A helyi szőlészetet segítenék
Utoljára módositva: 2014-02-06 09:30:48

Elkezdődtek a helyi borversenyek, április 11-én lesz a megyei verseny. Leiher Géza és Serli Csilla a szőlész-borász egyesület munkájáról, az idei borversenyek lebonyolításáról nyilatkozott.

 

Leiher Géza és Serli Csilla

Szatmár megyében húsz éve szerveznek borversenyeket. Előbb Nagykárolyban és Nagykároly környékén, majd azokon a településeken, ahol hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek és a borászatnak. Az elején a települések borászai elvitték az általuk készített borokat a versenyekre, hogy megtudják, hogyan vélekednek ezekről a borokról a szakemberek, hol vannak a hibák, mi az, amin javítani kellene. Ezek a borversenyek hasznosak és tanulságosak voltak mindaddig, amíg nem jelentkeztek olyan személyek, akik nem foglalkoznak szőlőtermesztéssel, hanem neves borvidékekről hozott szőlőből készített borral jelentkeztek a versenyeken, és díjakat is kaptak.

 

Egyesület

 

Szatmár megyében nemrég jegyezték be a Szatmár Hegyalja Szőlőtermesztők és Borászok Egyesületét, melynek hét alapító tagja van, ezek hét borvidéket (Halmi, Túrterebes, Szatmárhegy, Krasznabéltek, Nagykároly és környéke, Erdőd, Avasújváros) képviselnek. Leiher Géza, az egyesület elnöke és Serli Csilla alelnök elmondta, hogy ettől az évtől a Szatmár Megyei Tanács támogatásával ez az egyesület szervezi meg a megyei borversenyt, és szakmai tanácsadóként részt vesz a helyi borversenyek szervezésében is. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy a borversenyeken csak olyan borok versenyezhessenek, amelyeket azon a vidéken termesztett szőlőből készítenek, mely a versenyfelhívásban szerepel. Ezzel ösztönözni lehet a helyi szőlőtermesztőket, hogy minőségi szőlőt termesszenek, mert csak abból lehet jó bort készíteni. Sok szó esett az utóbbi években a borturizmusról, de nem történtek olyan lépések, amelyek a helyi borokat népszerűsítik. Ha egy turista eljön Szatmár megyébe, nem tokaji, egri vagy moldvai bort akar inni, hanem Szatmár megyeit. Minden vidéknek sajátos talaj- és éghajlati viszonya van, ami meghatározza az ott termesztett szőlőből készült bor minőségét. Arra kell törekedni, hogy olyan szőlőfajtákat termesszenek a gazdák, amelyek az illető viszonyoknak megfelelnek.

 

Borversenyek

 

Az idei helyi borversenyeket február 1. és április 5. között rendezik meg a következő program szerint: Csanálos — február 1., Kálmánd — február 8., Börvely és Mezőfény — február 22., Halmi és Avasújváros — március 1., Túrterebes — március 8., Erdőd és Béltek — március 15., Nagykároly — március 22., Dobra, Tasnád és Szilágypér — március 29., Szatmárhegy — április 5. A megyei borversenyt április 11-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Zöld Házban.

Leiher Géza és Serli Csilla az egyesület terveiről is beszélt. Legfontosabb feladatuknak tartják, hogy visszaszerezzék a Szamoshegyalja borvidék besorolását, ugyanis néhány éve a Szatmár megyei borvidékek nagy részét anélkül, hogy a szatmáriakat megkérdezték volna, a Köröshegyaljai borvidékhez sorolták, ami nagyon sok hátrányt jelent a szatmári borászok számára.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...