A hét végén ünnepeltek a romániai tűzoltók
Utoljára módositva: 2014-09-15 09:51:17

A Román Tűzoltóság Napja alkalmából szombaton, a Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének székhelyén ünnepi beszédekkel, előléptetésekkel és díjátadásokkal egybekötött ünnepségre került sor, melyen a nyíregyházi tűzoltók is jelen voltak.

 

Százhatvanhat évvel ezelőtt, 1848. szeptember 13-án a tűzoltókatonák saját kérésükre, Pavel Zăgănescu százados vezetésével, részt vettek a törökök elleni Dealul Spirii-i csatában — azóta ezt a napot a Román Tűzoltók Napjaként tartják számon, 1953-ban pedig hivatalossá is tették az ünnepet.

 

Aradon alakult Európa első önkéntes egysége

 

Talán túlzás lenne azt állítani, hogy az ősember is foglalkozott már tűzvédelemmel, de tény, eleink igencsak óvatosak voltak a tűzhelyek létesítésénél: kősorral, agyaggúlákkal kerítették körbe, vagy gödröt ástak a tűznek. Az ókor legcivilizáltabb államaiban tűzvészkor már volt mit veszíteni, Egyiptomban például már előírták az oltóvödrök készenlétben tartását, a törvény pedig szigorúan büntette, ha tűzvészkor a segíteni érkezett szomszédok elloptak valamit a károsult házából.

Pannóniában az első magyar tűzvédelmi előírást Szent István rendelkezése jelenti: „Vasárnaponként mindenki köteles templomba menni, kivéve azokat, akik a tüzet őrzik.” A megfelelő tűzvédelem hiányában gyakran pusztítottak sok áldozattal járó tűzvészek, emiatt drákói szigorral sújtották a gyújtogatókat.

Az első igazán jól szervezett erők a XVII. században, a diák-tűzoltóságok alakulásával jelentek meg: a felsőbb osztályokba járó fiatalemberek kezdetben a kollégium tűzbiztonságára vigyáztak, majd a városban keletkezett tüzek oltásánál is nagyon komoly szerepet töltöttek be. Ebben a században a megyei elöljáróságok és a városi tanácsok egyre több és egyre szigorúbb tűzvédelmi rendeletet hoztak. A XIX. század első felében egész Európában ugrásszerűen megnőtt a városi tűzesetek, városrészeket elhamvasztó katasztrófák száma. Ekkor még a tűzoltás a céhek, kézműves szervezetek és a lakosság közös feladata volt, bár a lakosság — mivel saját vagyonának mentésével volt leginkább elfoglalva — érdemben nem vett részt a tűzoltásban. A beszállásolt katonaságot a XIX. század eleje óta törvény kötelezte, hogy az oltásra kivonuljanak, sokszor csak az ő megfeszített munkájuk fékezte meg végül a lángokat. A jelentős technikai fejlődéshez, a hatékonyabb, bonyolultabb, drágább tűzoltógépek tartásához és kezeléséhez azonban főfoglalkozású, hivatásos alakulatokra volt szükség.

Aradon hozták létre 1835-ben az első önkéntes tűzoltóegységet Európában.

A XX. század elején az ipari fejlődés kikényszerítette a tűzvédelem további fejlődését is: fejlesztették a tűzoltótechnikát, fizetett, hivatásos tűzoltóságokat hoztak létre, a korábban alakult tűzoltószövetségeknek pedig fontos szerep jutott a működtetés és szabályozás területén.

 

Szatmáron 1936-tól van hivatásos tűzoltóság

 

Az I. világháború mindenütt megakasztotta a tűzrendészet fejlődését, különösen a hivatásos tűzoltói legénységből vonultak be sokan katonai szolgálatra. A vidéki városok többségében nem volt — így Szatmárnémetiben és Nagykárolyban sem — hivatásos tűzoltóság. „Szatmár-Németi városa polgármesteri hivatala beleegyezését adja, hogy hivatásossá váljék a tűz oltásának szolgálata” — olvasható az 1936. október 1-jei közleményben. A szabályzat előírta: minden 2000 lakosra egy tűzoltó kell jusson, a tűzoltóság költségeit pedig a város költségvetéséből fedezik.

A kommunizmus évtizedei alatt a tűzoltóság sem volt mentes a rendszer aberrációitól: a tűzesetek számát nullára kellett (volna) csökkenteni, s ha mégis előfordult, az anyagi kár nem lehetett évi 100 lejnél több. A rendszerváltás után vezették be a háromváltásos szolgálati programot (24 óra szolgálat – 48 óra pihenő), 1991-ben pedig létrejött a tasnádi, az avasfelsőfalui és a turci tűzoltóegység. 2004-ben összevonták az állami tűzoltóságot és a polgári védelem szerveit, létrehozva a katasztrófavédelmi szervezetet, a Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége néven.

 

Mindennap épségben érjenek haza”

 

Az ünnepség megkezdése előtt — melyen a hagyományokhoz híven Csepely Zsigmond dandártábornok és Luidort Antal vezetésével egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei küldöttség is részt vett — szombaton délben egyperces néma csenddel adóztak a mentések, bevetések során elhunyt tűzoltók emlékének. Gabriel Oprea belügyminiszter ünnepi gondolatait és jókívánságait Eugeniu Avram kormánybiztos tolmácsolta, kiemelve: Románia lakossága legjobban a tűzoltókban bízik meg. Hiszen ők azok, akik életüket kockáztatják azért, hogy mások életét megmentsék: csak idén 3900 személy köszönheti nekik, hogy életben van. „Amikor reggel munkába indulunk, soha nem lehetünk biztosak benne, hogy haza is érünk” — mondta rövid köszöntőjében Csepely Zsigmond, aki a jó erő és egészség mellett azt kívánta romániai kollégáinak: minden bevetésről épségben érjenek haza.

A köszöntők után a különböző szakmai versenyeken remeklő tűzoltókat jutalmazták, majd példás magatartásukért és munkájukért két tisztet és két altisztet — Ulici Aurel Constantint, Pop Adriana Valentinát, Gavrilă Alint és Moş Olimpiu Flaviut — előléptettek, Cseh Ovidiu pedig megkapta a „Megye Megmentője” kitüntetést a mentési akciók során tanúsított magatartásáért.

Az ünnepségeket követően bográcsfőző-versennyel zárult a tűzoltók napja.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...