A helyi értékek összegyűjtése a cél
Utoljára módositva: 2017-11-03 11:10:51

Lajstromba veszik Szatmárnémeti magyar vonatkozású értékeit. A Szatmárnémeti Értéktárba vételre bárki tehet javaslatot, a legeredményesebb javaslattevők pénzjutalomban részesülnek. A vetélkedő keretében december 15-ig várnak javaslatokat.

 

Szatmárnémeti is csatlakozik ahhoz a 2000-es évek elején elindult mozgalomhoz, amely magyar nemzeti értékeink összegzésére, rendszerezésére irányul. A kezdeményezés célja értékeink összegyűjtése, értéktárakba való rendszerezése, mellyel biztosíthatjuk ezek megfelelő nyilvántartását, védelmét, valamint megőrzésüket az utókor számára. A lajstromba vétel a magyar Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának irányításával történik. A piramisszerűen felépülő magyar nemzeti értékek rendszeréről a www.hungarikum.hu oldalon lehet részletes tájékoztatót olvasni. A piramis csúcsán a hungarikumok találhatók, ilyen például a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, az egri bikavér, a Béres Csepp, Torockó épített öröksége, a kürtőskalács, a matyó népművészet, Puskás Ferenc életműve vagy a magyar huszár. Megvannak azonban minden közösségnek a saját értékei, legyen az a közösség bármilyen méretű. A közösség formálja az értéket, az érték a közösséget, így jön létre a közösségmegtartó érték és az értékmegtartó közösség.

A magyar értékek rendszerébe való felvételhez szükséges egy szakértői bizottság jóváhagyása. Ilyen bizottság alakult hétfőn délután Szatmárnémetiben, mely az elkövetkezőkben dönt arról, hogy mely értékek kerülnek be a Szatmárnémeti Értéktárba. A bizottság tagjai a következők: Babos Krisztina biológus, az EMNT szatmári szervezési igazgatója, Balog István János jogász, a Szatmári Tájfutó Sportklub vezetője, Bessenyei Gedő István dramaturg, a Szatmárnémeti Északi Színház művészeti igazgatója, Csókási-Budaházi Attila közgazdász, a szatmárnémeti Demokrácia Központ irodavezetője, dr. Hégető Levente állatorvos, a Szatmári Gazdák Egyesületének elnöke, Kristóf Mihály testnevelő tanár, dr. Leiher Leonóra fogorvos, az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának Szatmár megyei választmányi tagja, Márk-Nagy János ökológus, az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti elnöke, Mátyás Erika zenetanár, Muhi Sándor képzőművész, rajztanár, Nagy Orbán színész, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont helyettes vezetője, valamint Szilágyi Ottó Lóránd bábszínész, a Nomanid Productions Egyesület elnöke. A bizottság tagjai egyhangúlag Babos Krisztinát választották a testület elnökévé.

Az értéktárba való javaslattételhez semmi másra nincs szükség, mint egy nyomtatvány kitöltésére, melyben a javaslattevő ad egy leírást az értékről, megindokolja javaslatát, és fotókkal dokumentálja azt. A Hungarikum Főosztály 8 kategóriába kéri sorolni az értékeket, melyek a következők: agrár- és élelmiszer-gazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, valamint turizmus és vendéglátás.

A hivatalos megfogalmazás szerint a nemzeti érték fogalma: a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék. Ennek szellemében várja a Szatmárnémeti Értéktár Bizottság a javaslatokat a Facebookon, a Szatmárnémeti Értéktár nevű oldalon, üzenet formájában. A javaslatok a bizottság elbírálása után kikerülnek az oldal nyilvános felületére, hogy minél többen megismerkedhessenek a jóváhagyott értékekkel. A vetélkedővel kapcsolatos részletek is olvashatók az oldalon, ahol kérdezni is lehet a bizottság tagjairól, valamint az érdeklődők tájékoztatást kapnak arról, hogy mely értékek szerepelnek már a nyilvántartásban Szatmárnémeti vonatkozásában. Az Erdélyben eddig nyilvántartásba vett értékek listája a Kriza János Néprajzi Társaság honlapján tanulmányozható (www.kjnt.ro/ertektar). A vetélkedő keretében december 15-ig várnak javaslatokat. Az első helyezett díja (akinek a legtöbb javaslatát fogadja el a Szatmárnémeti Értéktár Bizottság) 700 lej, a második helyezett 500, a harmadik pedig 300 lejes pénzjutalomban részesül. A gyűjtéssel és a vetélkedővel kapcsolatos tevékenységeket a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya támogatja egy, a Szatmári Gazdák Egyesülete által nyert pályázat keretében.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...