A helyi termelők érdekében
Utoljára módositva: 2014-02-28 08:54:19

Új jogszabályt dolgoznak ki az őstermelők támogatása érdekében, hogy visszaszorítsák azokat a viszonteladókat, akik külföldről behozott gyümölcsöket és zöldségeket forgalmaznak.

 

Több éve keresik a hatóságok a megoldást arra a problémára, hogy miként lehetne kiszorítani az élelmiszerpiacokról a viszonteladókat, akik külföldről behozott zöldségeket és gyümölcsöket árulnak, ezzel hátrányos helyzetbe hozva a helyi őstermelőket. Az első lépés az volt, hogy őstermelői igazolványt követeltek a gyümölcsöt és zöldséget forgalmazóktól, ez viszont nem volt célravezető, ugyanis ezeket az igazolványokat a polgármesteri hivatalok adták ki, amelyek nem utasítottak el senkit, lévén hogy az igazolvány kiállításáért befizetett illeték a helyi bevételt gyarapította. Így történhetett meg, hogy például az udvari polgármesteri hivataltól kapott őstermelői igazolvánnyal lehet árulni narancsot és banánt. Az új jogszabály, amit a szenátus hétfőn elfogadott, s amit a képviselőház ezután fog megvitatni, előírja, hogy az önkormányzatok által kiadott igazolványt láttamoznia kell a megyei és országos szakmai szervezeteknek is, ily módon nem fordulhat elő az, hogy valaki ötször annyi krumplit adjon el, mint amennyi a tulajdonában lévő földön megteremhet.

Halker Ferencnek Egriben és Batizon van földje, amelyen zöldséget termeszt. Ő örül a jogszabálytervezetnek, mert eddig is igyekezett mindent szabályszerűen végezni, ami miatt hátrányos helyzetbe került azokkal szemben, akik reggel átmentek Csengersimába, ott megvásárolták az árut, amit délutánig eladtak, és minden kockázat nélkül megvolt a napi nyereségük. Halker attól tart, hogy nagyon sokan az új igazolványokat is meg fogják szerezni.

Bálint Istvánnak Rózsapallagon van négy hektár almása. A minőségi almát kilónként 2,5 lejért adja, de negyedannyit sem ad el naponta, mint egy viszonteladó, aki Csengersimából hozza az almát, ahol akár egy lejért is megvásárolhatja kilóját, és 1,5–2 lejért árulja Szatmárnémetiben vagy más településen kockázatmentesen.

Pataki Csaba szenátor kérdésünkre elmondta, hogy a most készülő jogszabály csak akkor lesz eredményes, ha azt az előírásoknak megfelelően fogják alkalmazni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...