A hit megtartásának ünnepe
Utoljára módositva: 2014-05-26 11:05:00

Tegnap a Lázári Református Egyházközségben tizenkét ötven vagy annál több éve konfirmált egyháztag erősítette meg fogadalmát, felavatták a presbitérium zászlaját, valamint Ft. Csűry István püspök megáldotta az épülő gyülekezeti házat.

 

Ünnepre gyűlt össze tegnap Lázári református közössége. Hármas ünnepet ültek, amelyen megerősítették konfirmációi fogadalmukat azok az egyháztagok, akik ötven vagy annál több éve konfirmáltak, felszalagozták a nőszövetségi zászlót, és felavatták a presbitérium zászlaját, valamint Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke áldását adta az épülő gyülekezeti házra. Képíró Gyula helyi lelkipásztor Pál apostolnak a Korintusbeliekhez írt első levelének a tizenharmadik fejezetével, vagyis A szeretet himnuszával köszöntötte a résztvevőket, figyelmeztetve a hit, remény és szeretet fontosságára, mert akiben ez a három erő nem lakozik, képtelen arra, hogy megvalósítsa álmait és vágyait.

 

Püspöki igehirdetés

 

Ft. Csűry István püspök Jób példáját hozta fel a hívek számára. Jóbnak mindene megvolt, de mindenét elveszítette, ám annak kétszeresét kapta vissza, miután elkezdett őszintén imádkozni barátaiért. Jób arcán ott van a mai keresztyén ember arca. Sokan elvárják, már-már követelik, hogy Isten adja meg számukra azt, amire vágynak. Jób rádöbbent arra — és erre kellene rádöbbenjen minden ember —, hogy nem Isten az, aki nem adja meg azt, amire szükségünk van, hanem mi vagyunk azok, akik nem úgy élünk, ahogy szükséges ahhoz, hogy valóra váljanak álmaink. Minden olyan gond és probléma, ami megoldhatatlannak tűnik számunkra, azért van, mert nem tudjuk életünket úgy irányítani, ahogy azt Isten elvárja tőlünk — fogalmazott a püspök. Ünnepre gyűltünk össze, mint minden ünnepen, itt is igyekszünk megfogalmazni fontos üzeneteket, az előrelátás lényegét. Egy olyan világban élünk, amikor az emberek nagyon eltávolodtak egymástól, még a hozzánk legközelebb állóknak sem ismerjük a gondjait, bajait. Most, amikor a több mint ötven éve konfirmáltak megerősítik fogadástételüket, nem csak a múltat kell kutatni, hanem át kell adni a fiataloknak az ötvenéves tapasztalatokat, meg kell őket tanítani arra: hogyan kell úgy élni, hogy megtartsák hitüket, magyarságukat és családjukat — mutatott rá a püspök.

 

Fogadalomtétel, zászlóavatás

Képíró Gyula lelkipásztor köszöntötte azt a tizenkét személyt, akik megerősítették a konfirmációi fogadalmukat. Valamennyien megtartották azokat az ígéreteiket, amelyeket ötven vagy annál több éve megfogadtak. Az egyházközség példamutató tagjai voltak, megtartották vallásukat és magyarságukat, gyerekeiket és unokáikat úgy nevelték, hogy azok erősítették a közösséget. Pedig nem volt könnyű a sorsuk. Megéltek háborút, diktatúrát, sok nehézséget, de mindig ott élt bennük a hit, ami erőt adott számukra a küzdelmekben. Az újra konfirmáltak, miután megerősítették fogadalmukat, püspöki áldásban részesültek.

A Lázári Református Egyházközség 2011-ben kezdte el építeni a gyülekezeti házat, melynek egy része már használható. Az épület egy ötvenöt négyzetméteres gyülekezeti teremből, egy konyhából, egy irodából és mellékhelyiségekből áll, az emeleten lesz a lelkészlakás. A jelenlegi lelkészlakást majd visszaállítják eredeti formájába, és tájházat vagy idősnapközit rendeznek be benne. A püspöki áldás után az esemény szeretetvendégséggel ért véget.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 20.
Ha jogi ügyekben kell döntenie, most is bátran hagyatkozhat csalhatatlan belső megérzésére. A megfelelő pillanatban tudni fogja, mi a helyes.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...