A jegybank kiegyensúlyozott álláspontot képvisel az euró bevezetésével kapcsolatban
Utoljára módositva: 2019-06-04 15:08:09

A Román Nemzeti Bank (BNR) kiegyensúlyozott álláspontot képvisel az euró bevezetésével kapcsolatban – jelentette ki kedden a Convergence towards euro enlargement (Konvergencia az euró-bővítés felé) cmű konferencián Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója, aki a valós konvergencia fontosságára hívta fel a figyelmet.

‘A Román Nemzeti Bank kiegyensúlyozott álláspontot képvisel az euró bevezetésével kapcsolatban. Egyrészt teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy magas, az Európai Uniós átlag legalább 70-75 százalékának megfelelő konvergenciára van szükség vásárlóerő-paritáson az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében. Ellenkező esetben nem leszünk eléggé felkészülve, és ennek megfelelően esetleges aszimmetrikus sokkok esetén képtelenek leszünk szinkronizálni az üzleti szektorunkat azokkal, amelyek az euróövezet más gazdaságaiban működnek. Másrészt, a magas szintű konvergencia nem jelenti azt, hogy mi annyira ambiciózusak vagyunk, hogy a konvergenciacélt 90%-ra tűzzük ki, illetve, hogy el akarjuk érni a németországi szintet, ahogyan azt egyesek Magyarországon vagy Lengyelországban szeretnék. (…) Bármilyen szintet is szeretnénk elérni, elengedhetetlen, hogy fenntartsuk e folyamat ritmusát’ – mondta Mugur Isărescu.

A jegybank elnöke rámutatott: az euró bevezetése ‘nem csodaszer’, eléréséhez ‘nem a sprinter, hanem inkább a maratonfutó taktikájára van szükség’, és figyelembe kellene venni más országok tapasztalatait.

‘Tanulnunk kellene más államok sikertelenségének tapasztalataiból, akik úgy vélték, hogy az euróhoz való csatlakozás az út vége. Nem hiszünk abban, hogy a csatlakozás csodaszer, amely megoldja az összes problémát, és hogy – megfelelően felkészülten vagy anélkül – mindenképpen be kell lépnünk az euróövezetbe’ – mondta Isărescu.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...