A hipertóniát kordában kell tartani
Utoljára módositva: 2019-05-16 19:54:50

Május 17. a magas vérnyomás világnapja a Hipertónia Világszervezet kezdeményezésére. Ezen a napon a sokszor rejtve maradó kór veszélyeire, megelőzésére és kezelésére irányul a figyelem.

A magas vérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb krónikus betegség, amelytől világszerte egymilliárd ember szenved, és számuk 2025-re meghaladhatja a másfél milliárdot is. A 140/90 Hgmm feletti vérnyomást nevezzük magas vérnyomásnak, amely sokszor egy-két évtized alatt alakul ki látható és érzékelhető tünet és panasz nélkül. A gyakori fejfájás, a látásromlás, a cukorbetegség, az elhízás, a zsíranyagcsere zavara felhívja a figyelmet a hipertónia kialakulásának veszélyére és a nem gyógyszeres vagy gyógyszeres beavatkozás szükségességére.

A legtöbb ember azonban a magas vérnyomást nem tartja betegségnek, a lakosság nagy része pedig nem is tudja, hogy hipertóniás beteg. Az elhanyagolt hipertónia azonban a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófák egyik legfontosabb oka, de komoly szerepe van a vesebetegségek, a vakság, sőt, a demencia — időskori elbutulás — kialakulásában is.

A Szatmár megyeiek közel 35%-a küszködik magas vérnyomással — derítette ki a 2011–2012 folyamán készített, eddigi egyetlen (és az utolsó) átfogó megyei egészségfelmérési vizsgálat. Mint akkor kiderült, a legrosszabbul a tasnádi férfiak (40%), a legjobban pedig az avasfelsőfalui nők (30%) álltak ebből a szempontból. Szatmárnémetiben 32%-os, Nagykárolyban pedig 36%-os a magas vérnyomással küszködők aránya. A legveszélyeztetettebb korosztály a 70–74 év közöttieké: esetükben meghaladja a 60%-ot a magas vérnyomással küszködők aránya. A magas vérnyomás mellett a lakosság több mint felének magas volt a koleszterinszintje is, 36 százalék volt akkor túlsúlyos, és sok volt a dohányzó, ezek pedig szintén komoly rizikófaktornak számítanak.

 

Forduljunk orvoshoz!

 

A legtöbb magas vérnyomástól szenvedő betegnél nincsenek különleges tünetek, sokszor még akkor sem, ha a vérnyomásuk veszélyesen magas tartományban van. Ha mégis kialakul panasz, az általában tompa fejfájás, látászavar, rossz közérzet, esetleg orrvérzés, a legsúlyosabb esetben eszméletvesztés. Érdemes időnként méréssel ellenőrizni a vérnyomást, főleg azok esetében, akiknek a családjában előfordult hipertónia, panaszok esetén pedig fel kell keresni a családorvost.

Bár a magas vérnyomás általában gyakoribb felnőttkorban, gyerekeknél is kialakulhat. Egyes gyerekeknél a magas vérnyomást a vese, illetve a szív betegségei eredményezik, de növekszik azon gyerekek száma is, akiknél az egészségtelen életmód áll a magas vérnyomás hátterében, például a mértéktelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Ezt támasztja alá az a 2015-ben végzett vizsgálat is, amely során 80 iskola 24 ezer tanulóját, köztük öt szatmári intézmény diákjait mérték fel a szakemberek a Cardioped program keretében. Aggasztó eredmények születtek: nyolcból egy diáknak ugyanis szívbántalmai vannak, egyre gyakoribb körükben is a magas vérnyomás és az elhízás, és nem ritkák már a felnőttekre jellemző szívritmuszavarok sem.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...