A hipertóniát kordában kell tartani
Utoljára módositva: 2019-05-16 19:54:50

Május 17. a magas vérnyomás világnapja a Hipertónia Világszervezet kezdeményezésére. Ezen a napon a sokszor rejtve maradó kór veszélyeire, megelőzésére és kezelésére irányul a figyelem.

A magas vérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb krónikus betegség, amelytől világszerte egymilliárd ember szenved, és számuk 2025-re meghaladhatja a másfél milliárdot is. A 140/90 Hgmm feletti vérnyomást nevezzük magas vérnyomásnak, amely sokszor egy-két évtized alatt alakul ki látható és érzékelhető tünet és panasz nélkül. A gyakori fejfájás, a látásromlás, a cukorbetegség, az elhízás, a zsíranyagcsere zavara felhívja a figyelmet a hipertónia kialakulásának veszélyére és a nem gyógyszeres vagy gyógyszeres beavatkozás szükségességére.

A legtöbb ember azonban a magas vérnyomást nem tartja betegségnek, a lakosság nagy része pedig nem is tudja, hogy hipertóniás beteg. Az elhanyagolt hipertónia azonban a szívinfarktus és az agyi érkatasztrófák egyik legfontosabb oka, de komoly szerepe van a vesebetegségek, a vakság, sőt, a demencia — időskori elbutulás — kialakulásában is.

A Szatmár megyeiek közel 35%-a küszködik magas vérnyomással — derítette ki a 2011–2012 folyamán készített, eddigi egyetlen (és az utolsó) átfogó megyei egészségfelmérési vizsgálat. Mint akkor kiderült, a legrosszabbul a tasnádi férfiak (40%), a legjobban pedig az avasfelsőfalui nők (30%) álltak ebből a szempontból. Szatmárnémetiben 32%-os, Nagykárolyban pedig 36%-os a magas vérnyomással küszködők aránya. A legveszélyeztetettebb korosztály a 70–74 év közöttieké: esetükben meghaladja a 60%-ot a magas vérnyomással küszködők aránya. A magas vérnyomás mellett a lakosság több mint felének magas volt a koleszterinszintje is, 36 százalék volt akkor túlsúlyos, és sok volt a dohányzó, ezek pedig szintén komoly rizikófaktornak számítanak.

 

Forduljunk orvoshoz!

 

A legtöbb magas vérnyomástól szenvedő betegnél nincsenek különleges tünetek, sokszor még akkor sem, ha a vérnyomásuk veszélyesen magas tartományban van. Ha mégis kialakul panasz, az általában tompa fejfájás, látászavar, rossz közérzet, esetleg orrvérzés, a legsúlyosabb esetben eszméletvesztés. Érdemes időnként méréssel ellenőrizni a vérnyomást, főleg azok esetében, akiknek a családjában előfordult hipertónia, panaszok esetén pedig fel kell keresni a családorvost.

Bár a magas vérnyomás általában gyakoribb felnőttkorban, gyerekeknél is kialakulhat. Egyes gyerekeknél a magas vérnyomást a vese, illetve a szív betegségei eredményezik, de növekszik azon gyerekek száma is, akiknél az egészségtelen életmód áll a magas vérnyomás hátterében, például a mértéktelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Ezt támasztja alá az a 2015-ben végzett vizsgálat is, amely során 80 iskola 24 ezer tanulóját, köztük öt szatmári intézmény diákjait mérték fel a szakemberek a Cardioped program keretében. Aggasztó eredmények születtek: nyolcból egy diáknak ugyanis szívbántalmai vannak, egyre gyakoribb körükben is a magas vérnyomás és az elhízás, és nem ritkák már a felnőttekre jellemző szívritmuszavarok sem.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...