A háztartások felében nincs közművesítés
Utoljára módositva: 2019-06-28 10:06:21

Szinte luxusnak számít Romániában a szennyvízhálózat megléte a háztartásokban, az országban mindössze a háztartások fele rendelkezik a civilizáció eme vívmányával.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) frissen közzétett adatai szerint 2018-ban a romániai lakosság mindössze 52,7%-a rendelkezett szennyvízhálózati összeköttetéssel, a lakosság másik részének vagy nem futja, vagy nincs lehetősége erre.

A statisztika szerint az ország 20 millió lakosa közül 10 290 000-nek az otthona van rácsatlakoztatva a szennyvízhálózatra, míg a lakosság fele még ma is emésztőgödörrel oldja meg a fürdőszoba működtetését. Az arányok 2017-hez képest közel másfél százalékkal javultak, ugyanis két évvel ezelőtt csak a lakosság 51,3%-a rendelkezett a szolgáltatással. Egy év leforgása alatt mintegy 350 000 személy otthona lett csatlakoztatva a közműrendszerre.

A statisztika szerint a helyzet a dél-romániai fejlesztési régióban a legrosszabb, a munténiai vidéken a lakosság mindössze 36,5%-a rendelkezik kanalizálással. Ezt követi az északkeleti térség (36,7%), illetve délnyugati régió olténiai része (38,8%).

A listát a fővárosiak vezetik, a Bukarest-Ilfov térségben a háztartások 86,6%-a van a szennyvízhálózatra csatlakoztatva, ezt követi az ország középső része, ahol 65% ez az arány, míg Románia nyugati részén a lakosság csaknem 60%-a rendelkezik közműszolgáltatással.

A kimutatás arra is kitér, hogy a kanalizálással rendelkező lakosság 89,5%-a városon él, azaz 9,4 millió romániai, míg a vidéken élők közül csak 892 ezer ember, azaz az ország összlakossága 9,9%-a számára hozzáférhető a szennyvízelvezető rendszer.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...