A hit megtartásának ünnepe
Utoljára módositva: 2014-05-26 11:05:00

Tegnap a Lázári Református Egyházközségben tizenkét ötven vagy annál több éve konfirmált egyháztag erősítette meg fogadalmát, felavatták a presbitérium zászlaját, valamint Ft. Csűry István püspök megáldotta az épülő gyülekezeti házat.

 

Ünnepre gyűlt össze tegnap Lázári református közössége. Hármas ünnepet ültek, amelyen megerősítették konfirmációi fogadalmukat azok az egyháztagok, akik ötven vagy annál több éve konfirmáltak, felszalagozták a nőszövetségi zászlót, és felavatták a presbitérium zászlaját, valamint Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke áldását adta az épülő gyülekezeti házra. Képíró Gyula helyi lelkipásztor Pál apostolnak a Korintusbeliekhez írt első levelének a tizenharmadik fejezetével, vagyis A szeretet himnuszával köszöntötte a résztvevőket, figyelmeztetve a hit, remény és szeretet fontosságára, mert akiben ez a három erő nem lakozik, képtelen arra, hogy megvalósítsa álmait és vágyait.

 

Püspöki igehirdetés

 

Ft. Csűry István püspök Jób példáját hozta fel a hívek számára. Jóbnak mindene megvolt, de mindenét elveszítette, ám annak kétszeresét kapta vissza, miután elkezdett őszintén imádkozni barátaiért. Jób arcán ott van a mai keresztyén ember arca. Sokan elvárják, már-már követelik, hogy Isten adja meg számukra azt, amire vágynak. Jób rádöbbent arra — és erre kellene rádöbbenjen minden ember —, hogy nem Isten az, aki nem adja meg azt, amire szükségünk van, hanem mi vagyunk azok, akik nem úgy élünk, ahogy szükséges ahhoz, hogy valóra váljanak álmaink. Minden olyan gond és probléma, ami megoldhatatlannak tűnik számunkra, azért van, mert nem tudjuk életünket úgy irányítani, ahogy azt Isten elvárja tőlünk — fogalmazott a püspök. Ünnepre gyűltünk össze, mint minden ünnepen, itt is igyekszünk megfogalmazni fontos üzeneteket, az előrelátás lényegét. Egy olyan világban élünk, amikor az emberek nagyon eltávolodtak egymástól, még a hozzánk legközelebb állóknak sem ismerjük a gondjait, bajait. Most, amikor a több mint ötven éve konfirmáltak megerősítik fogadástételüket, nem csak a múltat kell kutatni, hanem át kell adni a fiataloknak az ötvenéves tapasztalatokat, meg kell őket tanítani arra: hogyan kell úgy élni, hogy megtartsák hitüket, magyarságukat és családjukat — mutatott rá a püspök.

 

Fogadalomtétel, zászlóavatás

Képíró Gyula lelkipásztor köszöntötte azt a tizenkét személyt, akik megerősítették a konfirmációi fogadalmukat. Valamennyien megtartották azokat az ígéreteiket, amelyeket ötven vagy annál több éve megfogadtak. Az egyházközség példamutató tagjai voltak, megtartották vallásukat és magyarságukat, gyerekeiket és unokáikat úgy nevelték, hogy azok erősítették a közösséget. Pedig nem volt könnyű a sorsuk. Megéltek háborút, diktatúrát, sok nehézséget, de mindig ott élt bennük a hit, ami erőt adott számukra a küzdelmekben. Az újra konfirmáltak, miután megerősítették fogadalmukat, püspöki áldásban részesültek.

A Lázári Református Egyházközség 2011-ben kezdte el építeni a gyülekezeti házat, melynek egy része már használható. Az épület egy ötvenöt négyzetméteres gyülekezeti teremből, egy konyhából, egy irodából és mellékhelyiségekből áll, az emeleten lesz a lelkészlakás. A jelenlegi lelkészlakást majd visszaállítják eredeti formájába, és tájházat vagy idősnapközit rendeznek be benne. A püspöki áldás után az esemény szeretetvendégséggel ért véget.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...