A helyi termékeken a figyelem
Utoljára módositva: 2019-03-21 15:46:55

A kormány az egykori zöldség- és gyümölcsforgalmazó boltok (aprozar) újraélesztését tervezi, a helyi termesztők saját felvásárló és forgalmazó központok létrehozását kezdeményezik.

A kormány azt tervezi, hogy országszerte újraéleszti az egykori zöldség- és gyümölcsforgalmazó boltok (aprozarok) állami hálózatát, hogy a hazai termelőknek legyen lehetőségük értékesíteni a terményeiket; Liviu Dragnea PSD-elnök szerint százmillió euró áll rendelkezésre erre a projektre.

Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának a tagja megvalósíthatatlannak tartja ezt az elképzelést, de egyébként sem az a feladata a kormánynak, hogy zöldség- és gyümölcsüzleteket hozzon létre, hanem az, hogy lehetőséget teremtsen a gazdálkodóknak társulások létrehozására, ezek pedig foglalkoznak a termeléssel és az értékesítéssel. A Szatmár megyei LEADER akciócsoportok Tóga István vezetésével megpályáztak egy hasonló összeget az európai uniós kiírásoknál, folyamatban van egy nagy pályázat Szatmár és Bihar megyében, amelynek az a célja, hogy több mint húsz szövetkezetet hozzanak létre. Azt a százmillió eurót, amiről Dragnea beszél, az újonnan megalakuló szövetkezetek induló tőkéjéhez kellene tenni, véli Magyar.

 

Népszerűsíteni kell

 

Szatmár megyében nemcsak a kereskedelem hiányzik, hanem a tárolási lehetőségek is. Nincsenek hűtőházak, gyümölcsök és zöldségek esetében hiányoznak a gyűjtőpontok is. Az egyetlen elképzelés alternatívaként a szövetkezeti hálózatnak az akciócsoportok által történő gyors életre hívása, mert a hazai kis- és közepes termelőket csak egy ilyen felvásárló és értékesítő rendszer állíthatná talpra.

Magyar elmondta, hogy Romániában van hatályban lévő szövetkezeti törvény, de az idősebb mezőgazdászok nem hajlandók társulni, mert a társulás szó még mindig az egykori kollektívára emlékezteti őket.

A helyi termesztők dolgát lényegesen megnehezítette a multinacionális üzletláncok megjelenése. Egyre kevesebben választják az egészségesebb hazai termékeket, a legtöbben a bevásárlóközpontokat kedvelik, mert ott a bevásárlás gyorsabb, a termékek pedig mutatósabbak. A multinacionális hálózatok legyőzésében az egész lakosságnak fontos szerepe van. A médiának és a politikumnak az a feladata, hogy népszerűsítse a helyi termékeket. Júniusban esedékes a Szatmári termék védjegy bejegyzése, ami sokat fog segíteni abban, hogy az emberekben tudatosuljon, mennyire lényeges, hogy helyi termékeket fogyasszanak, magyarázta Magyar, rámutatva arra is: elfogadhatatlan, hogy a multinacionális hálózatok profitadót fizessenek — ugyanis a könyvelést úgy végzik, hogy a profitadó minimális legyen, külföldre viszik a nyereséget —, forgalmi adót kellene fizetniük; azon lehet vitatkozni, hogy hány százalékot.

A multik folyton arra hivatkoznak, hogy a helyi termelők nem tudnak rendszeresen annyi terméket szállítani, amennyire igény van. Ahhoz, hogy a helyi termékek megjelenjenek a nagy bevásárlóközpontokban, minőséget és mennyiséget kell biztosítani. Ezt ötven ár vagy egy hektár területen nem lehet garantálni. Sajnos nagyon sok helyi termelő még mindig ragaszkodik az önállósághoz, nem hajlandó társulni — ismerte el Magyar Lóránd.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...