukóterek ellenére is csúnya balesetekhez vezethetnek.

Aerodinamika, gumik

A mérnököknek leginkább arra kell ügyelniük, hogy az autók stabilitása a nagy sebességű kanyarokban is megfelelő legyen, és minél nagyobb leszorítóerőt érjenek el. A jó stabilitás elérése nehezebb lehet, mint a többi pályán, hiszen Silverstone-ban nagyon gyakoriak az erős széllökések. Így az aerodinamikai hatékonyságra helyeződik át a hangsúly, és a kisebb légellenállású autók előnybe kerülhetnek a riválisaikkal szemben. A fékek teljesítménye itt kevésbé kerül előtérbe, hiszen a gyors kanyarok miatt nincs szükség hirtelen lassításokra, ráadásul az egyenesek az alkatrészek hűtésének is kedveznek. Vélhetően az üzemanyag–fogyasztás sem okoz komolyabb aggodalmakat, a lassú tempóról történő kigyorsítások hiánya miatt az autók ezen a rendkívül gyors pályán is csak közepes mértékben fogyasztják a benzint.

A tavalyi Brit Nagydíj sajnos nem a pályán zajló remek csatákról, hanem a Pirelli szétrobbanó abroncsairól maradt emlékezetes: a látványos defektek négy pilóta versenyét tették tönkre, és további négy–öt autó gumija is meghibásodott a verseny során. A nyilvánvaló veszély miatt a versenyigazgató Charlie Whiting már azt fontolgatta, hogy leállítja a futamot. Erre végül nem került sor, a verseny után azonban a Pirellinek módosítania kellett a rendkívül gyorsan elhasználódó abroncsain.

Noha Silverstone a durva kerékvetői és a gumigyilkos aszfaltja miatt minden évben alaposan megterheli az abroncsokat, az idén nem kell a tavalyihoz hasonló káoszra számítani. A Pirelli a két legkeményebb keverékét viszi el Angliába, amelyek eleve sokkal tartósabbak, mint a 2013-ban használt gumik, ebben az évben ráadásul nem volt példa a tavalyihoz hasonló problémákra.

Az előre eltervezett taktikát természetesen felboríthatja az időjárás, Angliában ugyanis mindig számolni kell az eső lehetőségével. Ritkaságnak számít az olyan silverstone-i versenyhétvége, amelyet egyszer sem zavar meg a csapadék – idén szombatra jósolnak záporokat, de vasárnap is felhős idő várható.

Közvetítések: szombat, időmérőedzés: 15 óra (m1, Dolce Sport); vasárnap, futam: 15 óra (m1, Dolce Sport).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 15:00
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 16:55
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 18:50
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...