A helyi értékek összegyűjtése a cél
Utoljára módositva: 2017-11-03 11:10:51

Lajstromba veszik Szatmárnémeti magyar vonatkozású értékeit. A Szatmárnémeti Értéktárba vételre bárki tehet javaslatot, a legeredményesebb javaslattevők pénzjutalomban részesülnek. A vetélkedő keretében december 15-ig várnak javaslatokat.

 

Szatmárnémeti is csatlakozik ahhoz a 2000-es évek elején elindult mozgalomhoz, amely magyar nemzeti értékeink összegzésére, rendszerezésére irányul. A kezdeményezés célja értékeink összegyűjtése, értéktárakba való rendszerezése, mellyel biztosíthatjuk ezek megfelelő nyilvántartását, védelmét, valamint megőrzésüket az utókor számára. A lajstromba vétel a magyar Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának irányításával történik. A piramisszerűen felépülő magyar nemzeti értékek rendszeréről a www.hungarikum.hu oldalon lehet részletes tájékoztatót olvasni. A piramis csúcsán a hungarikumok találhatók, ilyen például a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, az egri bikavér, a Béres Csepp, Torockó épített öröksége, a kürtőskalács, a matyó népművészet, Puskás Ferenc életműve vagy a magyar huszár. Megvannak azonban minden közösségnek a saját értékei, legyen az a közösség bármilyen méretű. A közösség formálja az értéket, az érték a közösséget, így jön létre a közösségmegtartó érték és az értékmegtartó közösség.

A magyar értékek rendszerébe való felvételhez szükséges egy szakértői bizottság jóváhagyása. Ilyen bizottság alakult hétfőn délután Szatmárnémetiben, mely az elkövetkezőkben dönt arról, hogy mely értékek kerülnek be a Szatmárnémeti Értéktárba. A bizottság tagjai a következők: Babos Krisztina biológus, az EMNT szatmári szervezési igazgatója, Balog István János jogász, a Szatmári Tájfutó Sportklub vezetője, Bessenyei Gedő István dramaturg, a Szatmárnémeti Északi Színház művészeti igazgatója, Csókási-Budaházi Attila közgazdász, a szatmárnémeti Demokrácia Központ irodavezetője, dr. Hégető Levente állatorvos, a Szatmári Gazdák Egyesületének elnöke, Kristóf Mihály testnevelő tanár, dr. Leiher Leonóra fogorvos, az Erdélyi Múzeum Egyesület Orvos- és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának Szatmár megyei választmányi tagja, Márk-Nagy János ökológus, az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti elnöke, Mátyás Erika zenetanár, Muhi Sándor képzőművész, rajztanár, Nagy Orbán színész, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont helyettes vezetője, valamint Szilágyi Ottó Lóránd bábszínész, a Nomanid Productions Egyesület elnöke. A bizottság tagjai egyhangúlag Babos Krisztinát választották a testület elnökévé.

Az értéktárba való javaslattételhez semmi másra nincs szükség, mint egy nyomtatvány kitöltésére, melyben a javaslattevő ad egy leírást az értékről, megindokolja javaslatát, és fotókkal dokumentálja azt. A Hungarikum Főosztály 8 kategóriába kéri sorolni az értékeket, melyek a következők: agrár- és élelmiszer-gazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, valamint turizmus és vendéglátás.

A hivatalos megfogalmazás szerint a nemzeti érték fogalma: a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék. Ennek szellemében várja a Szatmárnémeti Értéktár Bizottság a javaslatokat a Facebookon, a Szatmárnémeti Értéktár nevű oldalon, üzenet formájában. A javaslatok a bizottság elbírálása után kikerülnek az oldal nyilvános felületére, hogy minél többen megismerkedhessenek a jóváhagyott értékekkel. A vetélkedővel kapcsolatos részletek is olvashatók az oldalon, ahol kérdezni is lehet a bizottság tagjairól, valamint az érdeklődők tájékoztatást kapnak arról, hogy mely értékek szerepelnek már a nyilvántartásban Szatmárnémeti vonatkozásában. Az Erdélyben eddig nyilvántartásba vett értékek listája a Kriza János Néprajzi Társaság honlapján tanulmányozható (www.kjnt.ro/ertektar). A vetélkedő keretében december 15-ig várnak javaslatokat. Az első helyezett díja (akinek a legtöbb javaslatát fogadja el a Szatmárnémeti Értéktár Bizottság) 700 lej, a második helyezett 500, a harmadik pedig 300 lejes pénzjutalomban részesül. A gyűjtéssel és a vetélkedővel kapcsolatos tevékenységeket a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya támogatja egy, a Szatmári Gazdák Egyesülete által nyert pályázat keretében.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:20
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...