A helyi szőlészetet segítenék
Utoljára módositva: 2014-02-06 09:30:48

Elkezdődtek a helyi borversenyek, április 11-én lesz a megyei verseny. Leiher Géza és Serli Csilla a szőlész-borász egyesület munkájáról, az idei borversenyek lebonyolításáról nyilatkozott.

 

Leiher Géza és Serli Csilla

Szatmár megyében húsz éve szerveznek borversenyeket. Előbb Nagykárolyban és Nagykároly környékén, majd azokon a településeken, ahol hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek és a borászatnak. Az elején a települések borászai elvitték az általuk készített borokat a versenyekre, hogy megtudják, hogyan vélekednek ezekről a borokról a szakemberek, hol vannak a hibák, mi az, amin javítani kellene. Ezek a borversenyek hasznosak és tanulságosak voltak mindaddig, amíg nem jelentkeztek olyan személyek, akik nem foglalkoznak szőlőtermesztéssel, hanem neves borvidékekről hozott szőlőből készített borral jelentkeztek a versenyeken, és díjakat is kaptak.

 

Egyesület

 

Szatmár megyében nemrég jegyezték be a Szatmár Hegyalja Szőlőtermesztők és Borászok Egyesületét, melynek hét alapító tagja van, ezek hét borvidéket (Halmi, Túrterebes, Szatmárhegy, Krasznabéltek, Nagykároly és környéke, Erdőd, Avasújváros) képviselnek. Leiher Géza, az egyesület elnöke és Serli Csilla alelnök elmondta, hogy ettől az évtől a Szatmár Megyei Tanács támogatásával ez az egyesület szervezi meg a megyei borversenyt, és szakmai tanácsadóként részt vesz a helyi borversenyek szervezésében is. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy a borversenyeken csak olyan borok versenyezhessenek, amelyeket azon a vidéken termesztett szőlőből készítenek, mely a versenyfelhívásban szerepel. Ezzel ösztönözni lehet a helyi szőlőtermesztőket, hogy minőségi szőlőt termesszenek, mert csak abból lehet jó bort készíteni. Sok szó esett az utóbbi években a borturizmusról, de nem történtek olyan lépések, amelyek a helyi borokat népszerűsítik. Ha egy turista eljön Szatmár megyébe, nem tokaji, egri vagy moldvai bort akar inni, hanem Szatmár megyeit. Minden vidéknek sajátos talaj- és éghajlati viszonya van, ami meghatározza az ott termesztett szőlőből készült bor minőségét. Arra kell törekedni, hogy olyan szőlőfajtákat termesszenek a gazdák, amelyek az illető viszonyoknak megfelelnek.

 

Borversenyek

 

Az idei helyi borversenyeket február 1. és április 5. között rendezik meg a következő program szerint: Csanálos — február 1., Kálmánd — február 8., Börvely és Mezőfény — február 22., Halmi és Avasújváros — március 1., Túrterebes — március 8., Erdőd és Béltek — március 15., Nagykároly — március 22., Dobra, Tasnád és Szilágypér — március 29., Szatmárhegy — április 5. A megyei borversenyt április 11-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Zöld Házban.

Leiher Géza és Serli Csilla az egyesület terveiről is beszélt. Legfontosabb feladatuknak tartják, hogy visszaszerezzék a Szamoshegyalja borvidék besorolását, ugyanis néhány éve a Szatmár megyei borvidékek nagy részét anélkül, hogy a szatmáriakat megkérdezték volna, a Köröshegyaljai borvidékhez sorolták, ami nagyon sok hátrányt jelent a szatmári borászok számára.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A szabadság ötven árnyalata
Ma, 19:15
Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A SZABADSÁG ÖTVEN ÁRNYALATA moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv trilógia harmadik része alapján készült. Az első rész filmváltozata 2015-ben, Valentin napon került a mozikba, és világviszonylatban csaknem 950 millió dolláros bevételt hozott. Az új rész 2018-ban szintén Valentin napon debütál a filmvásznon. A rendező A sötét örven árnyalatát is jegyző James Foley (Kártyavár), a forga
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Fekete Párduc
Ma, 21:15
A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...