A helyi termelők érdekében
Utoljára módositva: 2014-02-28 08:54:19

Új jogszabályt dolgoznak ki az őstermelők támogatása érdekében, hogy visszaszorítsák azokat a viszonteladókat, akik külföldről behozott gyümölcsöket és zöldségeket forgalmaznak.

 

Több éve keresik a hatóságok a megoldást arra a problémára, hogy miként lehetne kiszorítani az élelmiszerpiacokról a viszonteladókat, akik külföldről behozott zöldségeket és gyümölcsöket árulnak, ezzel hátrányos helyzetbe hozva a helyi őstermelőket. Az első lépés az volt, hogy őstermelői igazolványt követeltek a gyümölcsöt és zöldséget forgalmazóktól, ez viszont nem volt célravezető, ugyanis ezeket az igazolványokat a polgármesteri hivatalok adták ki, amelyek nem utasítottak el senkit, lévén hogy az igazolvány kiállításáért befizetett illeték a helyi bevételt gyarapította. Így történhetett meg, hogy például az udvari polgármesteri hivataltól kapott őstermelői igazolvánnyal lehet árulni narancsot és banánt. Az új jogszabály, amit a szenátus hétfőn elfogadott, s amit a képviselőház ezután fog megvitatni, előírja, hogy az önkormányzatok által kiadott igazolványt láttamoznia kell a megyei és országos szakmai szervezeteknek is, ily módon nem fordulhat elő az, hogy valaki ötször annyi krumplit adjon el, mint amennyi a tulajdonában lévő földön megteremhet.

Halker Ferencnek Egriben és Batizon van földje, amelyen zöldséget termeszt. Ő örül a jogszabálytervezetnek, mert eddig is igyekezett mindent szabályszerűen végezni, ami miatt hátrányos helyzetbe került azokkal szemben, akik reggel átmentek Csengersimába, ott megvásárolták az árut, amit délutánig eladtak, és minden kockázat nélkül megvolt a napi nyereségük. Halker attól tart, hogy nagyon sokan az új igazolványokat is meg fogják szerezni.

Bálint Istvánnak Rózsapallagon van négy hektár almása. A minőségi almát kilónként 2,5 lejért adja, de negyedannyit sem ad el naponta, mint egy viszonteladó, aki Csengersimából hozza az almát, ahol akár egy lejért is megvásárolhatja kilóját, és 1,5–2 lejért árulja Szatmárnémetiben vagy más településen kockázatmentesen.

Pataki Csaba szenátor kérdésünkre elmondta, hogy a most készülő jogszabály csak akkor lesz eredményes, ha azt az előírásoknak megfelelően fogják alkalmazni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
anyám!
Ma, 20:35
Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltöznek a házba, megzavarva a pár nyugodt életét...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 fej karalábé, 10 dkg káposzta, 10 ...