A helyi termelők érdekében
Utoljára módositva: 2014-02-28 08:54:19

Új jogszabályt dolgoznak ki az őstermelők támogatása érdekében, hogy visszaszorítsák azokat a viszonteladókat, akik külföldről behozott gyümölcsöket és zöldségeket forgalmaznak.

 

Több éve keresik a hatóságok a megoldást arra a problémára, hogy miként lehetne kiszorítani az élelmiszerpiacokról a viszonteladókat, akik külföldről behozott zöldségeket és gyümölcsöket árulnak, ezzel hátrányos helyzetbe hozva a helyi őstermelőket. Az első lépés az volt, hogy őstermelői igazolványt követeltek a gyümölcsöt és zöldséget forgalmazóktól, ez viszont nem volt célravezető, ugyanis ezeket az igazolványokat a polgármesteri hivatalok adták ki, amelyek nem utasítottak el senkit, lévén hogy az igazolvány kiállításáért befizetett illeték a helyi bevételt gyarapította. Így történhetett meg, hogy például az udvari polgármesteri hivataltól kapott őstermelői igazolvánnyal lehet árulni narancsot és banánt. Az új jogszabály, amit a szenátus hétfőn elfogadott, s amit a képviselőház ezután fog megvitatni, előírja, hogy az önkormányzatok által kiadott igazolványt láttamoznia kell a megyei és országos szakmai szervezeteknek is, ily módon nem fordulhat elő az, hogy valaki ötször annyi krumplit adjon el, mint amennyi a tulajdonában lévő földön megteremhet.

Halker Ferencnek Egriben és Batizon van földje, amelyen zöldséget termeszt. Ő örül a jogszabálytervezetnek, mert eddig is igyekezett mindent szabályszerűen végezni, ami miatt hátrányos helyzetbe került azokkal szemben, akik reggel átmentek Csengersimába, ott megvásárolták az árut, amit délutánig eladtak, és minden kockázat nélkül megvolt a napi nyereségük. Halker attól tart, hogy nagyon sokan az új igazolványokat is meg fogják szerezni.

Bálint Istvánnak Rózsapallagon van négy hektár almása. A minőségi almát kilónként 2,5 lejért adja, de negyedannyit sem ad el naponta, mint egy viszonteladó, aki Csengersimából hozza az almát, ahol akár egy lejért is megvásárolhatja kilóját, és 1,5–2 lejért árulja Szatmárnémetiben vagy más településen kockázatmentesen.

Pataki Csaba szenátor kérdésünkre elmondta, hogy a most készülő jogszabály csak akkor lesz eredményes, ha azt az előírásoknak megfelelően fogják alkalmazni.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...